2/12/08

Οι άλλοι θα τρώνε και η Ελλάδα θα βλέπει.




Πλήρες το ναυάγιο Αλογοσκούφη στη σύνοδο του Ecofin, αλλά ο υπουργός είναι ικανοποιημένος. Αισιοδοξία στο Eurogroup για το σχέδιο της ΕΕ οι υπέρ των τραπεζών.
Το «φερέφωνο» του Τρισέ , ο Επίτροπος της ΕΕ ,για την Οικονομία, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε (02Δεκεμεβρίου), μετά τη συνεδρίαση του Ecofin ,ότι «όλες οι χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία.» Και υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007, αναθεωρήθηκε ήδη πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενω για το 2008, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο Αλμούνια, με τη δήλωση αυτή κατέστησε σαφές ότι για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν αφορά στην Ελλάδα η οποία θα πρέπει μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης να αντιμετωπίσει παράλληλα και τους εκβιασμούς των διεθνών τοκογλύφων.
Ο Επίτροπος της ΕΕ ,για την Οικονομία σημείωσε, ακόμη, ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες δυσμενέστερες οικονομικές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ .
Ο Έλληνας υπουργός οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης αποδέχθηκε τη λογική αυτή και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση» .
Επομένως η χαλάρωση του συμφώνου Σταθερότητας , δεν αφορά στην Ελλάδα και δεν θα ωφελήσει τους Έλληνες. Ο Έλληνας υπουργός οικονομίας, από την πλευρά του δήλωσε ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν ( εμείς δεν έχουμε και επομένως δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε) και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία. ( εμείς έχουμε εντολή να το κρίνουμε ακατάλληλο ).
«Η πρόταση της Επιτροπής, για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν», είπε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.
Επομένως είναι σαφές ότι το σχέδιο της επιτροπής αφορά στις χώρες «που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια» και που έχουν «τη διάθεσή να τα εξαντλήσουν». Οι άλλοι θα τρώνε και η Ελλάδα θα βλέπει. «Στα πλαίσια των ελληνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό» , ομολόγησε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.
Η επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Νίλι Κρους, η οποία αντιμετωπίζει «έντονη πίεση από τα κράτη μέλη να εγκρίνει κρατική αρωγή προς τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» , υποσχέθηκε σήμερα ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει νέους κανονισμούς πριν από τα Χριστούγεννα. Η Επιτροπή περιμένει από τις τράπεζες που δέχονται κρατική αρωγή να δεσμευθούν ότι θα υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.
Η Επιτροπή δηλαδή, πιέζεται «έντονα» από τις κυβερνήσεις, και όχι από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που δεν βλέπουν την ώρα να δώσουν χρήματα στις τράπεζες. Για τους ανέργους και τους πολίτες, οι κυβερνήσεις δεν πιέζουν « έντονα» την Επιτροπή, και γι' αυτό οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν ασχολούνται.
Το άγχος οφείλεται στο γεγονός, ότι οι κρατικές ενισχύσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του ανταγωνισμού, και ανοίγει ένα παράθυρο προσφυγών, από τις τράπεζες που δεν θα πάρουν χρήματα, (όπως αυτή του κ. Βγενόπουλου) κατά των ανταγωνιστών τους. Γι' αυτό και οι πιέσεις.
Ο Γ. Αλογοσκούφης. δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο ένα καινούριο, πιο ευέλικτο, πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εξετάσει τα εθνικά σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. «Το σχέδιο της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν», υπενθύμισε ο υπουργός και σημείωσε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην ΕΕ είναι αναγκαία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα έργα που γίνονται από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο.
Επομένως δημόσιες επενδύσεις δεν θα γίνουν. Θα χρηματοδοτηθούν οι συμπράξεις.
Εξάλλου, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η μείωσή του ΦΠΑ δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης.
Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης , συμφώνησαν οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε, , την πρόταση «Ισορροπημένη»-( τι άλλο να έλεγε;),-και πρόσθεσε το ότι «ως πλαίσιο, την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση, χαράσσει τις βασικές κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».
Τι είχες Γιάννη; Τι ειχα πάντα!
Η πολιτική της ΕΚΤ, και των τοκογλύφων δεν αλλάζει. Μεταρρυθμίσεις, ευελιξία στην αγορά εργασίας , δημοσιονομική πειθαρχία .
Μακροχρόνια μεταρρύθμιση είναι το ωράριο λάστιχο των 70 ωρών.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τουEurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα ποιοτικά στοιχεία του σχεδίου της Επιτροπής τονίζοντας ότι υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή απάντηση μέσα από οικονομικές πολιτικές καθώς οι νομισματικές πολιτικές δεν επαρκούν στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης. ( Η κρίση όμως είναι πρωτίστως νομισματική!!!).
Τα ποσοτικά στοιχεία της συντονισμένης δράσης της ΕΕ, (για τις τράπεζες), αναμένεται να διευκρινιστούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των εθνικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της κρίσης από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ.. Στο θέμα της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι κατά τη σχετική συζήτηση καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε θέμα αναστολής του Συμφώνου το οποίο, όπως είπε, θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με την κατάλληλη ευελιξία όπως δηλαδή προβλέπεται από την αναθεώρησή του το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...