29/1/10

Οι Γερμανοί σύρονται σε διάσωση της Ελλάδας!

Financial Times : «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις αγορές» (δηλ.στους περιούσιους επενδυτές )

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-01-28-23-38-09-2010012819400

Σε διάσωση της Ελλάδας με μια ρητή διαβεβαίωση, ότι το ελληνικό χρέος είναι εγγυημένο από την Γαλλία και την Γερμανία, σύρονται θέλοντας και μη από τις δυνάμεις του λονδρέζικου Σίτι οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωζώνης, καθώς η ελληνική κρίση απειλεί να οδηγήσει στο ξήλωμα της νομισματικής ενοποίησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε χθες από το Νταβός, ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις αγορές υποχρεώνουν τις δυνάμεις του γαλλογερμανικού άξονα να δεσμευθούν ενώπιον των αγορών, ότι αν χρειασθεί θα στείλουν το… ιππικό τους, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς διάσωση της Ελλάδας, ή όποιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης αντιμετωπίσει αργότερα ανάλογα προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές.

Ήδη η πρώτη δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως σημείωναν οι Financial Times στο βασικό θέμα της ιστοσελίδας τους: «Είναι απολύτως σαφές, ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι απλώς θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Μπαρόζο, αλλά η δήλωση αυτή, όπως εκτιμούσαν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, δεν είναι αρκετή για να λυθεί η πολιορκία της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, ότι το Σίτι του Λονδίνου (Ρότσιλντ & Co) περιμένει αρκετά κομμάτια του παζλ να προστεθούν τις επόμενες ημέρες, για να αρχίσει να κλείνει το spread των ελληνικών ομολόγων: η αγορά περιμένει μια καθαρή δέσμευση, ότι η Ευρωζώνη θα λειτουργήσει σαν τραπεζίτης τελευταίου καταφυγίου για την Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα με προβλήματα πρόσβασης σε ιδιωτικά κεφάλαια για χρηματοδότηση του χρέους της.

Επιπλέον, η δέσμευση αυτή θα πρέπει, για να είναι πειστική, να προέλθει όχι μόνο από την Κομισιόν, αλλά από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας και να γίνει επίσης σαφές, ότι στην ίδια γραμμή κινείται και η ΕΚΤ.

Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Γ. Παπανδρέου, ότι μέσω των επιθέσεων στην Ελλάδα στοχοποιείται η ίδια η Ευρωζώνη και οι επιθέσεις θα συνεχισθούν ανεξάρτητα από τη στάση και τα μέτρα πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, μέχρι να συρθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες στην υποστήριξη της Ελλάδας.


Ουσιαστικά, τις τελευταίες ημέρες παίζεται στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς μια πολύ μεγαλύτερη σκακιστική παρτίδα, ανάμεσα στους… προαιώνιους εχθρούς (Σίτι του Λονδίνου και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων):

Διαχειριστές κεφαλαίων και τραπεζίτες του Σίτι, βομβαρδίζουν τα ελληνικά ομόλογα και απειλούν να… ισοπεδώσουν με ανάλογες κινήσεις και τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την Ελλάδα, εκβιάζοντας ουσιαστικά για να γραφτούν ξανά οι κανόνες της ΟΝΕ, σύμφωνα με τις επιταγές τους.

Αυτό που ζητούν, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, είναι να καταργηθεί με ρητές δεσμεύσεις ο βασικός ευρωπαϊκός κανόνας της νομισματικής ένωσης, που υποχρεώνει κάθε κράτος να αντιμετωπίζει τα χρέη του χωρίς βοήθεια των άλλων, ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αυτή την απαγόρευση εξυπηρετεί ουσιαστικά ο σκληρός ευρωπαϊκός κανόνας για τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος).

Σε ένα υπερχρεωμένο διεθνές σύστημα, οι διαχειριστές του Σίτι ουσιαστικά εκβιάζουν από τη Γαλλία και την Γερμανία μια εγγύηση για τα ομόλογα όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς φοβούνται ότι μακροπρόθεσμα αρκετές χώρες ακόμη θα βρεθούν στη θέση της Ελλάδας και θα δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Από την πλευρά τους, Γάλλοι και (κυρίως) Γερμανοί επιδιώκουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το αρχικό σχέδιο της ΟΝΕ, που σαρώθηκε από την παγκόσμια κρίση: θέλουν οι εγγυήσεις που αναπόφευκτα θα προσφέρουν στην Ελλάδα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δεσμευτικές και να διατηρήσουν τον έκτακτο χαρακτήρα τους, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες φοβούνται κύματα εσωτερικών αντιδράσεων, αν αναλάβουν να καλύπτουν χρέη τρίτων χωρών της Ευρωζώνης.

Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι και οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης, αν και αντιλαμβάνονται τις διαλυτικές επιδράσεις στη νομισματική ένωση από τις επιθέσεις στην Ελλάδα, κλιμακώνουν σταδιακά και πολύ διστακτικά τη ρητορική τους για την παροχή κάποιας μορφής εγγύησης στο ελληνικό χρέος, παρακολουθώντας παράλληλα την πορεία των αγορών: αμέσως μόλις οι δηλώσεις αυτές σταματήσουν τις μεγάλες επιθέσεις στην Ελλάδα, θα σταματήσει η κλιμάκωση της ρητορικής, ώστε να περιορισθούν οι εγγυήσεις στις απολύτως απαραίτητες.


Από τη σκοπιά της οικονομικής στρατηγικής, τονίζει αναλυτής στο «S», ουσιαστικά σήμερα ζούμε την επόμενη ημέρα της μεγάλης κρίσης: η υπερχρέωση πνίγει όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί είναι η έκδοση πληθωριστικού χρήματος, που θα απαξιώσει τα χρέη. Αυτό ήδη γίνεται από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, αλλά αρνείται πεισματικά να το πράξει η Γερμανία, που επιμένει στην αυστηρή οικονομική και νομισματική πολιτική του παρελθόντος, με κίνδυνο για τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να μετεξελιχθεί το ευρώ στο μοναδικό ισχυρό διεθνές νόμισμα.

Αν η Γερμανία υποχρεωθεί να εγγυηθεί τα χρέη των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, είναι σαφές ότι δεν θα τα καλύψει στο μέλλον με χρήμα από τα κρατικά της ταμεία, οδηγώντας σε μια εξέγερση των Γερμανών πολιτών. Ο μόνος δρόμος για να έχει αντίκρισμα η εγγύηση θα είναι να ανάψουν «πράσινο φως» οι Γερμανοί ουσιαστικά για την έκδοση πληθωριστικού νομίσματος από την ΕΚΤ, κατά τα πρότυπα της Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed, που έχουν βάλει σε λειτουργία τις… εκτυπωτικές μηχανές σε συνεχή βάση.

Με τον τρόπο αυτό, η ζώνη του ευρώ θα γίνει άλλη μια νομισματική ζώνη με πληθωριστική κυκλοφορία χρήματος και θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο τρίγωνο ευρώ-στερλίνας-δολαρίου. Για τους Γερμανούς, που έχουν νωπές τις μνήμες δύο επεισοδίων υπερπληθωρισμού τον 20ου αιώνα και σχεδίαζαν να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στο διεθνές σύστημα μέσω του ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν αυτή τη μεταστροφή, γι’ αυτό και οι πιέσεις του Σίτι στην Ελλάδα έχουν φθάσει στα όρια του παροξυσμού, ώστε να φανεί πειστικός στην Γερμανία ο κίνδυνος να αρχίσει το «ξήλωμα» της Ευρωζώνης.

Το πιθανότερο είναι, όπως ελπίζουν στο Σίτι, ότι και οι Γερμανοί θα σεβασθούν το «χρυσό κανόνα» της Μάργκαρετ Θάτσερ, τον οποίο υπενθύμιζαν χθες με νόημα οι Financial Times: «Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις αγορές»…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ellen Brown

Author, "Web of Debt"
Posted: January 29, 2010 01:12 PM

JPMorgan vs. Goldman Sachs: Why the Market Was Down for 7 Days in a Row

We are witnessing an epic battle between two banking giants, JPMorgan Chase (Paul Volcker) and Goldman Sachs (Geithner/Summers/Rubin). Left strewn on the battleground could be your pension fund and 401K.

The late Libertarian economist, Murray Rothbard, wrote that U.S. politics since 1900, when William Jennings Bryan narrowly lost the presidency, has been a struggle between two competing banking giants, the Morgans and the Rockefellers. The parties would sometimes change hands, but the puppeteers pulling the strings were always one of these two big-money players. No popular third party candidate had a real chance at winning, because the bankers had the exclusive power to create the national money supply and therefore held the winning cards.

In 2000, the Rockefellers and the Morgans joined forces, when JPMorgan and Chase Manhattan merged to become JPMorgan Chase Co. Today the battling banking titans are JPMorgan Chase and Goldman Sachs, an investment bank that gained notoriety for its speculative practices in the 1920s. In 1928, it launched the Goldman Sachs Trading Corp., a closed-end fund similar to a Ponzi scheme. The fund failed in the stock market crash of 1929, marring the firm's reputation for years afterwards. Former Treasury Secretaries Henry Paulson, Robert Rubin, and Larry Summers all came from Goldman, and current Treasury Secretary Timothy Geithner rose through the ranks of government as a Summers/Rubin protégé. One commentator called the U.S. Treasury "Goldman Sachs South."

Goldman's superpower status comes from something more than just access to the money spigots of the banking system. It actually has the ability to manipulate markets. Formerly just an investment bank, in 2008 Goldman magically transformed into a bank holding company. That gave it access to the Federal Reserve's lending window; but at the same time it remained an investment bank, aggressively speculating in the markets. The upshot was that it can now borrow massive amounts of money at virtually 0% interest, and it can use this money not only to speculate for its own account but to bend markets to its will.

But Goldman Sachs has been caught in this blatant market manipulation so often that the JPMorgan faction of the banking empire has finally had enough. The voters too have evidently had enough, as demonstrated in the recent upset in Massachusetts that threw the late Senator Ted Kennedy's Democratic seat to a Republican. That pivotal loss gave Paul Volcker, chairman of President Obama's newly formed Economic Recovery Advisory Board, an opportunity to step up to the plate with some proposals for serious banking reform. Unlike the string of Treasury Secretaries who came to the government through the revolving door of Goldman Sachs, former Federal Reserve Chairman Volcker came up through Chase Manhattan Bank, where he was vice president before joining the Treasury. On January 27, market commentator Bob Chapman wrote in his weekly investment newsletter The International Forecaster:

A split has occurred between the paper forces of Goldman Sachs and JP Morgan Chase. Mr. Volcker represents Morgan interests. Both sides are Illuminists, but the Morgan side is tired of Goldman's greed and arrogance... Not that JP Morgan Chase was blameless, they did their looting and damage to the system as well, but not in the high handed arrogant way the others did. The recall of Volcker is an attempt to reverse the damage as much as possible. That means the influence of Geithner, Summers, Rubin, et al will be put on the back shelf at least for now, as will be the Goldman influence. It will be slowly and subtly phased out... Washington needs a new face on Wall Street, not that of a criminal syndicate.
..................
http://www.huffingtonpost.com/ellen-brown/jpmorgan-vs-goldman-sachs_b_441922.html

Ανώνυμος είπε...

Τα νεότερα είναι ότι, τώρα που μας έβαλαν το χέρι βαθιά με επιτόκιο 6,5 και πάνω, βγήκαν να μας στηρίξουν, Γερμανοί, Γάλλοι και τα φερέφωνά τους.
Δυστυχώς όταν η εικόνα της χώρας είναι σαν αυτή του ασθμένοντος Πρωθυπουργού να προσπαθεί να απαντήσει στο στημένο κυνήγι του δημοσιογράφου των Financial Times δεν μπορούμε να περιμένουμε σοβαρή αντιμετώπιση.

Ανώνυμος είπε...

Great blog! Do you have any recommendations for aspiring
writers? I'm planning to start my own site soon but I'm a little
lost on everything. Would you propose starting with a free platform like Wordpress or
go for a paid option? There are so many choices
out there that I'm completely confused .. Any suggestions? Many thanks!

my web blog ... consolidate my credit cards

Ανώνυμος είπε...

Aw, this was a really nice post. Finding the time and actual effort
to create a really good article… but what can I say… I procrastinate
a whole lot and don't manage to get nearly anything done.

Check out my weblog - free personal budgeting

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...