27/1/10

Ιδού το νέο κόλπο


Τη διάσπαση των τραπεζών που είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» ζήτησε από το Νταβός ο Τζορτζ Σόρος στη διάρκεια ιδιωτικού γεύματος.

Ο κ. Σόρος δήλωσε, επίσης, στους δημοσιογράφους ότι επιδοκιμάζει τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Μπάρακ Ομπάμα για το τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ.

Ο κ. Σόρος αποκάλεσε την τρέχουσα οικονομική κρίση «σούπερ φούσκα», η οποία «δημιουργήθηκε από το ίδιο το σύστημα» και η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα 25 ετών «μικρότερων φουσκών» και άστοχων προσπαθειών για την αντιμετώπισή τους.

Οι εν λόγω φούσκες δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τον κορυφαίο επενδυτή, από την υπερπροσφορά πιστώσεων και τις συμβάσεις υψηλής μόχλευσης, οι οποίες επιτρέπουν στους επενδυτές να δανείζονται πολλαπλάσια χρήματα από τα δικά τους προκειμένου να τα επενδύσουν στην αγορά.

Τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και οι τραπεζίτες είχαν την «εσφαλμένη εντύπωση» ότι οι αγορές είναι αποτελεσματικές, καθώς ήταν τυφλωμένοι από την «ιδεολογία» τους, επισημαίνει ο κ. Σόρος.

Ο κ. Σόρος συνεχάρη τον λόρδο Άντερ Τέρνερ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας (FSA) και τον Μέρβιν Κινγκ από την Τράπεζα της Αγγλίας για το ότι αντιλήφθηκαν την κρίση και ανέπτυξαν σωστές πολιτικές με στόχο την αποτροπή της επανάληψής της.

Τάχθηκε, επίσης, κατά της επιβολής υψηλότερων φόρων στα κέρδη των τραπεζών στην παρούσα φάση. «Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη του, είναι δύσκολη η επιβολή ανώτατου ορίου στη μόχλευση που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις είχαν αρκετό χρόνο για να αναπτύξουν το σωστό εποπτικό σύστημα.
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...