26/8/14

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Η Τούμπα εις την θέσιν «Καστάς», εντοπίστηκε το φθινόπωρο του 1955 από τον Αλέξανδρος Φ. Κοχλιαρίδης και τον πατέρα του οι οποίοι ενημέρωσαν οικογένειας, την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καβάλας, της οποίας προϊστάμενος ήταν ο αρχαιολόγος Δημήτριος Λαζαρίδης.
Οι πρώτες ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο, ΒΑ της Αμφίπολης, πηγαίνοντας για τον λόφο Καστά, ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά, το 1956. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ήρθε στο φως το ελληνιστικό νεκροταφείο, με τα πλούσια ευρήματά του, που φυλάσσονται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
Η πρώτη ανασκαφή στον λόφο Καστά, έγινε το 1964, από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και εντοπίστηκαν τότε, 41 μέτρα της περιμέτρου του ταφικού περιβόλου. Το 1965 ξεκίνησε η ανασκαφή στο ίδιο σημείο και αποκάλυψε κομμάτι της περιβόλου.
Μετά το 1971, με χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας καθώς και με την ηθική και υλική στήριξη του πολεοδόμου Δοξιάδη, ο Δ. Λαζαρίδης επέστρεψε στην Αμφίπολη , συνεχίζει τις ανασκαφές και υποθέτει, ότι η περίμετρος του λόφου Καστά “αγγίζει” τα 487 μέτρα. Ήταν πλέον πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μεγάλο ταφικό μνημείο.
Πίστευε ότι ήταν θαμμένος ο μικρός Αλέξανδρος και η μητέρα του Ρωξάνη. Αυτό το στήριζε στα ιστορικά γεγονότα που έλεγαν, ότι ο Κάσσανδρος, φοβούμενος την οργή των Φιλιππαίων, που αγαπούσαν τον μικρό Αλέξανδρο, έκανε έναν μεγαλειώδη τάφο και τον έθαψε με τιμές βασιλικές.
Την Κατερίνα Περιστέρη, ο Δημήτρης Λαζαρίδης τη γνώρισε το 1979-’80. Δούλεψε μαζί του για δύο χρόνια, καθώς στενός συνεργάτης του Λαζαρίδη ήταν ο φιλόλογος, σύζυγος της Κατερίνας Περιστέρη, Μόσχος Οτατζής.
Το 1984, ο Δημήτρης Λαζαρίδης αρρώστησε και δυστυχώς ήρθε ο πρόωρος θάνατός του. Το όνειρό του να συνεχίσει την ανασκαφή στον λόφο Καστά έμεινε ανεκπλήρωτο.
Η Κ. Περιστέρη τοποθετήθηκε προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες το 2009 και αμέσως αρχίζει δουλειά στην περιοχή της ανασκαφής.Το 2012, η αρχαιολόγος φέρνει στο φως το μεγαλειώδες περίβολο του τύμβου, για τον οποίο γνώριζε από το 1979. Έτσι η σημερινή ανασκαφή αποτελεί και δικαίωση του Δ. Λαζαρίδη.
Πηγή ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πολυεθνική Χώρα, αυτά σκέπτονται οι εβραίοι

Ο Ιουδαιος καθηγητής Mαταθεας για την νίκη τους ενάντια της χρυσής αυγής,

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πολύ εθνική Χώρα, εξορισμό στους μητροπολίτες, στον Υπουργό παιδείας και σ' άλλους που δεν ασπάζονται τον σιωνισμό, είναι τελειωμένοι όπως η Χρυσή Αυγή. Οι Έλληνες θα φυλακίζονται εάν δεν παραδέχονται το ολοκαύτωμα των εβραίων.

Ο Νέος αντί ρατσιστικός νόμος τον απαιτούμε στην Ελλάδα, Όχι στο Ισραήλ, η στη ΗΠΑ. Εξοργισμένοι Τηλεθεατές ενάντια του Εβραίου καθηγητή Ματαθεα

https://www.youtube.com/watch?v=RNZFb9kAHWY