6/8/14

Τα δίνουν όλα στη διαπλοκή (ΚΕΔ)

  Με νομοσχέδιο (του Βορίδη) τσεκούρι στην ενημέρωση

 Η διάλυση του δημοσιογραφικού κλάδου, η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης, η νέα σφαγή μισθών και συντάξεων που έρχεται, η νέα ληστεία στα δημοσιογραφικά Ταμεία, η οριστική ταφόπλακα σε δικαιώματα και ελευθερίες (και) των εργαζομένων στα ΜΜΕ, συμπίπτει δυστυχώς με την επέτειο 100 ετών από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ.

Η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή και νομιμοποιεί καρτέλ στην ενημέρωση (από ομίλους η πρόσωπα, με παράλληλα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα) νέα τηλεοπτικά σχήματα και εξυπηρετεί τους εργοδότες για ομαδικές απολύσεις καθ’ υπέρβαση της κοινοτικής οδηγίας, και δημιουργεί συνθήκες κάτεργου, όπου υπάρχει ακόμη δυνατότητα εργασίας για την επόμενη ημέρα.
Φαίνεται όμως ότι η διάταξη ήταν γνωστή σε κάποια προεδρεία συνδικαλιστικών ενώσεων που, ή δεν το πίστευαν ότι θα συμβεί, ή βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι.
  Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων έχει επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο , χωρίς δυστυχώς να ακούγεται από την πλειοψηφία των προθύμων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ .
  Η θέση μας, όπως προκύπτει και από την εισήγηση μας στη τελευταία γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, ήταν και παραμένει: «ούτε ρούπι πίσω από την μισθωτή εργασία, το αγγελιόσημο και τις ΣΣΕ».
Μόνο που όλα αυτά οφείλουν να τα υπερασπίζονται ικανά πρόσωπα στις ηγεσίες του κλάδου και με καθαρές θέσεις. Και βέβαια πρόσωπα που να θέλουν αλλά και να μπορούν. Όπως αποκάλυψαν τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ: «..Σφοδρή πολιτική σύγκρουση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όταν η πρόεδρος της Ένωσης Μ. Αντωνιάδου πρότεινε, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ να απονεμηθεί το ανώτατο παράσημο «Χρυσός Ξενοφών» στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Β. Μουλόπουλο, «επειδή είχε διατελέσει για ένα διάστημα πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
(ΣΣ. Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Σ. Ψυχάρης, ταμίας ο Φ. Μπόμπολας και ο Β. Μουλόπουλος άλλοτε διευθυντικό στέλεχος στο Βήμα, που μοιράζει τώρα τις ώρες του ανάμεσα στο γραφείο της Ένωσης Ιδιοκτητών και στην Κουμουνδούρου).
Την ώρα που επιχειρούνται εκατοντάδες απολύσεις μέσω συγχωνεύσεων εκδοτικών ομίλων και τηλεοπτικών σταθμών, δημιουργούνται καρτέλ στην ενημέρωση με στόχο την πλήρη και χωρίς προσχήματα χειραγώγηση της κοινής γνώμης οι υποδυόμενοι τους εκπροσώπους των εργαζομένων, απονέμουν εύσημα στους πρωτομάστορες και τους κηπουρούς των βαρόνων…» (*).
  Ουδείς μπορεί να φαντασθεί ότι αυτά ήταν τυχαία, όπως και οι 1500 απολύσεις σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ που τις κατάπιαν χωρίς δεύτερη συζήτηση οι πρόθυμες πλειοψηφίες σε κάποιες δημοσιογραφικές ενώσεις.

Με την τροπολογία στo νομοσχέδιο Βορίδη (της κοινοβουλευτικής ομάδας του MEGA) που συνυπογράφει ο καινούργιος καθηγητής για τα οικονομικά μας Γκίκας Χαρδούβελης (με προϋπηρεσία σε Τράπεζες και σε πρωθυπουργικά γραφεία εκσυγχρονισμού και όχι μόνο) και ο μόνιμος πολέμιος των ΣΣΕ Βρούτσης - στήνεται η μηχανή για συγκέντρωση μαμούθ: 

Δύο τουλάχιστον όμιλοι, φορτωμένοι με κόκκινα δάνεια (balloon) να γίνουν δύο σε ένα καθώς και άλλες συγχωνεύσεις ραδιοτηλεοπτικών. - καθορίζεται ότι η συγκέντρωση (στις περιπτώσεις αυτές) δεν συνιστά παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού, θέτοντας ως νέο κριτήριο την ….αποδοχή από το κοινό (αναγνώστες, ακροατές, θεατές ) ή κάπως έτσι - στραγγαλίζει τα μικρά ΜΜΕ.
- επιβάλλει στους εργαζόμενους να κάνουν όλες τις δουλειές και όχι γι’ αυτές που προσλήφθηκαν, ενώ οι νέοι θα απασχολούνται με ψίχουλα για να κάνουν λάντζα σε ότι τους λέει η διοίκηση του ομίλου.
- καθιερώνει συστηματικά εργολαβίες για τεχνικούς, σε τυπογραφεία, πιεστήρια, συνεργεία σε ραδιόφωνα τηλεοράσεις που ακόμη και το κατάπτυστο outsourcing ωχριά μπροστά τους. - παρέχει εξαίρεση στους ομίλους ΜΜΕ για ομαδικές απολύσεις καταργώντας νόμους δικαστικές και διαιτητικές αποφάσεις δεκαετιών.
- τις συμφωνίες με τους διαφημιζόμενους θα τις κάνουν πλέον κατ’ ευθείαν τα ΜΜΕ, γεγονός που σημαίνει προπώληση χρόνου ή χώρου με συμφωνίες που θα προεξοφλούνται σε Τράπεζες η άλλους χρηματοδότες, με ότι αυτό συνεπάγεται για ΦΠΑ και αγγελιόσημο και την απόδοση τους, πόροι για το Δημόσιο και εργοδοτική εισφορά για τα ταμεία που μάλλον χάνονται στο δρόμο
- βγάζει από την αγορά διαφημιστικές εταιρίες με ό,τι σημαίνει αυτό χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάνονται, χωρίς όμως να αγγίζει Μediashops μεγάλων εκδοτών και άλλων.

  Ούτε η τρόικα δεν φανταζόταν ένα τέτοιο καρτέλ με μια συγκέντρωση μαμούθ και για αυτό η «δημιουργική δεξιά» Βορίδη το έχωσε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να κοστολογήσει τις επιπτώσεις, επειδή δεν μπορεί να τις προβλέψει. Η θέση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων είναι:
# Άμεση ενημέρωση του κλάδου και της κοινής γνώμης για το σκάνδαλο
# H κυβέρνηση να ανακαλέσει την τροπολογία
# Σε περίπτωση άρνησης απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ Απεργία όμως όχι για ξεκάρφωμα αλλά με τηλεοράσεις που δεν θα παίζουν και ραδιόφωνα που δεν θα ακούγονται. Και στις εφημερίδες το ίδιο όπως επίσης στις εκδόσεις της Κυριακής και τα φασόν (διαφημιστικά έντυπα που τυπώνουν τα τυπογραφεία )
Ή τώρα ή ποτέ ! Είναι ζήτημα Δημοκρατίας !!!
 
Από την γραμματεία της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βραβείο σας για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ (Εντεταλμένα Σκυλιά Ηγεμονικής Επικράτησης Ανθελλήνων) θα πρέπει να δοθεί στον αξιότιμο δημοκρατομπολσεβίκο Ψαρρά που έχει ξεφτιλίσει-παραπλανήσει-μηδενίσει όλη την δικαιοσύνη στο ελλαδιστάν.
Δημήτρης ΜΟΝΑΚΟ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ