2/11/14

Προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία τη δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, (μετά τη Βουλγαρία) όπου οι μέση μανιάτικη αμοιβή είναι 380 ευρώ και το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 20% τοις εκατό,γίνεται σήμερα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. 
 Σύμφωνα με τις προβλέψεις, των «γκαλοπάκηδων» ο σαραντάχρονος, (42), αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, αναμένεται να αποσπάσει σήμερα περίπου το 40% τοις εκατό των ψήφων. Ο Πόντα κατά την προεκλογική εκστρατεία δεσμεύθηκε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, να αυξήσει τις συντάξεις να μειώσει τους φόρους, να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και την Κίνα και να κάνει δημοψηφίσματος για την επαναφορά της μοναρχίας.
 Αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο, στις 16 Νοεμβρίου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, ο πρόεδρος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας, 55χρονος Κλάους Ιωάννης , που κατάγεται από τη γερμανική μειονότητα και είναι δήμαρχος του Σίμπιου, (Ερμανούπολη-Χέρμανστάντ). Το σλόγκαν ντου Γερμανού είναι ότι «ένας κακός πρωθυπουργός, δεν μπορεί να γίνει καλός πρόεδρος».
Ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας, έχει ήδη χρεωθεί από τους …αναλυτές του (ΔΝΤ), με το καθήκον πρέπει «να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση», με την «καταπολέμηση της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς», την εξασφάλιση της «πολιτικής σταθερότητας», και με «την ανάκαμψη της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση». Οι εκτιμήσεις για ύφεση της ρομανικής οικονομίας το 2014 είναι από 3,5% έως 2,2% για τους πιο αισιόδοξους.
Παρά το ότι στη Ρουμανία ο Πρωθυπουργός έχει τις εκτελεστικές αρμοδιότητες, ο Πρόεδρος που διορίζει τον πρωθυπουργό, τους δικαστές, και τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και μπορεί να σταματήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, εφόσον δεν συνυπογράφει τα διατάγματα. «Η Ρουμανία χρειάζεται έναν πρόεδρο ο οποίος θα έχει ένα σαφές όραμα μιας δημοκρατικής κυβέρνησης και του κράτους δικαίου », είπε ο Κορίνα Ρεμπέγκα από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον, διότι , «λόγω του χαμηλού βιοτικού επίπεδου, το 40% των Ρουμάνων πιστεύει ότι η ζωή ήταν καλύτερη πριν, την εποχή του Τσαουσέσκου.
Οι ξένες επενδύσεις μειώνονται κατά τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως λόγω της χρόνιας αδυναμίας της Ρουμανίας να αναπτύξει επενδυτικά προγράμματα ή επειδή δεν χρησιμοποιούνται σωστά ορθά τα κονδύλια της ΕΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Gabor Hunja από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών. της Βιέννης .
Η Προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από εφόδους σε σπίτια στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά, και από πολλές ποινικές διώξεις για διαφθορά εναντίον συνεργατών του πρωθυπουργού Πόντα, τον οποίο ο απερχόμενος προέδρους, Τραϊανός Μπασέσκου τον κατηγόρησε οτι υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών πριν εισέλθει στην πολιτική. Ο Πόντα, που είναι πρώην εισαγγελέας, αρνήθηκε φυσικά τις καταγγελίες τους ισχυρισμούς. τον οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος Τραϊανός Μπασέσκου, τον κατηγόρησε ως πρώην κατάσκοπος.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 18.296.567 Ρουμάνοι. Η συμμετοχή θα είναι ένα από τα ζητούμενα των εκλογών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , ο Βίκτορ Πόντα έχει το προβάδισμα με ποσοστά 40-43% και ο Κλάους Γιοχάνις έχει ποσοστά 29- 30%. Η Έλενα Ουντρέα, που στηρίζεται από τον Μπασέσκου, συγκεντρώνει ποσοστό 8-9% και ο Κάλιν Ποπέσκου-Ταριτσεάνου περίπου 6%.Οι άλλοι 10 υποψήφιοι είναι πολύ πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: