29/12/14

Εκπλήξεις και Ανατροπές στην Κροατία

Η αποχή και ο ευρωσκεπτικιστής πιτσιρικάς κέρδισαν τις εντυπώσεις στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κροατία κατά τον οποίο ηττήθηκαν κατά κράτος οι δημοσκόποι.
Στις κάλπες προσήλθε μόλις το 47,13% των ψηφοφόρων, ελαφρώς πάνω από τις 1.787.000 και ο 25χρονος ευρωσκεπτικιστής Ίβαν Βίλιμπ Σίντσιτς πήρε το φανταστικό 16,42%.
Ο νυν κεντροαριστερός πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς που τον μέτραγαν πρώτο με διαφορά οι δημοσκόποι έλαβε το 38,46% αλλά η κεντροδεξιά αντίπαλος του ματνάμ Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς είναι πίσω του με 37.22% και έχει σαν μαξιλαράκι τις ψήους του δεξιού Μιλάνο Κουγουντζίτς 6.3%, οπότε η άνετη νίκη στις 11 Ιανουαρίου του Γιοσίποβιτς που προέβλεπαν οι «εκγυμναστές» της Κοινής Γνώμης πήγε περίπατο.
«Οι πολίτες μας ψήφισαν για να φέρουμε την αλλαγή, και την ανάκαμψη. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα είναι θαρραλέα, αποφασιστική και πατριωτική, που θα επιστέψει στο λαό και στην χώρα του, και θα μας οδηγήσει προς τα εμπρός, και όχι στην καταστροφή" , δήλωσε η κυρία Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς.
Ο πραγματικός νικητής ο 25χρονος κατέβηκε με συνθήματα να σταματήσουν οι εξώσεις με εντολές των τραπεζών και για απελευθέρωση των δεσμευμένων λογαριασμών των πολιτών. Ο Ιβάν άνοιξε τα θέματα που ενοχλούν τους πολίτες και πρόσφερε λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: