13/12/14

Η δημοκρατική μέθοδος των βασανιστηρίων (styx.gr)

Μαθήματα "πατριωτισμού" και  αμερικάνικης “Δημοκρατίας”

O αυστραλός δημοσιογράφος John Pilger σχολιάζοντας τις 480 λογοκριμένες σελίδες της γερουσιαστικής έκθεσης, που παραθέτουν μερικά από τα βασανιστήρια της CIA, στα αμερικανικά κολαστήρια τύπου Αμπού Γράιμπ και Γκουαντάναμο, δήλωσε: «Έχουνε μπροστά μας εγκλήματα, δεν βλέπουμε όμως παραπομπές». Επέκρινε ακόμη τα διεθνή Μέσα επειδή ουδέποτε απαίτησαν να τεθούν οι αμερικάνοι αξιωματούχοι προ των ευθυνών τους. «Διαβάζουμε στα σχόλια των εφημερίδων όπως η Guardian για τις υπέροχες αρχές και πόσο ανοικτή κοινωνία είναι η αμερικάνικη.
 Αυτοί λοιπόν βασάνιζαν ανθρώπους επί χρόνια το διαπιστώνει σε χιλιάδες σελίδες έκθεση της αμερικάνικης γερουσίας από τις οποίες κυκλοφόρησαν λίγες εκατοντάδες»…
Εκείνο που ενόχλησε περισσότερο τον βρετανικό Τύπο, από τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια της CIA, είναι ότι «ειπώθηκαν ψέματα όταν υποστήριξαν πως με τα βασανιστήρια αποκάλυψαν τρομοκρατικές συνωμοσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Το παράδοξο είναι πως τόσο αξιωματούχοι της CIA όσο και πρώην στελέχη της κυβέρνησης Μπους επέκριναν τη δημοσιοποίηση της περίληψης της έκθεσης…
Ο George W Bush μάλιστα, χαρακτήρισε τους αξιωματούχους των διακυβερνήσεών του που είχαν ανάμειξη στα φρικτή αυτή υπόθεση, «πατριώτες». Ανάλογη ήταν και η επιδοκιμασία από τον αντιπρόεδρο του Μπους Dick Cheney.

Για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε για τον περιβόητο Dr. James Mitchell ήταν στα 2005 σε δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker. Αλλά τόσο οι New York Times, όσο και ο Guardian ερεύνησαν το ρόλο του ίδιου όσο και του Dr. Bruce Jessen στον σχεδιασμό του κατάπτυστου προγράμματος ανάκρισης της CIA.
Έκείνο που δεν αποκαλύφθηκε από την λογοκριμένη έκθεση που κυκλοφόρησε είναι πως ο James Elmer Mitchell, πρώην ψυχολόγος για την αμερικανική πολεμική αεροπορία (Air Force) κέρδισε περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια διδάσκοντας την the CIA πώς να βασανίζονται οι κρατούμενοι για τρομοκρατία στη δεκαετία 2000.
Στα αποτρόπαια βασανιστήρια, περιλααμβανόταν σοδομισμός των κρατουμένων με διάφορα αντικείμενα, η χρήση της μεθόδου του πάγου για προκληση υποθερμίας και της ασφυξίας αλλά και άλλοι φρικιαστικοί απερίγραπτοι τρόποι.
Α, και οι αμερικάνοι φορολογούμενοι πλήρωσαν επιπρόσθετα 5 εκατομμύρια δολάρια σε νομικά έξοδα για να καλυφθούν τα νώτα των Μίτσελ και Γιένσεν.
Αλλά επειδή οι αμερικάνοι ενοχλούνται με τα εκατομμύρια δολάρια που έχουν σκορπίσει για την υπόθεση αυτή, θυμίζουμε ότι η έρευνα της γερουσίας που χρειάστηκε πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί στοίχισε άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια.
Κι από όλα αυτά οι αμερικάνοι έχουν στη διάθεσή τους μια λογοκριμένη έκθεση γύρω στις 500 σελίδες. Ενώ η επιτροπή της γερουσίας, ερεύνησε κάπου έξι εκατομμύρια σελίδες από τα απόρρητα αρχεία της CIA για νακαταλήξει στα συμπεράσματά της, τα οποία -φυσικά- κρίθηκαν άκρως απόρρητα για το ευρύ κοινό...
Μέκα της Δημοκρατίας την λένε και κόπτεται για τον εκδημοκρατισμό τύπου Ουκρανίας πχ... Και επιβάλλοντας του δημοκρατικούς θεσμούς, με πόλεμο, τόσο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Λιβύη, τη Συρία και βλέπουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: