5/12/14

Λίγη Ιστορία

Τι γνωρίζουμε περί του Σιλιχτάρ Πόντα (Μπόδα)
1)Το Σιλιχτάρ δεν είναι όνομα. Είναι ιδιότητα.
Ο σελικτάρ αγάς,(πρωτοσπαθάριος), ήταν εκείνος που κρατούσε το σπαθί του σουλτάνου και προερχόταν από τους ιτς-ογλάν,( iç-oğlan), που έμπαιναν σε υπηρεσία από 6 ετών.
Ο σελικτάρ ήταν αντίστοιχος με τον σπαθάριο,
που ως τιμητικός τίτλος. αποδιδόταν και σε ευνούχους. (Κουβικουλάριος).
Το 1705 στην εξέγερση της Νάουσας κατά του παιδομαζώματος , «ο τούρκος σιλιχτάρης είχε εντολή να στρατολογήσει νέους για τα τάγματα των γενιτσάρων και οι κάτοικοι, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα παιδιά τους, σκότωσαν τον σιλιχτάρη και τους δύο συνοδούς του».
2) Ο Σιλιχτάρ λεγόταν Ελία (Iljaz) και είχε γεννηθεί το 1768 στο ελληνικό χωριό Πόντα του Λεσκοβικίου, που το έκαψαν οι Ιταλοί και οι Αλβανοί το 1943.
Ο πατέρας του Μουχάραμ, που ήταν ο (σελικτάρ) έγινε αξιωματούχος της Αυτοκρατορίας και είχε υπηρετήσει στη Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα. Το πρώτο παιδί του και μεγάλος αδελφός του «Σιλιχτάρ» λεγόταν Σολομών.

3)Ο Σιλιχταρ Πόντα (Μπόδα) υπηρετούσε στο στρατό του Αλή, και
ο Καραϊσκάκης τον γνώριζε καλά. Και όταν έλεγε «εβραίε» και «πουτάνα» προφανώς γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε. Ο Σιλιχτάρ στην αυλή του Αλή ήταν εχθρός του Γιουσούφ Αράπη. Στην πολιορκία του Σουλίου με δύο χιλιάδες, βρισκόταν στο κάστρο της Μπογιόρτσας. Το 1803 συνόδευε τη φάλαγγα που μετά την παράδοση του Σουλίου, με επικεφαλής τους Δήμο Δράκο, Φώτο Τζαβέλλα, Τζήμα Ζέρβα, Γκόγκα Δαγκλή καί Πανομαρά πήρε τον δρόμο για την Πράγα , παραβίασε την Μπέσα και τους επιτέθηκε , αλλά επειδή οι Σουλιώτες ήταν πολυάριθμοι και έλαβαν βοήθεια από τούς Παργινούς κατάφεραν νά φτάσουν στη σωτηρία μέ μικρές απώλειες. Το Φεβρουάριο του 1808 ήταν φρούραρχος στο Κάστρο της Πρέβεζας.
Μετά την παράδοση των Επτανήσων στην Αγγλία υποστήριξε τον Κοντογιάννη να πάρει πίσω το αρματολίκι του.
Τον Αύγουστο του 1820 αυτομόλησε μαζί τον Αλέξιο Νούτσο, τον Ομέρ Βρυώνη, και τον Άγκο Βασιάρη, προς τα βασιλικά στρατεύματα.
Το 1823-1824 συμμετείχε στο στρατό του Σερασκέρη Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς (Κιουταχή) στην Υπάτη και στα Άγραφα.
Το 1829, μετά τη λήξη του ρωσοτουρκικού πολέμου διεκδικώντας τους μισθούς του έγινε λήσταρχος και πυρπόλησε το Δελβινάκι.
Μετά πολέμησε τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά ως επαναστάτης και πολιορκήθηκε στο κάστρο του Δυρραχίου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

<>
--------------------------------
O ΣΙΛΙΧΤΑΡΗΣ ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ, Ο ΑΛΗ ΠΑΣΣΙΑΣ ΜΕΤΑΜΕΛΗΘΕΙΣ, ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΣΙΛΙΧΤΑΡΗ ΜΕ 4.000 ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΌΘΡΕΥΣΕΙ. ΟΜΩΣ Ο ΣΙΛΙΧΤΣΡΗΣ ΔΕΝ ΞΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΘΗ ΒΡΑΔΥΠΟΡΩΝ.ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΙΑΦΑ ΤΗΣ ΠΑΡΓΑΣ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ Φ.ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΜΠΗΚΑΝ ΑΒΛΑΒΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ.
Ο ΣΙΛΙΧΤΑΡΗΣ ΜΠΟΝΤΑ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΣΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΝΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΒΙΛΑΕΤΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ "ΜΠΑΜΠΕΣΙΕΣ" ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΣΙΑ.
Ο ΣΙΛΙΧΤΑΡΗΣ ΜΠΟΝΤΑ, ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΤΣΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ, ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ.
Ο ΣΙΛΙΧΤΑΡΗΣ ΜΠΟΝΤΑ ΣΥΜΑΧΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΗΠΑΣΣΑΛΙΔΕΣ ΠΗΡΑΝ ΠΡΕΦΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΗΝΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΠΟΤΕ ΣΥΝΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΟΥΣ.

ΕΝ ΤΕΛΕΙ, Ο ΣΙΛΙΧΤΑΡΗΣ ΜΠΟΝΤΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΑΠΟ ΑΛΗΠΑΣΣΑΛΗΔΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΠΩΣ Ο ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΤΣΟΣ-ΠΟΥ ΟΡΘΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Ο ΕΠΑΡΑΤΟΣ ΚΩΛΛΕΤΗΣ,Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΣΚΟΣ, ΚΑΙ Ο ΤΑΤΣΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ,ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.
ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΒΩΜΟΛΟΧΟΥΣΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΙΛΙΧΤΑΡΗ ΜΠΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΛΗΠΑΣΣΑΛΗΔΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΝ ΚΩΛΛΕΤΗ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ, ΑΥΤΟΕΧΡΙΣΘΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΩΛΛΕΤΗ-ΟΙ ΛΙΡΕΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΒΕΒΑΙΑ- ΚΑΙ ΕΞΕΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ. ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ "ΒΡΑΚΟΖΩΝΙΑ ΥΗΣ ΖΑΙΜΕΝΑΣ" ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΕΙΣ ΤΑ "Tοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…..

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΊΑ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ κοστα μπόντα;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν ο τίτλος "Σιλαχτάρ" δινόταν σε ευνούχους, διότι ευνούχοι δεν έμπαιναν στο Εντερούν... (αυτούς τους είχαν μόνο για το γυναικείο χαρέμι) Το Αντρικό Χαρέμι Εντερούν που λειτούργησε αργότερα σαν σχολή Διοίκησης, απαρτιζόταν απο αρτιμελή άτομα τα οποία προορίζονταν για τα αξιώματα του κράτους. Παράλληλα, ως τρόφιμοι του Αντρικού χαρεμιού του Σουλτάνου, είχαν στενές επαφές μαζί του μέρα και νύχτα.

Ο μακαρίτης ο Σαρρής έγραφε οτι ο τίτλος "Σιλαχτάρ" ήταν πολύ σημαντικός, δεν ήταν παίξε γέλασε:

http://http---ellinon-anava.pblogs.gr/2012/11/to-haremi-apo-agoria-poy-eihe-o-soyleiman-tha-mas-to-deixoyn-ta-.html

"Σιλαχτάρ Αγά: Το σημαντικότερο άτομο στην Ιεραρχία του Εντερούν. Ο αντίστοιχος τίτλος έιναι «Πρωτοσπαθάριος». Βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό οτυ Σουλτάνου. Ήταν το άτομο που μεσολαβούσε ανάμεσα στο Σουλτάνο και τον σαντρατζάμη, δηλαδή ήταν ο σύνδεσμος των Ανακτόρων με την Κυβέρνηση. Ακόμη δοκίμαζε το φαγητό του Σουλτάνου και καθόριζε τα δύο χρυσά κουτάλια με τα οποία έτρωγε ο Σουλτάνος. (δεν αναφέρεται η χρήση πηρουνιών...)»
Σημειωτέον ότι οι Σιλαχτάρ Αγάδες αναλάμβαναν τις υψηλότερες θέσεις : διοικητές μεγάλων επαρχιών, ή υπουργοί / βεζίρηδες. "

Ο Σιλαχτάρ Μπόδα, ήταν λοιπόν μία ΕΒΡΑΙΑ αρσενική πουτάνα του Εντερούν η οποία όσο πιό πολύ κ@@@@τρυπίδα έδινε, τόσο πιό ψηλά ανέβαινε....

Ο Καραισκάκης ήξερε όχι μόνο την καταγωγή τους, και τι χρώμα σώβρακο φοράγανε όλα αυτά τα τσουτσέκια της ΕΒΡΑΙΟ-ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ....

Αντίθετα με τα σημερινά κολοβακτηρίδια της συγκυβέρνησης, τα οποία ούτε μιά τρίχα απο τα αρχαία του Καραισκάκη δεν φτιάχνουν...

Αυτοί πάνε ολοταχώς να μας γυρίσουν σε εκείνη την εποχή της ΕΒΡΑΙΟ-ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ....εξ ού και πρωκτο-γλύφουν τον σημερινο Σιλαχτάρ (Βεζύρη) Δαυίδ-ογλου...

ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟΠΩΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ οι 2 (ΚΡΥΠΤΟ) ΕΒΡΑΙΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ; :

- Ο Δαυιδογλου

- Ο Νίκος Ρωμανός, τέκνο της πολυ-εγχειρισμένης γαμψομύτας "συγγραφέως" Παυλίνας Νάσιουτζικ και άξιος εγγονός του Εβραίου Δολοφόνου Θ.Νάσιουτζικ...


Γ@@@ την πίστη τους και το Σουλτάνο τους και τους Φαρισαίους τους, και τις 2 εβραίες ΠΟΥΤΑΝΕΣ που μας φορτώσανε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ !

ΜΑΥΡΗ ΧΑΝΟΥΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ, όλοι αυτοί οι γαμψομυτηδες εγχειρισμένοι και μή...

Ανώνυμος είπε...

@ 10.50

Με την Κόστα Μπόντα δεν ξέρω αν έχει σχέση. Με το Ζούλοβιτς πάντως έχει σίγουρα......
μοιράζονται το στασίδι στη Συναγωγή...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...