3/9/16

Νόμος 4000/1958 περί τεντυμποισμού

Ο Nόμος 4000 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 για να σταματήσει τα γιαουρτώματα, που είχαν λανσάρει τα παιδιά της καλής κοινωνίας, και επέβαλε το κούρεμα με την ψιλή και τη δημόσια περιφορά του ενόχου. Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Κωνσταντίνος Καλλίας.
Ο νόμος όριζε ότι θα ασκούνταν δίωξη και εναντίον των γονέων των ανήλικων ταραξιών, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.
Το γιαούρτωμα ξεκίνησε από τα πλουσιόπαιδα και οι πρώτοι πυρήνες των κομάντο -γιαούρτι νέων που γιαούρτωναν εμφανίστηκαν το 1955, σε περιοχές όπως η Κυψέλη, το Θησείο και το Μεταξουργείο.
Ο Νόμος 4000 άρχισε να εφαρμόζεται στις 3 Σεπτεμβρίου του 1958, όταν τέσσερις νεαροί που είχαν κατηγορηθεί για πράξεις εξύβρισης, διαπομπεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας, κουρεμένοι σύρριζα και δεμένοι με χειροπέδες, με έναν από αυτούς να φέρει πινακίδα που έγραφε: «Είμεθα τεντυ-μπόυς και πετάξαμε γιαούρτι κατά γυναικός».
Ο πρώτος που διαπομπεύτηκε με το Νόμο 4000 ήταν κάποιος Αντώνης Μαλανδρής, που γιαούρτουσε μια μητέρα στην Κυψέλη επειδή εκείνη τον χαστούκισε διότι ενοχλούσε την κόρη της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σημερα ειμεθα τρεντυ μπους

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο νόμος καταργήθηκε ή ισχύει ακόμη; Μπορούμε να γιαουρτώνουμε ελεύθερα;

Απόψε: Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κρασνοχορέβκα στηνΛΔ Ντόνετσκ

Οι Στρατιωτικοί ανταποκριτές μετέδωσαν ότι   ρωσικός στρατός διέσπασε τις γραμμές   άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταξύ του  ...