3/9/17

Τρείς του Σεπτέμβρη να γελάς

Επειδή το ζούμε το «μνημόνιο», και τις «μεταρρυθμίσεις».
Το πραξικόπημα της 3ης/15Σεπτεμβρίου 1843 ο οργάνωσε ο τοκογλύφος Ρουφιανογιάννης, έγινε από τους δανειστές, για να εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των όρων του μνημονίου.
Το καλοκαίρι του 1843 η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια του δανείου των 60 εκατ. φράγκων.
Οι ετήσιοι τόκοι ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και τα έσοδα του ελληνικού κράτους έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως.
Ο Νικόλαος Σιλήβεργος , ως υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Μαξ Ρότσιλντ τον Ιούνιο του 1843 ότι η κυβέρνηση ότι αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό και ζήτησε νέο δάνειο, με την εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων , ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.
Οι Δυνάμεις έκαναν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος με τους Ρότσιλντ, και κατέληξαν σε ένα πρωτόκολλο, το οποίο οι πρεσβευτές τους, το παρουσίασαν στον Οθωνα και άρχισαν διαπραγματεύσεις.
Μετά από ένα μήνα υπογράφηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1843 το Μνημόνιο μνημόνιο, με μέτρα 3,6 εκατομμυρίων δραχμών υπέρ των δανειστών.
Με το μνημόνιο,
– Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν, απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, οι δασονόμοι και οι δασικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν τα δημόσια έργα. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους και μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες. –Εφαρμόστηκε δηλαδή το "λιγότερο κράτος" 
– Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων
– Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου και επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα με πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
– Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
Αυτά ανέλαβε να εφαρμόσει η «Επανάσταση» του Μαξ .
Το Σύνταγμα ήταν προοδευτική ..."μεταρρύθμιση". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: