24/9/17

Το Μέτωπο της Θεσσαλονίκης και ο διχασμός

Στις 4/17 Αυγούστου ορκίστηκε η κυβέρνηση Βενιζέλου , που είχε κερδίσει στις εκλογές του Μάιου.Μετά την άνοδο Βενιζέλου, και λόγω του κινδύνου επίθεσης της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση κήρυξε γενική επιστράτευση, ενώ η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία μετέφεραν δυνάμεις από το μέτωπο στην Καλλίπολη στην Θεσσαλονίκη .

Στη συνεδρίαση της βουλής στις 21 Σεπτεμβρίου/4 Οκτωβρίου  του 1915,
ο Γούναρης, υποστήριξε την πολιτική της ουδετερότητας και κατέθεσε πρόταση μομφής.  Ο Βενιζέλος απαντώντας, απέρριψε την ουδετερότητα, και τόνισε ότι η επικείμενη συμμαχία με την Αντάντ θα ωφελούσε την Ελλάδα. Στο τέλος της συζήτησης, πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία, και ο  Βενιζέλος έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Βασιλιάς κάλεσε αμέσως μετά τον πρωθυπουργό και τον επέπληξε για την πρωτοβουλία που πήρε μόνος του, για την άφιξη των στρατευμάτων της Αντάντ. Ο Βενιζέλος παραιτήθηκε και ο βασιλιάς απευθύνθηκε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Δημήτριο Γούναρη, ο οποίος δεν θέλησε να αναλάβει την πρωθυπουργία  Έτσι ο Βασιλιάς κάλεσε τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.


Στις 24 Σεπτεμβρίου/7Οκτωβρίου ορκίστηκε η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη. Μέλη της φιλοβασιλικής κυβέρνησης ήταν οι Δημήτριος Γούναρης, υπουργός Εξωτερικών, Στέφανος Δραγούμης, υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Θεοτόκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας ,Δημήτριος Ράλλης, υπουργός Συγκοινωνίας και προσωρινά Δικαιοσύνης, Ιωάννης Γιαννακίτσας, υπουργός Στρατιωτικών, Και Παύλος Κουντουριώτης, υπουργός Ναυτικών.

Την ίδια ημέρα με  διάταγμα του βασιλιά Φερδινάνδου της Βουλγαρίας   αρχιστράτηγος του βουλγαρικού στρατού διορίστηκε ο αντιστράτηγος  Νίκολα Ζέκοφ
Στις 25 Οκτωβρίου 1915, ο Ζαΐμης αντικαταστάθηκε από τον  Στέφανο Σκουλούδη , ενώ τα μέλη της κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: