14/9/18

2/14 Σεπτεμβρίου: Το 1812 η είσοδος του Ναπολέοντα στη Μόσχα και το 1829 η Συνθήκη της Ανδιανούπολής

Ο Ναπολέων το βράδυ, της 1ης/13ης Σεπτεμβρίου βρισκόταν με το κύριο γαλλικό Σώμα απόσταση 30 μιλίων από τη Μόσχα , κοντά το χωριό Περχούσκοβο .
Τρεις ώρες πριν τα μεσάνυχτα, της 1ης/13ης Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Κουτούζοφ αποσύρθηκε από το στρατόπεδο και αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Μόσχα και κατευθύνθηκε προς το Κολομένσκογιε.
Οι άλλες γαλλικές φάλαγγες ήταν: Το Πολωνικό Σωμα στην Καλούγκα κοντά στο το χωριό των Λίκοβο, και το 4ο σώμα του αντιβασιλέα της Ιταλίας ήταν στο Ζβενίγκοροντ δρόμο στη δεξιά όχθη του ποταμού Μόσχοβα.
Το πρωί της Δευτέρας 2/14ης Σεπτεμβρίου ήταν κρύο και είχε συννεφιά.
Η γαλλικη προέλαση ανακόπηκε από την γκρεμισμένη γέφυρα στο Γιούντινο, και μέχρι να επισκευαστεί από το μηχανικό ο Ναπολέων πήγε στο χωριό Σπασκόγιε 12 μίλα από τη Μόσχα, όπου συνομίλησε με τον Μυρά.
Η οπισθοφυλακή του Κουτούζοφ πέρασε τον Μόσχοβα στις 18.00 το βράδυ της 2/14 Σεπτεμβρίου και περίπου την ίδια ώρα εμφανίστηκε μπροστά στην Μόσχα η γαλλική εμπροσθοφυλακή, υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη Μυρά.
Την ίδια νύχτα ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές.

Η Συνθήκη της Ανδιανούπολής με την οποία έληξε ο ρωσο-τουρκικός πόλεμος του 1828-1829, υπογράφηκε από τους πληρεξουσίους του Τσάρου της Ρωσίας Αλεξέι Ορλώφ και Θεόδωρο Πέτρόβιτς Κόμη Παλένα και τους πληρεξουσίους του Σουλτάνου : Μεχμέτ Σαδίκ Εφέντι Δεφτερ-αγα της Υψηλής Οθωμανικής Πύλης και Αμπντούλ-Καντίρ-Μπέη, αρχη-Καδή της Ανατολίας.

-Η Τουρκία αναγνώρισε το δικαίωμα των Ρώσων πολιτών να εμπορεύονται ελεύθερα σε όλη την Τουρκία, και αποδέχτηκε την ετεροδικία .
Οι Ρώσοι υπήκοοι στο τουρκικό έδαφος δεν υπόκειντο στις τουρκικές αρχές.
-Η Τουρκία αποδέχτηκε το δικαίωμα των ρωσικών εμπορικών πλοίων να διέρχονται ελεύθερα μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
-Η Τουρκία εντός 18 μηνών θα πλήρωνε στη Ρωσία αποζημίωση 1,5 εκατομμύριου Ολλανδικών χρυσών νομισμάτων.
-Η Τουρκία επιβεβαίωσε την δέσμευση που είχε αναλάβει το 1826 στο Άκκερμαν να σέβεται την αυτονομία της Σερβίας. Σύμφωνα με τους όρους της Συνθηκης του Άκκερμαν θα προστάτευε την αυτονομία των παραδουνάβιων ηγεμονιών.
-Η Τουρκία αποδέχτηκε επίσης τους όρους της Συνθήκης του Λονδίνου του 1827 σχετικά με την Ελλάδα

1 σχόλιο:

Διηνέκης είπε...

Αδριανούπολη

ΟΧΙ

Ανδριανούπολη