23/9/19

H 23η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

867.Ο Αγράμματος συναυτοκράτορας Βασίλειος Α ο Μακεδών, ως επικεφαλής πραξικοπήματος δολοφόνησε τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄ και έγινε μόνος του αυτοκράτορας.

951.Ο Βασιλιάς της Γερμανίας Όθων Α΄ μετά τον γάμο του με τη  Αδελαΐδα της Ιταλίας ανακηρύχτηκε  στην Παβία «βασιλιάς των Λομβαρδών» μιμούμενος  συμβολικά τον Καρλομάγνο.

1122. Στη Βορμς οι τρείς εκπρόσωποι του Πάπα Κάλλιστου Β΄ και ο λεγάτος, του Ερρίκου Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπέγραψαν το Κονκορδάτου, με το οποίο ο Ερρίκος αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των «μεταρρυθμιστών» της Αγίας Έδρας για την «Έριδα της Περιβολής». Ο αυτοκράτορας εγκατέλειψε την διεκδίκηση του στην περιβολή με δαχτυλίδι και σκήπτρο, και εγγυήθηκε την ελευθερία εκλογής στις επισκοπικές έδρες στην Ιταλία και στην Βουργουνδία. 

Ο Αυτοκράτορας διατήρησε τον Υψηλό έλεγχο στην εκλογή των επισκόπων στη Γερμανία.


1338. Έξω από το Λιμάνι Αρνεμούιντεν της Ολλανδικής νήσου Βάλχερεν  Έγινε  η πρώτη ναυμαχία του εκατονταετούς πολέμου ανάμεσα σε περίπου 40 γαλλικές Γαλέρες και πέντε Καράκα του Εδουάρδου Γ, που μετέφεραν μαλί στην Αντβερπ.
Οι Άγγλοι παραδόθηκαν μετά από ολοήμερη αντίσταση και οι Γάλλοι εκτέλεσαν τους αιχμαλώτους.


1572. Η  βελγική πόλη Μονς παραδόθηκε  στις Ισπανικές δυνάμεις του Δούκα της Άλμπα.

1805. Μετά την εισβολή της Αυστρίας στη Βαυαρία, Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία.


1821 .Στις 23 Σεπτεμβρίου/ 5 Οκτωβρίου οι Έλληνες κατέλαβαν την Τριπολιτσά.  Ο Αναστάσιος Αβραντώνης ανέβηκε με σκοινί πρώτος πάνω στα τείχη. 3000 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν από την μοίρα που οδηγούσε η Εταιρεία της Ανατολής έκαψαν το Γαλαξείδι. 
1824. Ελληνική νίκη σε μάχη στο Βουργαρέλι. Συγκρούστηκαν 1000 περίπου Έλληνες υπό τους Κουτελίδα, Σπαή, Ράγκο, Κουτσονίκα , με στρατιώτες του Ομέρ Βρυώνη που είχαν ξεκινήσει από το Βάλτο. Η πρώτη σύγκρουση έγινε στη Σκουληκαριά, ενώ η άλλη στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Βουργαρέλι.

1840. Οι Μαυροβούνιοι υπό τον Πέταρ Πέτροβιτς Νιέγκος, στο όρος Ντούρμιτορ, σκότωσαν 80 Τούρκους στρατιώτες που υπό τον Σμαίλ Αγά Τσένγκιτς πήγαν να εισπράξουν το Χαράτσι.

1863. Η Ιόνιος (ψευτο)Βουλή κατ εντολή του Λονδίνου ψήφισε την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863». ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».

1866. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μιχάιλο Ομπρένοβιτς και ο πρίγκιπα του Μαυροβουνίου Νίκολα Πέτροβιτς κατέληξαν σε συμφωνία για ένα κοινό αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ένωση τω σερβικών εδαφών. Ο πρίγκιψ Νίκολα δεσμεύτηκε ότι στην περίπτωση της ενοποίησης των δύο χωρών θα παραιτούνταν από το θρόνο υπέρ του πρίγκιπα Μιχαΐλο. 

1870. Στον γαλλο-γερμανικό πόλεμο, μετά από οκτώ ώρες κανονιοβολισμό στο πολιορκούμενο φρούριο της Μερτ-ε-Μοζέλ, (Τούλ Γερμανικά) οι Γάλλοι στρατιώτες παραδόθηκαν . 

1902. Εκδηλώθηκε η ένοπλη επανάσταση της Εσωτερικής Μακεδονικής Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης στην Τζουμαγιά και το Πετρίτσι. 

1905. Η Νορβηγία και η Σουηδία κατέληξαν σε συμφωνία στο Κάρλσταντ για την ειρηνική διάλυση της προσωπικής ένωσης μεταξύ των δύο χωρών, κάτω από τον ίδιο Βασιλιά.

 1912. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο με διάταγμα του βασιλιά της Βουλγαρίας Φερδινάνδου δημιουργήθηκε η Μεραρχία Μακεδονίας-Θρακης με επικεφαλής τον στρατηγό Νικόλα Γκένεφ και Επιτελάρχη τον Συνταγματάρχη Πέταρ Νταρβινγκοφ. 

1914 . Η πρώτη βρετανική αεροπορική επίθεση στη Γερμανία. Η Βρετανική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη του Ντίσελντορφ.

 1923.Στη Βουλγαρία ξεκίνησε η εξέγερση Σεπτεμβρίου. 

1932 . Η Μεγάλη Βρετανία ενοποίησε τη Χετζάζ και τη Νεντζάντ, και πολλές άλλες περιοχές στην Αραβική χερσόνησο που ήσαν υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου και τις παραχώρησε στη δυναστεία των Σαούντ δημιουργώντας το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. 

1943 .Στην Βόρεια Ιταλία ιδρύθηκε η Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία του Σαλό. 


1947. Ισχυρά Κ]Συμμορία  επιτέθηκε  κατά τοΰ Σταθμοΰ Χωροφυλακής Συκορράχης. Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ εν οίς ο Καπετάν Λαλάκος εκ Κομοτινής. Οι Κ]Σ επιτέθηκαν και  κατά του χωρίου Μάνδρα Διδιμοτείχου. Αποκρούσθηκαν και καταδιώχτηκαν .Οι Κ]Σ  εσχον περί τούς 40 νεκρούς Οι Κ]Σ με αρχηγό τον Καπετάν Δίαμαντή επιτέθηκαν  εναντίον της  Ιτέας Εφονεύθησαν 4 Κ]Σ.
Στις Φυλακή της Σόφιας εκτελέστηκε ο ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος Νίκολα Πετκόφ 

1955.Στη Νέα Υόρκη η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με  ψήφους 28 κατά, 22 υπέρ και 10 αποχές, απέρριψε τη δεύτερη Ελληνική προσφυγή για εγγραφή του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη Στο Λονδίνο υπογράφηκε η συμφωνία για τη διευθέτηση των οφειλών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

1956. Άνοιξε το Μουσείο της Ακρόπολης που ήταν κλειστό από την εποχή της Κατοχής. Δολιοφθορές της ΕΟΚΑ στη βρετανική βάση  αεροδρόμιο Ακρωτηρίου.

1957. Η Ελλάδα και η Τουρκία απέρριψαν το αίτημα του Βουκουρέστιου να ενταχθεί στη τριμερή Βαλκανική Συμμαχία, της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

1958.Άφιξη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Σπάακ στην Αθήνα για συνομιλίες εν όψει της επικείμενης αναγκαστικής εφαρμογής του σχεδίου Μακμίλαν.

1965 . Η κυβέρνηση των Αποστατών διέκοψε την πειραματική λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού του Ε.Ι.Ρ. 

1966 . Η εταιρία Λίτον απέσυρε τις προτάσεις της για επενδύσεις στην Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο, αφού η κυβέρνηση των αποστατών δεν κατάθεσε για κύρωση το σχετικό νομοσχεδίου. 

1968 . Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πολιτικοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ι. Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος και Στυλιανός Αλλαμανής που βρίσκοντας σε κατ οίκον περιορισμό. 

1973 . Ο Χουάν Περόν εκλέχτηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής με αντιπρόεδρο τη σύζυγό του Ιζαμπέλα. 

1974 .Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας γι την νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 


1987 .Στο Βελιγράδι άρχισε η δραματική 8η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Κομμουνιστών Σερβίας, που υπήρξε σημείο καμπής στην ιδεολογία και την πολιτική των Σέρβων κομμουνιστών. Η σύνοδος λόγω του αλβανικού αλυτρωτισμού στο Κόσσοβο πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ένταση και κράτησε  δύο ημέρες, και στο τέλος απάντησε στον ερώτημα , «ο Ίβαν ή ο Σλόμπα» και εξέλεξε το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παρατάξεων κέρδισε η σκληρή γραμμή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά της πολιτικής του Προέδρου της Προεδρίας της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς. Ο Μιλόσεβιτς στη συνέχεια εκανε εκκαθαρίσεις στο κόμμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
1990 . Έληξε το δεύτερο Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα (20-23 Σεπτεμβρίου) με την επανεκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του Κινήματος. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας αποχώρησε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. 

1998. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το ψήφισμα 1199 το οποίο απαιτούσε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, και την ενημέρωση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κρίσης στο Κόσσοβο και τα Μετόχια. Αν η απόφαση δεν γινόταν σεβαστή θα αποφασιζόταν περαιτέρω δράση και πρόσθετα μέτρα.


2001 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις για την Ινδία και το Πακιστάν, που είχαν επιβληθεί το 1998, όταν οι δύο χώρες πραγματοποιούσαν πυρηνικές δοκιμές. Στις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία καταποντίστηκε η «Αλληλεγγύη», που δεν έβγαλε ούτε έναν βουλευτή στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα, μεγάλη νίκη σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (πρώην κομμουνιστές). 


2003. Στη Νέα Υόρκη , τα μέλη της Ομάδας Επαφής αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Βιέννη, με το επίσημο Βελιγράδι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου.


2009. Η Γερμανική βουλή ψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. 

2012. Οι υποστηριζόμενοι από τη δύση τζιχαντιστές ζήτησαν  την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την κατάπαυση του πυρός .Βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία στις οποίες δεν συμμετείχε η επιδοτούμενη από τους δυτικούς  αντιπολίτευση.

2014. Η αμερικανική συμμαχία άρχισαν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες Προδοσίας . Πριν 83 χρόνια. 27 Απριλίου 1941.Κυριακή του Θωμά. Την 182η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και την 22η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Οι Γερμανοί παρέλασαν στην Αθήνα. Το απόγευμα μπήκαν και στο Ναύπλιο

  Στο τελευταίο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα ς με το οποίο ετέθη «εις αποστρατείαν τη αιτήσει του» ο αν...