26/9/19

Η 26η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1186 . Ο Μέγας Ζουπάνος της Ράσκας Στέφανος ο Φτωχός, (Νεμάνια), υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ντουμπρόβνικ.
1371. Η Μάχη  του Ορμενίου στον Εβρο μεταξύ των δυνάμεων των Οθωμανών ,με διοικητες τον Λάλα Σαχίν Πασά και τον Γαζή Αχμέτ Εβρενός και των Σέρβων με διοικητές, τον Βασιλέα Βουκάσιν Μαρνιάβτσεβιτς και τον  αδερφό του, Δεσπότη Γιόβαν Ούγκλιεσα Μαρνιάβτσεβιτς που επιθυμούσαν να επιτεθούν  στην τότε πρωτεύουσά των Οθωμανών  την Αδριανούπολη, ενώ ο Μουράτ Α΄ βρισκόταν στη Μικρά Ασία.  Οι Τούρκοι που διοικούσε ο Λάλα Σαχίν μπέης επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στο στρατόπεδο των Σέρβων τη νύχτα. Έπεσαν μαχόμενοι ο βασιλιάς των Σερβων Βουκάσιν και ο αδελφός του διοικητής των Σερρών, δεσπότης Ιωάννης Ουγκλέσης.Ο στρατός των Σέρβων αριθμούσε συνολικά 20.000. Εκατοντάδες Σέρβοι  σκοτώθηκαν, ενώ εκατοντάδες ήταν εκείνοι  που πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο κατά τη διάρκεια της φυγής τους.Μετά τη μάχη, αναφέρεται ότι ο ποταμός Έβρος έρεε κόκκινος από το αίμα των νεκρών.  Μετά τη μάχη οι Τούρκοι κατέλαβαν  τη Δράμα, την Καβάλα και τις Σερρες. . Ακολούθησε η μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.


1423. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο σφαγή 2000 Άγγλοι  έπεσαν σε ενέδρα των Γάλλων, στην Μπουργκόν. Από τους Άγγλους σφάχτηκαν 1400.Οι Γάλλοι είχαν μόνο έναν νεκρό.
 1497 . Οι Πολωνοί άρχισαν την πολιορκία της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου  της Μολδαβίας Σουτσεάβα  που  διήρκεσε τρεις εβδομάδες .
1617. Mε τη Μεσολάβηση του Καρδιναλίου των Παρισίων Κλέσλ υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ του Φερδινάνδου των Αψβούργων και της Βενετίας, η οποία όμως άφησε έξω το ζήτημα των συνόρων και της ναυσιπολίας στην Αδριατική ενώ ο αυτοκράτορας υποσχέθηκε να καταστρέψει τα πλοία των Κροατών πειρατών.


1687. Η καταστροφή του Παρθενώνα από τον Μοροζίνη. Κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Μοροζίνι , μια οβίδα χτύπησε τον Παρθενώνα τον οποίο οι πολιορκημένοι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ως πυριτιδαποθήκη. Από τον βομβαρδισμό υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τα Προπύλαια.
1706. Κατά τον πόλεμο  της Ισπανικής Διαδοχής ,ο Πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας κατέλαβε το Μιλάνο με τον  αυστριακό στρατό . Ο Ισπανός και  Δούκας  Κάρολος Ερρίκος της Λορένης του οποίου ο υιός παλεμούσε με τους Αυστριακός παρέδωσε τη Λομβαρδία στους Αυστριακούς.


1799. O Αντρέ Μασσενά με μια στρατιά 75.000 Γάλλων πέτυχε μια νίκη κλειδί στη μάχη της Ζυρίχης επί των Αυστριακών και τη Ρώσων που διοικούσε ο Αλέξανδρος Κόρσακοφ Η δεύτερη Μάχη της Ζυρίχης οδήγησε στην απόσυρση της Ρωσίας από το δεύτερο Συνασπισμού. Οι περισσότερες συγκρούσεις της μάχης έλαβαν χώρα και στις δύο όχθες του ποταμού Λίματ, μέχρι τις πύλες της Ζυρίχης, και μέσα στην ίδια την πόλη. Ρώσοι και Αυστριακοί είχαν 7000 νεκρούς και 6000 αιχμαλώτους.

1815. Η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσία συνυπέγραψαν στη Βιέννη το πρωτόκολλο της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας στόχος ήταν να καταστολή των ιακωβίνικων κινημάτων στην Ευρώπη. Εκτός Συμμαχίας έμειναν οι Βρετανοί , ο Πάπας και ο Σουλτάνος.


1916 .Ο Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη και μπήκε στον Πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ. Στην Αθήνα ορκίστηκε η κυβέρνηση (Νοτίου Ελλάδος) υπό τον Σπυρίδωνα Λάμπρου.
1918. Άρχισε η μεγάλη επίθεση τω Συμμάχων σε όλο το Δυτικό Μέτωπο στην οποία συμμετείχαν οι Αμερικανοί. Κύριος στόχος η διέλευση του ποταμού Μόζα ή Μεύση και η κατάληψη της Αργκόν.
Στην επίθεση Μεύση-Αργκον, σκοτώθηκαν 26.000 Αμερικανοί, 70.000 Γάλλοι και 120.000 Γερμανοί.
Μετά από 47 ημέρες η Γερμανία ζήτησε ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου.

1929. Στο Βερολίνο, συνελήφθησαν οι τρεις ιουδαίοι απατεώνες Μαξ, Λέο, και Βίλι  Σκλάρεκ που με τη μέθοδο των πλαστών τιμολογίων είχαν αποκομίσει από τον Δήμο του Βερολίνου 10 εκ. Μάρκα.

1932. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε την Χαλκιδική. Μεγάλες  καταστροφές και στο Άγιον Όρος. 328 νεκροί.
1943 . Η Γερμανική αεροπορία βύθισε στη Λέρο το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα.


1944.Υπογράφηκε η Συμφωνία της Καζέρτας, βάσει της οποίας ο ΕΛΑΣ τέθηκε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι.

1950. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Έθνων ανακατέλαβαν τη Σεούλ.

1960. Η ομιλία του Πρόεδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κράτησε 4 ώρες και 29 λεπτά. Την ίδια ήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεμαχία στο πλαίσιο της εκστρατείας για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ρίτσαρντ Νίξον αντιμετώπισε τον Τζων Κεννεντυ.

1963. Διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου.

1964 . Απεσταλμένοι της Καθολικής Εκκλησίας παρέδωσαν στην Πάτρα, την κάρα του Απόστολου Ανδρέα.

1967. Ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ Α. Φασσέας, επισκέφθηκε την Ελλάδα συνοδευόμενος από τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Τζον Μπρεδήμας, και επλεξε το εγκώμιο της στρατιωτικής κυβέρνησης, «η οποία μάχεται τον κομμουνισμόν και παραμένει πιστός σύμμαχος του δυτικού κόσμου».


1983. Ο σοβιετικός αντιπτέραρχος Στάνισλαβ Πετρόφ απέτρεψε ένα πυρηνικό πόλεμο, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την αναφορά του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

1984. Υπογράφηκε  η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Πεκίνου, για τη μεταφορά της βρετανικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1898 μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας. Το  Χονγκ Κονγκ, θα αποκτούσε μεγάλη αυτονομία, εντός της Κίνας ως ειδική διοικητική ζώνη.


1985. Η  Τυνησία διέκοψε  τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη

1989 .Η «17 Νοέμβρη» εκτέλεσε στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη.


1990. Στο  Σπλιτ,  διακόπηκε  ο αγώνας μεταξύ της Χάιντουκ και της Παρτιζάν Βελιγραδίου, ενώ η γιουγκοσλαβική σημαία πυρπολήθηκε από τους Κροάτες οπαδούς.
1991.Στη Ρουμανία, παραιτήθηκε  ο πρωθυπουργός Πέτρε Ρόμαν, μετά τις βίαιες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με απεργούς ανθρακωρύχους, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων.
1994.Διαγράφηκε από τη ΝΔ ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος, επειδή σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το θέμα της ΑΓΕΤ.

2000 .Το επιβατηγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» βυθίστηκε στ’ ανοιχτά της Πάρου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.


2004 .Στην Eλβετία με δημοψήφισμα, απορρίφθηκε με 52% και για τρίτη φορά από το 1984 η προσπάθεια να διευκολυνθεί η απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας από τους μετανάστες.


2008. Κατέρρευσε το μεγαλύτερο ταμιευτήριο στις ΗΠΑ,  το «Washington Mutual Bank», με συνολικό ενεργητικό περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το Ουάσιγκτον Μιούτσουαλ Μπάνκ,  εξαγοράστηκε από την JP Morgan Chase.

2009.Στη Νήσο Μαργκαρίτα της Βενεζουέλας άρχισε η δεύτερη σύνοδος κορυφής των χωρών της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, με τη συμμετοχή 30 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο Ηπείρους. Στη διάρκεια της συνόδου ανακοινώθηκε η  συμφωνία για την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας για τη Νότια Αμερική, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 20 δισ. δολ. Τη συμφωνία υπέγραψαν η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η  Βραζιλία,  το Εκουαδόρ, η Ουρογουάη και η Παραγουάη. Ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι πρότεινε τη σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών του νοτίου Ατλαντικού  και της Αφρικής, ως το 2011, αποκαλώντας την «NATO του Νότου».


2012. Το Κατάρ πρότεινε «αραβική επέμβαση» στη Συρία. Οι «ακτιβιστές» κατήγγειλαν   τη σφαγή  40 πολιτών από το συριακό στρατό στη Δαμασκό.
Οι εργατοσκώληκες στην Ελλάδα κήρυξαν γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΙΝΗΜΑ 2021

  ΟΙ 21 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  1) Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει μόνο στους Έλληνες και ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και...