29/10/19

Η «Μαύρη Τρίτη». 29 Οκτωβρίου 1929

Πριν 90 χρόνια ήταν η «Μαύρη Τρίτη». 29 Οκτωβρίου 1929.Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε, αφού πουλήθηκαν δεκαέξι εκατομμύρια μετοχές. O Dow Jones έχασε 12% και «εξατμίστηκαν» 14 δισ. δολ.. στο Χάος και την καταστροφή, του Χρηματιστηριακού Κραχ, η Τράπεζα του Θεού, (του χρήματος), η Goldman Sachs ήταν ο μόνος σταθερός φάρος. Αλώβητη. «In Goldman Sachs We Trust.» 
Η κυβέρνηση του προέδρου Χούβερ, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ακολούθησε τις συστάσεις των οικονομολόγων που πίστευαν στην ελευθερία της αγοράς και στις «αρχές του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» , για να δημιουργηθεί «θετικό κλίμα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες» και αύξησε τους δασμούς κατά 33%, αύξησε τη φορολογία, και έκανε περικοπή δημοσίων δαπανών , ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός . 
Όμως ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός βάθυνε την κρίση γιατί μείωσε τη ζήτηση .
 Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων υποχώρησαν κατά 40% με 60%. Με τη ζήτηση σε διαρκή υποχώρηση, οι περιοχές που εξαρτώνταν από τον πρωτογενή τομέα όπως εκμετάλλευση γης, ορυχείων και ξύλου υπέφεραν ακόμη περισσότερο. Παράλληλα οι κατασκευές πάγωσαν, μειώθηκε το διεθνές εμπόριο, μειώθηκαν οι μισθοί και τα κέρδη.
Μέχρι το 1932, οι άνεργοι έφθαναν τα 14 εκατομμύρια, ενώ μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκαν 23.000 αυτοκτονίες. Εκτιμάται ότι περίπου 140 δισ. δολ. καταθέσεων εξατμίστηκαν και 10.000 τράπεζες έβαλαν λουκέτο. Μέχρι το 1932, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχαν απολέσει το 73% της αξίας τους. 
Ο Dow Jones στις 8 Ιουλίου του 1932 έφτασε στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, στις 41.22 μονάδες.
 Η αγορά επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα μόλις στα τέλη του 1954. 
Η αμερικανική οικονομική κρίση μεταδόθηκε στη Βρετανία ως νομισματική. Το επίπεδο των τιμών μειώθηκε κατά 18% και παράλληλα η ανεργία αυξήθηκε.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1931 συνέβη το ανήκουστο. Ο κανόνας χρυσού εγκαταλείφθηκε και η αγγλική λίρα υποτιμήθηκε κατά 35%. 
Στη Γαλλία η κρίση που έπληττε όλες τις βιομηχανικές χώρες εκφράστηκε αρχικά με μείωση της βιομηχανικής παραγωγής . Στις εκλογές του 1932 επικράτησε η Αριστερά και την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Herriot, που προσπάθησε μέχρι το 1936 να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, αλλά τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίστηκαν μετά την εγκατάλειψη του κανόνα χρυσού από τη Μ. Βρετανία. Στη Γερμανία, οι άνεργοι τον χειμώνα του 1930 είχαν φτάσει τα έξι εκατομμύρια. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, γύρω στο 1940

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

In war we trust, που λένε κι οι Αθεατοι!!!