12/11/19

Η 12η Νοεμβρίου στην Ιστορία


1028. O πατρίκιος. Ρωμανός Γ΄ ο Αργυρός ή Αργυρόπουλος, παντρεύτηκε τη 48χρονη Πορφυρογέννητη κόρη του Κωνσταντίνου Η , Ζωή.


1283. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Γουέλφους και τους Γιβελλίνους στο Τρεβίζο  κατέληξαν σε θρίαμβο του  Κοντοτιέρου Γκεράρντο Γ΄ ντα Καμίνο που έγινε άρχοντας του Τρεβίζο.


1330. Έληξε η μάχη της Ποσάντα στην ορεινή περιοχή, στα σύνορα μεταξύ της Ολτενίας και του Σεβερίν, στη σημερινή Ρουμανία Ο μικρός στρατός των Βλάχων υπό την ηγεσία του Βεσάραβα νίκησε 30.000 Ούγγρους του Καρόλου Ροβέρτου. Η μάχη είναι κομβικό σημείο και για την ιστορία των Μαλδαβών και των Ούγγρων. 
Οι Ούγγροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ελπίδα επέκτασης του Βασιλείου τους μέχρι τη Μαύρη θάλασσα, ενώ για τους Βλάχους, η νίκη σήμαινε τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους


1335. Στο Βίσεγκραντ, της Ουγγαρίας, στο Ανάκτορο του βασιλιά Καρόλου Α , στον Δούναβη, συναντήθηκαν οι κυβερνήτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας , δημιουργώντας την πρώτη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία στην Κεντρική Ευρώπη.


1793.Ο δήμαρχος του Παρισιού Ζαν Σιλβέν Μπαγί, και προσωρινός Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα, σαν «φιλομοναρχικός και καταπιεστής της ελευθερίας του λαού».

1848. Η Εθνική Συνέλευση της Φρανκφούρτης ενέκρινε ως εθνικό σύμβολο της Γερμανίας την τρίχρωμη σημαία με τα χρώματα μαύρο-κόκκινο-χρυσό.

1894. Ιδρύθηκε από 15 χαμηλόβαθμους αξιωματικούς στις 12 Νοεμβρίου του 1894, με την απλή επωνυμία «Εταιρεία», μυστική οργάνωση, που απευθυνόταν προς τους Έλληνες «εν ονόματι του Θεού και της Πατρίδος» για την
« αναζωπύρωση του εθνικού φρονήματος και την  «προπαρασκευή της απελευθέρωσης των υποδούλων Ελλήνων  δια πάσης θυσίας».

1901. Ο βασιλιάς Γεώργιος,  μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Θεοτόκη κάλεσε τον τρίτο σε ψήφους πολιτικό αρχηγό, τον Αλέξανδρο Ζαΐμη που τότε διέθετε 14 «πιστούς» βουλευτές και του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης.
1905 . Στη διάρκεια της πρώτης Ρωσικής Επανάστασης το Αγροτικό Κίνημα στην Σαμάρα ανακήρυξε τη Δημοκρατία του Σταρομπουγιάνσκ που κράτησε 14 ημέρες.

1912. Το πρωί της 12ης/25ης Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αποβίβαση του ελληνικού Στρατού στη Χίο. Η Τούρκική φρουρά αποσύρθηκε προς τις Καρυές . Η πόλη της Χίου γέμισε ελληνικές σημαίες που υψώθηκαν σε όλα τα σπίτια και τα καταστήματα και ο χιώτικος λαός ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας και υποδέχθηκε τον ελληνικό στρατό Στο Διοικητήριο ύψωσε την ελληνική σημαία ο αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Παπαναστασίου, που έψαλε το Χριστός Ανέστη, και αναφωνησε «Ελεύθεροι Χίοι, η δουλεία καταργείται».
Η ελληνική σημαία υψώθηκε και στο Φρουραρχείο ενώ ο συνταγματάρχης,
Νικ. Δελαγραμμάτικας, με προκήρυξη που εξέδωσε υποσχόταν ασφάλεια ζωής, τιμής και περιουσίας σε όλους, ανεξάρτητα από φυλή και θρήσκευμα. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό.
Το τορπιλοβόλο 14 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Αργυρόπουλο, τορπίλισε την Τουρκική Κανονιοφόρο «Trabzon», (Τραπεζούντα) στο λιμάνι των Κυδωνιών. Στη Β. Ήπειρο στα υψώματα της Καστάνιανης, η μάχη για την υπεράσπιση της Κοσοβίτσας , ανάμεσα στα ανταρτικά σώματα των οπλαρχηγών Λιόντου, Κολοβού και Πάντου, και σε ένα ενισχυμένο τάγμα Τουρκαλβανών από το Αργυρόκαστρο και τα Ιωάννινα, που έληξε με νίκη των Ελλήνων.
Την ίδια ημέρα στην Ανταρκτική βρέθηκε το νεκρό σώμα (και το ημερολόγιο) του εξερευνητή Ρόμπερτ Σκόττ , ενώ στην Ισπανία ο αναρχικός Μανουέλ Παρντίνας δολοφόνησε τον πρωθυπουργό Χοσέ Μέντεζ.

1918. Μια ημέρα μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας ο Αυτοκράτορας Αυστρίας-Ουγγαρίας Κάρολος Α 'των Αψβούργων παραιτήθηκε, και ανακηρύχτηκε η Πρώτη Δημοκρατία της Αυστρίας. Στην Πολωνία ο στρατηγός Πιλσούδσκι, αναγνωρίστηκε ως ο αρχηγός του κράτους.

1920. Στο Παρίσι  ο Άγγλος υπουργός  εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ και ο πρωθυπουργός  της Γαλλίας Πουανκαρέ, απεφάσισαν οριστικώς την εκκένωση της Θράκης . Η Ανατολική Θράκη απωλέσθη δια την Ελλάδα και επανήλθε  εις την άμεσο κυριαρχία της ΤουρκίαςΥπό την πίεση της Βρετανίας και τη Γαλλίας, το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υπέγραψε τη συμφωνία του Ραπάλο, με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ιταλία η Ίστρια, η Βενέτσια Τζούλια, το Ζαντάρ, τη Ριέκα και 5 νησιά της Αδριατικής. ( Κρες, Λόσινιε, Λάστοβο, Παλαγκρούζα).

1921. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναγνώρισαν την κυβέρνηση της Αλβανίας.
1922. Παραιτήθηκε  η κυβέρνηση του Σωτηρίου Κροκιδά
1927. Οι ηγέτες της «αριστερής αντιπολίτευσης» Τρότσκι ο Ζινόβιεφ εκδιώχθηκαν από το ΚΚΣΕ. 

1933. Στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, στις οποίες υπήρχε μόνο ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο του Εθνικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος το οποίο έλαβε 39,655,224 ψήφους. (92,11%). Υπήρχαν και 3,398,249 άκυρα. Παράλληλα έγινε και το δημοψήφισμα για την έγκριση της απόφασης του Χίτλερ για την αποχώρηση της Γερμανίας από την Κοινωνία των Εθνών.
1940. Λαϊκός Επίτροπος Εξωτερικών Μολότοφ έφθασε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Χίτλερ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ρίμπεντροπ.
Ο Χίτλερ του είπε ότι, «έφτασε ο καιρός να σκεφτούμε διαίρεση του κόσμου μετά τη νίκη μας», και ότι το, «πρόβλημα Αμερική δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία των άλλων εθνών πριν από το 1970 ή το 1980».
Ο Χίτλερ και ο Μολότοφ συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμιά δουλειά στην Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία. Μετά από την οικτρή ιταλική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εξέδωσε την εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.

Ο ζηλόφθων Παπάγος για να στερήσει την δόξα της αντεπίθεσης από τον Κατσιμήτρο εξέδωσε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, σύμφωνα με την οποία από τις 12 Νοεμβρίου η VIII Μεραρχία έπαυε να υπάγεται απευθείας στο Γενικό Στρατηγείου και στο εξής θα υπαγόταν στο Α' Σώμα Στρατού. υπό τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα που είχε προωθηθεί από την Αθήνα, δια μέσου της Καλαμπάκας, στο χωριό Βοτονόσι, στο 43ο χιλιόμετρο της οδού Ιωαννίνων—Μετσόβου. Προς την VIII Μεραρχία διαβιβάστηκε η παρακάτω διαταγή του Αρχιστράτηγου με την οποία εκφραζόταν η ευαρέσκεια του για τις μέχρι τότε επιτυχίες της: «Εκφράζομεν πλήρη Ικανοποίησιν δι' επιτυχή αντιμετώπισιν καταστάσεως επί λήξει περιόδου ενεργείας σας ως ανεξαρτήτου Μεραρχίας. Τούτο αφορά διοικητήν μεραρχίας πρωτίστως και εv αναλόγω βαθμώ συνεργάτας του». Στις 12 Νοεμβρίου επίσης, αυτομόλησε στις ελληνικές γραμμές λόχος Αλβανών στρατιωτών με τους αξιωματικούς του.

Στην Αφρική έληξε η μάχη της Γκαμπόν και οι δυνάμεις της ελεύθερης Γαλλίας κατέλαβαν από τις δυνάμεις της Γαλλίας του Βισύ τη Λιμπρβίλ και όλη τη γαλλική ισημερινή Αφρική.


1941. Άρχισε ο τρομερός παγετός» της Μόσχας, (-12 ° C).
Οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν για πρώτη φορά επίθεση με στρατιώτες σκιέρ.

1942 . Στο μέτωπο του Καυκάσου έληξε η εξαήμερη μάχη του Ορτζοχονικίτζε με ηττα των γερμανων. Στην Αφρική η Βρετανική Όγδοη Στρατιά του Μοντγκόμερυ κατέλαβε το Τομπρούκ όπου παραδόθηκαν τουλάχιστον 30.000 γερμανοί και ιταλοί στρατιώτες. Στην Απω Ανατολή άρχισε η ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ μεταξύ του ιαπωνικού και του αμερικανικού στόλου. Η ναυμαχία κράτησε τρεις ημέρες και έληξε με νίκη των Αμερικανών.

1944 . 29 βομβαρδιστικά της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας βυθίσαν στο φιόρντ Τρόμσο της Βόρειας Νορβηγίας το γερμανικό θωρηκτό «Τίρπιτζ».Στα κατεχόμενα ακόμη, ελέω Άγγλων ,Χανιά ο Γερμανός Διοικητής διέταξε επίθεση κατά του 14ου συντάγματος του ΕΛΑΣ .Η μάχη της Παναγιάς.

1948. Στο Τόκιο, έκτακτο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου καταδίκασε σε θάνατο επτά Ιάπωνες στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγού Τότζο Χιντέκι, για το ρόλο τους
στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενική απεργία στη ζώνη αμερικανικής και η βρετανικής κατοχής στη Δυτική Γερμανία με αιτήματα αυξήσεις των μισθών και επαναφορά του ελέγχου των τιμών.

1949. Στην Τσεχοσλοβακία, η κομμουνιστική  κυβέρνηση απαγόρευσε τον εκκλησιαστικό γάμο.

1954 .Έκλεισε ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης.



1956. Στην Κύπρο, απεβίωσε μετά από βασανιστήρια από Άγγλους στο στρατόπεδο Ξερού  ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γεώργιος Νικολάου 26 ετών από τον Κάτω Πύργο της επαρχίας Λευκωσίας. Ο θάνατός του προήλθε από το βασανιστήριο του πνιγμού στον οποίο τον υπέβαλαν οι ανακριτές, χρησιμοποιώντας πετρέλαιο στο οποίο πρόσθεσαν πριονίδι.
Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εκλέχτηκε πρόεδρος της Αιγύπτου. Την ίδια ημέρα ο Γιάνος Κάνταρ αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών του ΟΗΕ στην Ουγγαρία.

1958 Στην Κύπρο, απεβίωσε συνεπεία φρικτών βασανιστηρίων, που υπέστη από Άγγλους ανακριτές στο κρατητήριο Ζέφυρος της επαρχίας Κερύνειας ο  17χρονος Πρόδρομος Ξενοφώντος από το χωριό Αγριδάκι, της επαρχίας Κερύνειας.

1966. Η Ισπανία έκλεισε τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ. Στην Αθήνα με την ψήφο 150 βουλευτών, επί 297 παρόντων, εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής ο «Παλάτζας» Δημήτριος Παπασπύρου, ως υποψήφιος των «Αποστατών».

1968. Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ από το πέμπτο συνέδριο του Κόμματος Πολωνών Εργατών για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ανακοίνωσε το δόγμα Μπρέζνιεφ της περιορισμένης κυριαρχίας στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

1969. Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν εκδιώχθηκε από την Ένωση των Συγγραφέων λόγω του μυθιστορήματος του «Πρώτος Κύκλος».

1971. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώσε ότι θα αποσύρει 45.000 Αμερικανούς στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1973. Άρχισε η «επανάσταση» των Βρετανών ανθρακωρύχων που σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στις προτεινόμενες αποδοχές αποφάσισαν να αρνηθούν να δουλέψουν υπερωρίες. Μετά την παραίτηση του Αντιπρόεδρου Σπύρο Άγκνιου ο πρόεδρος Νίξον διόρισε τον Τζέραλντ Φορντ.


1979 . Ο μεγάλος σεισμός της Θεσπρωτία με 7.000 άστεγους.
Σε απάντηση  της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας  στην Τεχεράνη, και στην κρίση των Ομήρων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ απαγόρευσε  τις  εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες

1981. Το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε ως σχολική γιορτή την επέτειο του Πολυτεχνείου.
1982. Ο πρώην αρχηγός της KGB Γιούρι Βλαντιμιροβιτς Αντρόποφ εξελέγει Γενικός Γραμματέας του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, διαδεχόμενος τον Μπρέζνιφ.

1989. Στο Βελιγράδι, στη σύνοδο της Σερβικής Προεδρίας, εκλέχτηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με 86% των ψήφων.
1989. Στο Βελιγράδι, στη σύνοδο της Σερβικής Προεδρίας, εκλέχτηκε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με 86% των ψήφων.
1990 .Ο πρίγκιπας Ακιχίτο στέφθηκε επίσημα αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
1991. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επέβαλε κυρώσεις κατά Γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών της  Σερβίας και του Μαυροβούνιου. Στη δυτική Σλαβονία, Κροατική παραστρατιωτική δύναμη, επιτέθηκε σε δύο Σερβικά χωριά, το Κιπ και την Κλίσα και συνέλαβε από 24 Σέρβους, που τους πήγαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο χωριό Μαρίνα Σέλο, όπου εκτελέστηκαν 18.Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η πολιτική ηγεσία διακήρυξε την κροατική κοινότητα Μποσάνσκα Ποσαβίνα στην οποία εντάχθηκαν οι  Δήμοι: Μποσάνσκι Μπροντ, Μποσάνσκι  Σάμπακ, Μπράτσκο, Ντερβέντα, Ονάκ, Ορούλ .

1995. Η συμφωνία του Ερντούτ. Η κυβέρνηση της Κροατίας και οι Σέρβοι ηγέτες της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα κατάληξαν σε συμφωνία για τη ένταξη της Ανατολικής Σλαβονίας, στη δικαιοδοσία της Κροατίας.

1998. Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης συνελήφθη ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση των ρωσικών αερογραμμών.


2011. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
2014.Το διαστημόπλοιο Ροζέτα,  10 χρόνια μετά την  εκτόξευση του, προσγειώθηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67 p.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κόλλησα το «Φονιά» στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ και πως επιβίωσα μένοντας ασφαλής στο σπίτι μου και χωρίς να πάω σε νοσοκομείο

Το πρωί της 18ης Απριλίου 2022,  εκδηλώθηκαν τα έντονα συμπτώματα του «Φονιά» στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ που μου τον μετέδωσαν οι εμβολιασμένοι Υπάλλη...