23/11/19

H 23η Νοεμβρίου στην Ιστορία

602. Ο Θρακιώτης εκατόνταρχος Φωκάς, έγινε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Έμεινε στον θρόνο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 610.

858. Ο παντοδύναμος Καίσαρ Βάρδας, παραδυναστεύων του ανεψιού του Μιχαήλ Γ΄, εκθρόνισε τον πατριάρχη Ιγνάτιο.

867. Ο Ιγνάτιος επανήλθε ως πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως,

912.Γεννήθηκε ο Όθων Α΄, Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (23 Νοεμβρίου 912 – 7 Μαΐου 973), ήταν γιος του Ερρίκου του Κυνηγού και της Ματθίλδης του Ρίνγκελχεμ, δούκας της Σαξωνίας, Βασιλιάς της Γερμανίας, Βασιλιάς της Ιταλίας και Ρωμαίος Αυτοκράτορας (962-973). Διαδέχθηκε (936) τον πατέρα του στην Σαξωνία.

1174. Ο Σαλαντίν εισήλθε στη Δαμασκό.

1248. Οι χριστιανοί του Φερδινάνδου Γ' της Καστίλλης κατέλαβαν τη Σεβίλλη.

1499. Ο Φλαμανδός διεκδικητής του αγγλικού θρόνου Πέρκιν Γουόρμπεκ που είχε εισβάλλει στην Αγγλία το 1497, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου Δ'. απαγχονίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. 


1708. Στις 12/23 Νοεμβρίου στην Μητρόπολη του Κιέβου αναθεματίστηκε ο  Αταμάνος της Ουκρανίας της αριστερής όχθης Ιβάν Στεπάνοβιτς  Μαζέπα,  για προδοσία του Τσάρου  Πέτρου αφού κατά τη διάρκεια του Βόρειου Πολέμου συμμάχησε με τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο ΙΒ’.


1793.Ο  Δήμος του Παρισιού διέταξε το κλείσιμο όλων  των  εκκλησιών.
1803. Οι Αντιπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών, σε ειδική συνέλευση, ενέκριναν το τελευταίο του άρθρο του Συντάγματος της Επτανήσου Πολιτείας που επέβαλε τη χρήση της Ελληνικής γλώσσας σε όλους τους τομείς του κράτους.

1805. Στις 11/23 Νοεμβρίου τα ρωσικά στρατεύματα  διέσχισαν τον Δνείστερο και μπήκαν στις ηγεμονίες. 

1808. Στον πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Μάχη της Τουντέλα στη Ναβάρα. Ο γαλλικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατάρχη Ζαν Λαν επιτέθηκε στον ισπανικό στρατό του Στρατηγού Καστάνιος . Η νίκη των αυτοκρατορικών Γάλλων ήταν απόλυτη. Οι Ισπανοί είχαν 4000 νεκρούς και 3000 αιχμαλώτους.

1824. (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου). Τα Ρουμελιώτικα σώματα μπήκαν στην Πελοπόννησο, κατόπιν προσκλήσεως των αγγλόφιλων ενώ ο Ιμπραήμ και το εκστρατευτικό του Σώμα αράζουν στη Σούδα της Κρήτης.


1825.Στην Πιάτσα ντελ Πόπολο της Ρώμης αποκεφαλίστηκαν οι καρμπονάροι Αντζελο Ταργκίνι και Λεωνίδας Μονταλάρι.

1826 . (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου ) Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτέθηκε στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 1300 περίπου νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 4 νεκροί και 9 τραυματίες.

1828. (23 Νοεμβρίου με το παλιό/5 Δεκεμβρίου) . Η μάχη του Καρπενησίου. Δύναμη 3000 Ελλήνων , υπό τον Κίτσο Τζαβέλα νίκησε κοντά στο Καρπενήσι το σώμα του Καριοφίλμπεη που υπέστη σοβαρές απώλειες και τράπηκε σε φυγή.

1831. Η διήμερη απεργία των υφαντών της Λυών εξελίχθηκε σε οργανωμένη εξέγερση των εργατών. Οι αντάρτες κατέλαβαν τα βασικά σημεία ελέγχου στη Λυών και ανακήρυξαν προσωρινή κυβέρνηση.

1867. Εκτελέστηκαν οι ιρλανδοί εθνικιστές, «Μάρτυρες του Μάντσεστερ». 
Ο William Philip Allen, ο Michael Larkin, και ο Michael O'Brien, για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.

1912. (Με το παλιό).Ο Ελληνικός Στρατός επιτέθηκε στις τουρκικές φρουρές στο Συρράκο της Ηπείρου και τις έτρεψε σε φυγή.

1918 . Στο Βερολίνο, ναύτες εισέβαλαν  στην οικία του Καγκελάριου και συνελαβαν τον Φρίντριχ Έμπερτ.

Άρχισε η αποβίβαση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ στο Νοβορωσίσκ, την Σεβαστούπολη και την Οδησσό.

1924. Η πρώτη εκπομπή του ραδιοφώνου της Μόσχας 


1940. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούρι και την Κέρκυρα.
Η Ρουμανία προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο, και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Άξονα. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ρίμπεντροπ, ενημέρωσε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τις παραχωρήσεις του Μουσολίνι στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. 

1942. Ολοκληρώθηκε η περικύκλωση των Γερμανών στο Στάλινγκραντ.

1946. Το γαλλικό ναυτικό βομβάρδισε τη  Χάι Φονγκ στο Βιετνάμ, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες.

1947. Στη Γαλλία,  Ρομπέρ  Σουμάν,  του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κινήματος, σχημάτισε  κυβέρνηση με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών.
1955. Η ΕΟΚΑ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των Βρετανών σε παγκύπρια κλίμακα . Ο ίδιος ο Διγενής με ολιγομελή ομάδα κοντά στο χωριό Κυπερούντα, επιτέθηκε επί της οδού Κυπερούντας – Χανδριών, σε περίπολο με δυο Land Rover.
Εφονεύθησαν 2 Άγγλοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

1959. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ σε ομιλία του στο Στρασβούργο ανέπτυξε το όραμά του για την «Ευρώπη, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».

1960. Η κυβέρνηση Καραμανλή για να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία στα μπακάλικα σε είδη πρώτης ανάγκης, αποφάσισε την εισαγωγή 7.000 τόνων λαδιού, 2.000 τόνων σπορέλαιου και 5.000 τόνων ρυζιού. Ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές των γαλακτοκομικών.

1962 . Ναυτικό επεισόδιο στα Δωδεκάνησα. Τουρκική ακταιωρός καταδίωξε ελληνικό αλιευτικό και το βύθισε κοντά στη Ψέριμο. Διασώθηκαν τέσσερεις από το πλήρωμα, ενώ δύο πνίγηκαν.

1964. Ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι έκανε το πρώτο μπάι-πας. Το Βατικανό κατάργησε τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.


1971. Η Κίνα έγινε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

1974. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ και Λεονίντ  Μπρέζνιεφ  συναντήθηκαν στο Βλαδιβοστόκ  για να διαπραγματευτούν τον έλεγχο των εξοπλισμών.


1976 .Ένα YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Λάρισα - Κοζάνη, συνετρίβη κοντά στην Κοζάνη. 50 επιβαίνοντες νεκροί.

1979. Στο Δουβλίνο, καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν, το μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού Τόμας ΜακΜάχον.

1980. Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ,ισοπέδωσε το Έμπολι της Ιταλίας. 4500 νεκροί και πάνω από 9000 χιλιάδες τραυματίες.

1981. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης της Αλλαγής. Την ίδια ημέρα ίσχυσε το μονοτονικό στα σχολεία. Την ίδια ημέρα ο Ρόναλντ Ρίγκαν υπέγραψε την άκρως απόρρητη Οδηγία Εθνικής Ασφάλειας17 (NSDD-17), δίνοντας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών την δυνατότητα να στηρίξει τους Κόντρας στη Νικαράγουα.
Η υπόθεση εξελήχθηκε στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρας».

1983. Η Σοβιετική Ένωση διέκοψε τις συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων στη Γενεύη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των πυραύλων Κρουζ στην Ευρώπη.

1985 . Εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση 648 από την Αθήνα στο Κάιρο. Οι αεροπειρατές προσγείωσαν το αεροπλάνο στη Μάλτα και όπου Αιγύπτιοι κομάντος με επικεφαλής αμερικανούς έκαναν καταδρομική επιχείρηση την επομένη. Σκοτώθηκαν 60 επιβάτες. 

1988 .Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συνελήφθη  από το FBI στις ΗΠΑ για φοροφιαφυγή και απάτη κατά του αμερικάνικου δημόσιου. 
 

1989. Μετά τις εκλογές που δεν έδωσαν πλειοψηφία στην Νεα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ, (Αντρεας) η ΝΔ, (Μητοστάκης) και ο Συνασπισμός, (Φλωράκης) συμφώνησαν στο πλαίσιο της 4ης Εντολής, να στηρίξουν οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Περίπου 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Βεντσεσλάς της Πράγας, απαιτώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τσεχοσλοβακία.

1991. Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρέωναν να μειώσουν την παραγωγή τους.

1997.Πτώχευση της ιαπωνικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Γιαμαμότο.

1999.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ , ο Μπιλ ο Ελευθερωτής  έφτασε στο Κοσσυφοπέδιο, όπου επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση «Μποντστήλ» , κοντά στο Ουρόσεβατς και μίλησε με εκπροσώπους των Σέρβων και των Αλβανών.

2000. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το Ελληνικό Δημόσιο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία του  Κωνσταντίνου Ντε Γκρέτσια,

2001. Στο Ζαντάρ, της Κροατίας το Δημοτικό Συμβούλιο ανακήρυξε τον Κροάτη Στρατηγό  Άντε Γκοτοβίνα ως επίτιμο πολίτη.

2003.Υπό την πίεση των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε παραιτήθηκε για να ανοίξει δρόμο στον πράκτορα Μιχαήλ Σαακασβίλι.

2011.«Αραβική Άνοιξη»: Μετά από 11 μήνες διαδηλώσεις στην Υεμένη, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ υπέγραψε τη συμφωνία για να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο, με αντάλλαγμα ασυλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...