21/7/21

Μνήμη Κωνσταντίνου Καρυωτάκη

 

21 Ιουλίου 1928. Αυτοκτόνησε λόγω της νόσου από την οποία υπέφερε, ο εθνικιστής, και αντικαπιταλιστής, πεζογράφος ποιητής και δημοσιογράφος Κώστας Καρυωτάκης. Πυροβολήθηκε με περίστροφο σε παραλία στην Πρέβεζα. Ο Καρυωτάκης δεν είχε φίλους, δεν ανήκε σε λογοτεχνικές συντροφιές.

 Ειδικά για την σημερνή ημέρα το ποίημα του για την Ελευθερία, τα κονσόρτσια, τους Αμερικανούς και τους Ιουδαίους 

 Λευτεριά, Λευτεριά, σχίζει, δαγκάνει τοὺς οὐρανοὺς τὸ στέμμα σου. 
Τὸ φῶς σου, χωρὶς νὰ καίει, τυφλώνει τὸ λαό σου. 

Πεταλοῦδες χρυσὲς οἱ Ἀμερικάνοι, λογαριάζουν πόσα δολάρια κάνει σήμερα τὸ ὑπερούσιο μέταλλό σου. 

 Λευτεριά, Λευτεριά, θὰ σ' ἀγοράσουν ἔμποροι καὶ κονσόρτσια κι ἑβραῖοι. 

Εἶναι πολλὰ τοῦ αἰῶνος μας τὰ χρέη, 
πολλὲς οἱ ἁμαρτίες, ποὺ θὰ διαβάσουν οἱ γενεές, ὅταν σὲ παρομοιάσουν μὲ τὸ πορτραῖτο τοῦ Dorian Gray. Λευτεριά, 

Λευτεριά, σὲ νοσταλγοῦνε, μακρινὰ δάση, ρημαγμένοι κῆποι, ὅσοι ἄνθρωποι προσδέχονται τὴ λύπη σὰν ἔπαθλο τοῦ ἀγῶνος, καὶ μοχθοῦνε, 
καὶ τὴ ζωὴ τους ἐξακολουθοῦνε, νεκροὶ ποὺ ἡ καθιέρωσις τοὺς λείπει.

3 σχόλια:

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Στα 32 ΧΡΟΝΙΑ αυτοκτονει με πιστολι 765, μην αντεχοντας την κολαση των ΑΡΧΟΝΤΩΝ οπως και σημερα...ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΙΩΝ.ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΩΣ ΑΝΕΚΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ Η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ Η ΤΗΣ ΔΕΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΣΑΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ ..ΠΟΥ ΑΡΧΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Καρυωτάκης κυνηγήθηκε γιατί γνώριζε πολλά από τα σκάνδαλα του Αυτόνομου Οργανισμού Αποκατάστασης Προσφύγων, στον οποίο συμμετείχε ο προπάππους του Σαμαρά (Στέφανος Δέλτας)...είχε απογοητευτεί γιατί αντί οι αρχές να κυνηγούν όσους κακοδιαχειριζονταν τα κονδύλια , εξόντωναν τον ίδιον που κατάγγελνε τη διαφθορά (βλ. το ποίημα "κάθαρσις" στο οποίο αναφέρθηκε σχετικά και εν συνεχεία τιμωρήθηκε γι αυτό)

aviator είπε...

Αχ κε μαλακα ση...