23/1/22

Εκδιώχθηκε άρον-άρον ο αρχηγός του γερμανικού πολεμικού ναυτικού αντιναύαρχος Σόνμπαχ διότι δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δικαιούται τον ευρωπαϊκό σεβασμό» και ότι «το Κίεβο δεν θα πάρει πίσω ποτέ την Κριμαία. Τα λόγια του καταδικάστηκαν από το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας

 «Θέλει πραγματικά η Ρωσία ένα μικρό κομμάτι ουκρανικής γης; Ο Πούτιν πιθανότατα ασκεί πίεση επειδή ξέρει ότι μπορεί να το κάνει, και διχάζει την ΕΕ, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει είναι ένα υψηλό επίπεδο σεβασμού. Το να τον σέβεσαι είναι μικρό το τίμημα. Δεν είναι καθόλου τίμημα. Είναι εύκολο να του δώσουμε αυτό το σεβασμό που μπορεί να του αξίζει», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Σόνμπαχ, σε ομιλία του σε συνέδριο του Ινδικού Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών Μανοχάρ Παρρικάρ, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία.

 Ο ναύαρχος Σόνμπαχ, είπε ακόμα: «Οι κυρώσεις μας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Φυσικά, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Αλλά η χερσόνησος της Κριμαίας έχει φύγει, δεν θα επιστρέψει ποτέ. Αυτό είναι γεγονός»

 Το Der Spiegel στο διαδίκτυο δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο επέκρινε τα λόγια του Ναυάρχου αλλά χιλιάδες αναγνώστες υπερασπίστηκαν το στρατό με σχόλια . Σύμφωνα με πολλούς, η Ουκρανία «φουσκώνει» την κατάσταση γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας προκειμένου να παρασύρει τη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση και να σταματήσει τον Αγωγό Nord Stream 2.

 «Όποιος πιστεύει ότι η Ρωσία θα επιστρέψει την Κριμαία πιστεύει επίσης ότι ο Σάντα Κλάους θα την κάνει δώρο στον Ζελένσκι την εβραϊκή πρωτοχρονιά . Ο αντιναύαρχος λέει μόνο ό,τι ξέρουν όλοι», έγραψε ένας αναγνώστης. Η πλειοψηφία των Γερμανών τηλεθεατών,συμφωνούν επίσης ότι ο αντιναύαρχος « είπε δυνατά αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι». 

 Το Spiegel ανέφερε ότι τα σχόλια του Σόνμπαχ προκάλεσαν δυσαρέσκεια στα γερμανικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας Κριστίνα Λάμπρεχτ μίλησε «επειγόντως» με τον Γενικό Επιθεωρητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας Έμπερχαρντ Ζορν και έναν σύμβουλο δημοσίων σχέσεων για να συζητήσουν τα λόγια του αντιναυάρχου. 

 Το υπουργείο Άμυνας της χώρας έκανε επίσης δήλωση. «Οι Δηλώσεις του Αντιναυάρχου Σόμπαχ ως προς το περιεχόμενο και την επιλογή των λέξεων σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν με τη θέση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας «, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου. 

 Ο αρχηγός του Γερμανικού Ναυτικού μετά εγραψε στο Τουίτερ:

  «Οι δηλώσεις μου σχετικά με την πολιτική ασφαλείας στην Ινδία εξέφρασαν την προσωπική μου άποψη... Δεν αντιστοιχούν στην επίσημη θέση της Μπουντσβέρ».

 Οι δηλώσεις του Γερμανού Αντιναυάρχου απαντήθηκαν επίσης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. Είναι πεπεισμένοι ότι «η Κριμαία σίγουρα θα επιστρέψει χάρη στις επίμονες προσπάθειες» του Κιέβου και των εταίρων του, οι οποίοι «θα επιδείξουν αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του επιτιθέμενου κράτους». «Η χερσόνησος της Κριμαίας μπορεί να χαθεί μόνο στη φαντασία ενός Γερμανού αντιναυάρχου... Από την άποψη αυτή, απαιτούμε διευκρινίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα λόγια του Διοικητή του Ναυτικού συσχετίζονται με τη συνεπή υποστήριξη της Γερμανίας προς την πλατφόρμα της Κριμαίας»ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

 Η απόλυση του Σόνμπαχ χαιρετίστηκε από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντριι Μέλνουκ που είπε ότι, τα λόγια του Σόνμπαχ «βύθισαν ολόκληρο το ουκρανικό κοινό σε βαθύ σοκ».

 Στη Ρωσία, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από την περιοχή της Κριμαίας Μιχαήλ Σερεμέτ δήλωσε: «Τόσο καιρό μετά το δημοψήφισμα του 2014, η λογική τελικά ξύπνησε στη Δύση. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στην Κριμαία θεωρούν τους εαυτούς τους Πολίτες της Ρωσίας και ότι η Ρωσία θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο μέρος του εαυτού της. Η Κριμαία ήταν πάντα, είναι και θα είναι Ρωσική. Και αφήστε εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Κριμαία να επιβάλουν κυρώσεις και να πιέσουν τη Ρωσία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυνηγοί σου λέει ο άλλος....!!!
Τι έχουμε?? Ηθικόν χεσμένον? Είδανε πόσο μεγάλες είναι οι πατημασιές της αρκούδας στο χιόνι κι αποφάσισαν να βάλουν όπισθεν?