21/6/22

Η 21η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 21η Ιουνίου είναι η 172η ημέρα του έτους. Απομένουν  193 μέρες πριν την 31η Δεκεμβρίου


 533. Απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη ο στόλος που μετέφερε το  Εκστρατευτικό Σώμα του Βελισάριου που θα κατέστρεφε   το ληστρικό κράτος των Βανδάλων στη Βόρεια Αφρική. Διοικητής του Ιππικού ήταν ο Ιωάννης Τρωγλίτης, και του πεζικού ορίστηκε ο Ιωάννης ο εκ Δυρραχίου.


1280 . Ο Θωμάς Γ΄ της Σαβοΐας απελευθέρωσε τον αιχμάλωτο Γουλιέλμο Ζ του Μονφεράτου και σε αντάλλαγμα έλαβε το Τορίνο, που το έκανε πρωτεύουσα του Οίκου της Σαβοΐας. Έλαβε και και μεγάλη ποσότητα χρυσού.

1321.Mε το διάταγμα του Πουατιέ o Φίλιππος Ε΄,  ο Υψηλός, της Γαλλίας, διέταξε τη σφαγή των λεπρών.



1448. Πέθανε Σηλυβρία από την επιδημία πανούκλας ο Θεόδωρος Β ́ Παλαιολόγος αδελφός του αυτοκράτορα Ιωάννη και του Κωνσταντίνου, που ανέμενε να ανέβη στον θρόνο.  Ο Σφραντζής  εγραψε «υπό λοιμώδους νοσήματος». Λίγους μήνες  μετά πέθανε ο Ιωάννης Η', τον οποίον τελικά διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος.  

1527. Ο Νικολό Μακιαβέλι πέθανε  στη Φλωρεντία από πάθηση του στομάχου σε ηλικία  58 ετών.

1529.Μετα την ήττα τους από τους Ισπανούς στη μάχη του Λαντριάνο οι γαλλικές δυνάμεις του Καρόλου Ε΄ εκκένωσαν τη Βόρεια Ιταλία.


1587. Πέθανε στο παλάτι του στο λόφο τoy Τοπ-Χανέ κοντά στην  Κωνσταντινούπολη ο εξωμότης από την  Καστέλα του Κρότωνα της Καλαβρίας Ουλού Αλί Πασά, που ήταν κουρσάρος και Καπουδάν Πασάς των Οθωμανών. Το  όνομα  του ήταν πιθανότατα ο Τζιοβάν Διονίγκι Γκαλένι Συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου  ,ως διοικητής της αριστερής πτέρυγας του Οθωμανικού Στόλου και ηταν ο μόνος από τους διοικητές που επέζησε  της μάχης. Θεωρείται ο καλύτερος ναύαρχος του οθωμανικού στόλου, ο 1574 ανακατέλαβε   την Τύνιδα..Το 1584 διοικούσε την επιδρομή στην Κριμαία. Και το 1585 κατέστειλε  εξεγέρσεις στη Συρία και το Λίβανο.  


1621. Κατά τον Τριακονταετή πόλεμο εκτελέστηκαν στην πλατεία του Δημαρχείου της Παλιάς Πόλης της Πράγας 27 προτεστάντες ευγενείς με εντολή του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φερδινάνδου Β .' Στη Γένοβα εκλέχτηκε Δόγης ο Τζώρτζιο Τσεντουριόνε.

1656. Κατά τον δεύτερο βόρειο πόλεμο οι Πολωνοί ανακατέλαβαν από τους Σουηδούς  την Βαρσοβία.

1689 .Φωτιά κατέστρεψε  την εβραϊκή συνοικία της Πράγας

1788. O Σουηδικός στόλος υπό τον Κάρολο, Δούκα του Σόντερμανλαντ προσπάθησε να ξεκινήσει  τον  ρωσο-σουηδικό Πόλεμο που προκλήθηκε τελικά έξι ημέρες μετά.


1791. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄'και η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα που είχαν διαφύγει από το Παρίσι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Βαρέν, της Λωρραίνης.


1807. Στις 9 /21 Ιουνίου συναντήθηκε με τον Ρωσο ναύαρχο Σινιάβιν στην Τένεδο ο Νικοτσάρας ανέλαβε την μυθική επέλαση του από τον Όλυμπο προς τη Σερβία για να βοηθήσει τους Σέρβους, επιτιθέμενος στα νώτα των Τούρκων.
 

1813. Στη μάχη της Βιτόρια της χώρας των Βάσκων, 52000 Άγγλοι, 28.000 Πορτογάλοι και 25000 Ισπανοί στρατεύματα υπό την διοίκηση του Ουέλλινγκτον που είχε 90 Κανόνια νίκησαν το στρατό του βασιλιά της Ισπανίας Ιωσήφ, αδελφού του Ναπολέοντα, από 50000. Ο Ιωσήφ είχε 150 κανόνια. Στην Αμερική η πράκτορας Λάουρα Σέκορντ προειδοποίησε τις βρετανικές δυνάμεις για επικείμενη επίθεση των Αμερικανών  στο Κουίνστον του Οντάριο.

1822.Το τέλος της εποχής των Φαναριωτών στις Ηγεμονίες με την αποδοχή από την Οθωμανική Πύλη γηγενών ηγεμόνων. Στη Μολδαβία ανέβηκε στο θρόνο στις 21 Ιουνίου, Ο Μολδαβός, Ιωάννης Αλεξάνδρου (Σάντου) Στούρτζας από τον Οίκο των Στούρτζα . Αυτός άλλαξε την Ελληνική γλώσσα των σχολείων σε Ρουμανική. 

1824. Στις 21 Ιουνίου/3 Ιουλίου. Η Καταστροφή των Ψαρών . Ο Τουρκικός στόλος προσέγγισε  τον ελάχιστα φυλασσόμενο από τους νησιώτες όρμο του Ερινού, στα βορειοανατολικά των Ψαρών και αποβίβασαν ένα σώμα από 3.000 Τουρκαλβανούς υπό τους Ισμαήλ Πιάσσα και Πασόμπεη, που περικύκλωσαν τις ελληνικές μάχιμες δυνάμεις. (1.300 ντόπιοι, 700 πάροικοι και 1.000 περίπου μισθωτοί άνδρες από Β. Σποράδες, Εύβοια και Μακεδονία). Στα πυροβολεία της περιοχής Φτελί δόθηκαν σκληρές μάχες, έως ότου και οι ελάχιστοι διασωθέντες έβαλαν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκαν μαζί με πολλούς εισβολείς που τους είχαν περικυκλώσει.
1853. Ρωσικά στρατεύματα χωρίς να κηρύξουν πόλεμο στην Τουρκία διέσχισαν τον Προύθο και εισήλθαν στην Μολδαβία και την Βλαχία. Ήταν το πρώτο βήμα που οδήγησε στον Πόλεμο της Κριμαίας.

1881 . Στο Βελιγράδι ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής στη Σερβία Βελιγράδι-Νις.

1898. Σημειώθηκε έκλειψη Σελήνης. Κάηκε ο ΙΝ του Αγίου Νικολάου στον Βόλο


1908. 250.000 γυναίκες διαδήλωσαν στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, απαιτώντας το δικαίωμα ψήφου.

1913 .Ο ελληνικός στρατός με μεγάλες απώλειες μάχη του Σκρα-Λαχανά εκδίωξε τους Βουλγάρους από το Κιλκίς και κατέλαβε τα υψώματα του Λαχανά. Η περιφανής αυτή νίκη είχε αποφασιστική σημασία για την τελική έκβαση του Β' Βαλκανικού Πολέμου. 

1918. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ με κύρια αποστολή να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί ανακωχή με τους συμμάχους. Επέβλεψε τη βουλγαρική συνθηκολόγηση, αλλά παραιτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1918, μετά την κατάληψη της Δοβρουτσάς από τη Ρουμανία.


1919. Με εντολή του ναυάρχου Λούντβιχ φον Ρόιτερ τα πληρώματα του γερμανικού ναυτικού, βύθισαν περισσότερα από 70 πλοία του γερμανικού στόλου , που μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας ναυλοχούσαν υποχρεωτικά στη βρετανική ναυτική βάση του Σκάπα Φλόου. Ο Ναύαρχος φον Ρόιτερ που αυτοκτόνησε  και οι εννέα ναύτες που  σκοτώθηκαν ήταν τα τελευταία θύματα του α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

1921.Μικρασιατική Εκστρατεία Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Νίκαια της Βιθυνίας. Η Τένεδος αποδόθηκε  από τους Άγγλους στην Ελλάδα.


1940. Στο δάσος της Κομπιένης στις 15.00 ο Χίτλερ δέχθηκε την  παράδοση της Γαλλίας που υπογράφηκε στο Βαγόνι του στρατηγού ΦΟΣ που ειχε υπογραφεί η συνθηκολόγησή του 1918.Στην Πολωνία σε δάσος κοντά στην Βαρσοβία εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς περισσότεροι από 360 Πολωνοί, πολιτικοί , διανοούμενοι , δάσκαλοι, αθλητές, καθώς επίσης κληρικοί  

1941. Τη νύχτα της 21ης προς την 22α Ιουνίου, ο Ρουμανικός στρατός άρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Βεσσαραβίας και της βόρειας Μπουκοβίνας από τη σοβιετική κατοχή. 
Τα γερμανικά στρατεύματα έλαβαν ένα το κωδικοποιημένο  σήμα για να αρχίσουν την εισβολή  στην ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου .Γερμανικές ομάδες σαμποτέρ εισήλθαν  στο έδαφος της ΕΣΣΔ .Το γερμανικό ναυτικό απέκλεισε την είσοδο στον Κόλπο της Φινλανδίας.

1942. Το Τομπρούκ παραδόθηκε στις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις. Ο Στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ συνέλαβε 25.000 Βρετανούς στρατιώτες.

1943. Η Γκεστάπο συνέλαβε κοντά στη Λυών τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης στην κατεχόμενη Γαλλία, Ζαν Μουλέν.

1945. Τα ιαπωνικά στρατεύματα στο νησί της Οκινάουα, παραδόθηκαν στους Αμερικανούς.
1948. Μεγάλη επίθεση του Εθνικού Στρατού από την Κόνιτσα κατα των Συμμοριτών.  Η αεροπορία χρησιμοποίησε τις Ναπάλμ.  Στις 12. 30 το στρατοδικείο Αθηνών ανακοίνωσε τις καταδίκες σε θάνατο των δολοφόνων του Χρίστου Λαδά. Άρχισε στη Ρόδο η ειρηνευτική διάσκεψη  για τον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο. Ισχυρή  δύναμη Κ]Σ  επιτέθηκε στον Σταθμό χωροφυλακής στο χωριό Χουλιαράδες στα Βόρεια  Τζουμέρκα . Ο Ενωμοτάρχης και ένας χωροφύλακας έπεσαν μαχόμενοι ενώ οι δυο άλλοι συνελήφθησαν και εξετελέσθησαν.

1949. Το ΓΕΣ ανακοίνωσε τον θάνατο σε μάχη  του αρχισυμμορίτη Διαμαντή.

1955. Σκοτώθηκε  από έκρηξη βόμβας στη Λευκωσία ο Κυριάκος Κυπριανού 29 ετών από το Στρουμπί


1956.
Οι "μετριοπαθείς" στην Λευκωσία δια του Κρανιδιώτη τα βρήκαν με τους Άγγλους, ενώ άρχισε η απέλαση των Ελλήνων δασκάλων που είχαν αρνητική επιρροή στους μαθητές. Η ΕΟΚΑ σκότωσε έναν Άγγλο στρατιώτη  στη Λάρνακα. Ο Παντίτ Νεχρού στην Αθήνα.

 1957. Στην Κύπρο το Ανώτατο Αποικιοκρατικό  Δικαστήριο επικύρωσε την εις θάνατο καταδίκη του Νίκου Σαμψών. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα στον ΟΗΕ για διεξαγωγή αμερόληπτης διεθνούς έρευνας για τα βασανιστήρια που έκαναν οι Άγγλοι στην Κύπρο.

1958 . Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο Μακμίλλαν για το Κυπριακό συντασσόμενη με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.

1960. Απαλλάχτηκε λόγω αμφιβολιών μαθητής της 8ης τάξεως Γυμνασίου των Πατρών που συνελήφθη , επειδή κατασκεύασε πομπό με σκοπό όπως κατηγορήθηκε να του μεταδίδουν, την ώρα των εξετάσεων, τις λύσεις των προβλημάτων μαθηματικών. 

1963. Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ απέσυρε τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις από το ΝΑΤΟ.

1965. Η κυβερνητική της Ένωσης Κέντρου ψήφισε την παραγραφή των πολιτικών ευθυνών για τα μυστικά κονδύλια και ο Γεώργιος Παπανδρέου, έθεσε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.


1981.Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών οι σοσιαλιστές υπό τον Πιέρ Μωρουά, εξέλεξαν 269 βουλευτές αυξάνοντας τη δύναμη τους κατά 166. Συνολικά έβγαλαν 283. Ο Σιράκ έβγαλε 85,  και οι Κομμουνιστές 44.


1985.Η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρώτη «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στην εορτή που πραγματοποιήθηκε  γύρω από την Ακρόπολη συμμετείχαν οι Χρήστος Σαρτζετάκης, Φρανσουά Μιτεράν, Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πεντακόσια αγόρια και κορίτσια έψαλλαν τον «Ύμνο στον Ήλιο» του Μεσομήδη, έργο του 2ου αιώνος μ.Χ.

1989. Ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Χαρίλαος Φλωράκης, συμφώνησαν στην επιχείρηση  «πολιτικής κάθαρσης».

1990. Σεισμός στο βόρειο Ιράν. Σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άτομα.

1991 Στο Βελιγράδι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, στο τέλος της επίσκεψης στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια  πολυεθνική και δημοκρατική Γιουγκοσλαβία και δεν θα αναγνωρίσουν μονομερείς πράξεις απόσχισης των γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών».


1992
Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στη  Σρεμπρένιτσα, οι μουσουλμανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Ρατκοβίτσι και έσφαξαν  17 Σέρβους. Στο Σεράγεβο, στους πρώην στρατώνες  του JNA  «Βίκτορ Μπούμπανι άρχισε να λειτουργεί Στρατόπεδο συγκέντρωσης για 5000 Σέρβους. Μουσουλμανικές δυνάμεις πήγαν  στο σερβικό  χωριό Βρνόγεβιτς νότια της Τούζλα για  κάνουν  «έρευν». Σφαγιάστηκαν τρεις άοπλοι Σέρβοι πολίτες. Στην Καλεσία, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μουσουλμανικές δυνάμεις με αποστολή την εθνική κάθαρση, επιτέθηκαν  στο χωριό Ζελίνα και σκότωσαν έξι Σέρβους

1997. Εγκαινιάστηκε  στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο η έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους».

1998. Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο του Βενιαμίν Νετανιάχου για την Ευρύτερη Ιερουσαλήμ.

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο υπογράφηκε μεταξύ  του διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, Μάικ Τζάκσον και του Χασίμ Θάσι.  για σταδιακό αφοπλισμό του ΟΥΤΣΕΚΑ. Στο Κόσσοβο, επίσης σκοτώθηκαν 2 Βρετανοί στρατιώτες από έκρηξη νάρκης

2002. Ο πρώην διευθυντής του Ράδιο-Τηλεόρασης Σερβίας Ντράγκολιουμπ Μιλάνοβιτς καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση ως υπεύθυνος για το θάνατο των 16 εργαζομένων που έκαναν την βραδινή βάρδια τη νύχτα του βομβαρδισμό της RTS από το ΝΑΤΟ. (23/04/1999).

2004 . Ισλαμιστές  μαχητές με επικεφαλής τον Σαμίλ Μπασάγιεφ πραγματοποίησαν ένοπλη επίθεση στην Ινγκουσετία. 98 άνδρες του Υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος.

2012 . Ορκίστηκε  η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Φώτη Κουρέλι. από 17 υπουργούς. Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Βασίλης Ράπανος και ο Γιάνης Στουρνάρας.

2014. O Πούτιν έθεσε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση επιφυλακής και ενίσχυσε τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία. 

2017. Στη Γαλλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές που έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στο Κόμμα του Πουστρόν , ο Εντουάρ Φιλίπ σχημάτισε είναι τη δεύτερη κυβέρνηση της προεδρίας του Εμανουέλ Πουστρόν.

2020.  Στη Σερβία.  Προσωπικός θρίαμβος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που πήρε το 62,6% από το 47,7% που δεν φοβήθηκε τον Κορωνοϊό και πήγε στην κάλπη και ψήφισε. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εξέλεξε 189 από τους 250 βουλευτές. Το  ποσοστό συμμετοχής ήταν 47,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...