22/6/22

Η 22α Ιουνίου στην Ιστορία

Η 22α Ιουνίου είναι η 173η ημέρα του έτους Έμειναν 192 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου
363. Ο  Αυτοκράτορας Ιουλιανός ακολουθώντας την αριστερή όχθη του Τίγρη που οδηγούσε στη φίλη χώρα των Αρμενίων έδωσε μια νικηφόρα μάχη με τους Πέρσες στη Μαράγκα (21 Ιουνίου 363) και αποφάσισε να στρατοπεδεύσει εκεί για να ξεκουραστούν τα εξαντλημένα από τον καύσωνα στρατεύματά του. Σ’ αυτό το μέρος βρήκε το θάνατο από δόρυ (άγνωστο αν ήταν εχθρικό ή οικείο) στις 26 Ιουνίου 363.

431.Στην Έφεσο, συγκλήθηκε από τον Θεοδόσιο τον Μικρό , η πλέον ταραχώδης και επεισοδιακή Σύνοδος στην Εκκλησιαστική Ιστορία Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην οποία συμμετείχαν 200 «θεοφόροι πατέρες» για να κρίνει τον Νεστόριο της Αντιοχείας, που αρνήθηκε για την Παρθένο Μαρία τον χαρακτηρισμό Θεοτόκος και απέδιδε σ’ αυτήν μόνο τον όρο Χριστοτόκος, διότι θεωρούσε αδύνατη τη γέννηση του Θεού Λόγου από την (άνθρωπο) Μαρία. Στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο δηλώθηκε πανηγυρικά το πρωτείο του Πάπα Ρώμης. 

813. Η Μάχη της Βερσινικίας, παρά την Αδριανούπολη μεταξύ των Βουλγάρων του Κρούμου και των Βυζαντινών που διοικούσε ο γαμπρός του Νικηφόρου Φωκά Μιχαήλ Α΄Ραγκαβής κατά την οποία νίκησαν οι Βούλγαροι. Λίγες μέρες μετά ο στρατός ανέτρεψε τον Μιχαήλ και ανέβασε στον θρόνο τον Αρμένιο στρατηγό Λέοντα τον Ε.

1372. Κατά τον εκατονταετή τα πόλεμο άρχισε η διήμερη ναυμαχία της Λα Ροσέλ, κατά την οποία οι Γάλλοι και οι Καστιγιάνοι συνέτριψαν τον αγγλικό στόλο.


1434 O Στρατός της Δημοκρατίας της Γένοβας ηττήθηκε από τον Στρατό του Πρίγκιπα της Θεοδοσίας Αλέξιου και τους Τατάρους συμμάχους του, στη μάχη  της Στάρι Κριμ, στην Κριμαία.

1462. Αποτυχημένη επίθεση του Στέφανου Γ΄ της Μολδαβίας του Μέγα στο λιμάνι του Δούναβη, Κίλιγια στην Ουκρανία, που το υπεράσπιζε ουγγρική Φρουρά.

1498. Σε απάντηση της εισβολής του Ιωάννη Αλβέρτου της Πολωνίας στη Μολδαβία ο Στέφανος Γ΄ της Μολδαβίας εισέβαλε στη Γαλικία.

1529.  Στον Πόλεμο για το Στέμμα της Ουγγαρίας ο μολδαβικός στρατός συνέτριψε τον Φερδινάνδο των Αψβούργων στη μάχη της Φελντιοάρα.

1593. Η μάχη του Σίσεκ κατά την οποία Κροάτες και Ούγγροι στην υπηρεσία των Αψβούργων αντιμετώπισαν 15.000 Οθωμανούς στις όχθες του ποταμού Κούπα από τους οποίους σκότωσαν 8000. Έτσι άρχισε ο μεγάλος τουρκικός Πόλεμος.


1633. Στην εκκλησία της Σάντα Μαρία σόπρα Μινέρβα  στη Ρώμη, στην πλατεία πίσω από το Πάνθεον, που από το 1628 ήταν η  έδρα της Ιεράς  Εξέτασης ο Γαλιλαίος αποκήρυξε τις διδασκαλίες του και ομολόγησε την πλάνη του. 


1662. Στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ' για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide), εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα».

1671. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία  κήρυξε  τον πόλεμο στην Πολωνό λιθουανική  Κοινοπολιτεία.

1668. Τα στρατεύματα του  Μεγάλου  Πέτρου ξεκίνησαν την επταετή πολιορκία του «Ρωσικού  Άθου»,  στο αρχιπέλαγος Σολοβέτσκι στην Λευκή Θάλασσα, που αρνήθηκε να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις.

1695. Πέθανε στο παλάτι της Αδριανούπολης ο Σουλτάνος Β΄. Δεν είχε παιδιά.  Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αχμέτ Β΄ 

1784. Με αφορμή την ανακάλυψη από την αστυνομία των Ιλλουμινάτι ο εκλέκτορας της Βαυαρίας και του Παλατινάτου, Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος Βίττελσμπαχ, με διάταγμα που υπέγραψε απαγόρευσε όλες τις «κοινότητες, κοινωνίες ή αδελφότητες» που ιδρύθηκαν χωρίς την έγκριση των αρχόντων.

1807. Στις 10 / 22 Ιουνίου στο Τιλσίτ   κηρύχθηκε ανακωχή διάρκειας ενός μηνός, μεταξύ Γάλλων και Ρώσων, που έγινε δεκτή και από πλευράς των Πρώσων. Ορίσθηκε η συνάντηση των αυτοκρατόρων Ναπολεοντα και Αλέξανδρου  να πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες αργότερα, επί πλωτής εξέδρας στο μέσον του ποταμού Νιέμαν, την ταχεία κατασκευή της οποίας ανέλαβε κατ΄ εντολή του Ναπολέοντα ομάδα του γαλλικού πυροβολικού - μηχανικού. 

1812. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξέδωσε διακήρυξη  και κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της συμφωνίας του Τιλσίτ.

1815. Μετά την ήττα στο Βατερλό, ο Ναπολέων Βοναπάρτης παραιτήθηκε για δεύτερη φορά.


1826. Η μάχη του χωριού Βέργα Αλμυρού,  όπου είχε κατασκευαστεί πέτρινο οχύρωμα , Ο Ιμπραήμ αφού βομβάρδιζε επί διήμερο τις θέσεις των Ελλήνων  επιχείρησε να εισβάλει στην Μάνη, με 8000 άνδρες. Στη Βέργα βρίσκονταν περίπου 5.000 Έλληνες μαχητές κυρίως Μανιάτες  και Μεσσήνιοι . Στην μάχη ήσαν όλοι οι Μανιάτες αρχηγοί . Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, Τζανέτος Γρηγοράκης, Διονύσιος Τρουπάκης Μούρτζινος, Αθανασούλιας, Χριστέας, Γαλάνης Κουμουνδουράκης κ.α.
Η κυρίως, υπήρξε σφοδρή και φονικότατη. Διήρκεσε επί ένα δεκάωρο και κατά την εξέλιξή της επιχειρήθηκαν δέκα αλλεπάλληλες έφοδοι των τουρκοαιγυπτίων, που όλες τους αποκρούσθηκαν . Έως το βράδυ  περίπου 500 επιτιθέμενοι είχαν σκοτωθεί, ενώ πολλαπλάσιοι ήταν οι τραυματίες. Την ελληνική νίκη γνωστοποίησαν αυθημερόν οι άρχηγοί με επιστολή τους προς τη διοίκηση, αναφέροντας  λεπτομέρειες

1848. Ξεκίνησαν τα πρώτα οδοφράγματα στο Παρίσι κατά την εξέγερση κατά της δεύτερης Δημοκρατίας. 


1889. Στη Γερμανία ο Μπίσμαρκ εισήγαγε το πρώτο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο, για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους τεχνίτες και τους υπαλλήλους άνω των 70 ετών.

1914 . Ο Σέρβος βασιλιάς Πέταρ  Καρατζόρτζεβιτς αποσύρθηκε από την εξουσία, υπέρ του γιου του Αλέξανδρου.

1936. Ο εβραϊκής καταγωγής, μαρξιστής φιλόσοφος Μόριτζ Σλικ δολοφονήθηκε στα σκαλιά του Πανεπιστημίου της Βιέννης με τέσσερις σφαίρες από έναν «παράφρονα φοιτητή».

 1937. Ο Καμίλ Σοτάν έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας.


1939.Στο Ντιουπιβόγκουρ, της Ισλανδίας καταγράφηκε  η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας, 30.5 ° C  ή 86.9 ° F.

1941. Ο στρατός του Τρίτου Ράιχ και οι σύμμαχοί του εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Οι Σοβιετικοί άρχισαν μαζικές εκτελέσεις των 13000 κρατουμένων στις φυλακές του Λβόβ. Μόνο 600 επέζησαν. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας στην εξέγερση κατά της γερμανικής κατοχής. Στο Όρος Μπρέζοβιτσα κοντά στο Σίσακ του Σπλίτ, ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα Παρτιζάνων. Μαζικές σφαγές Σέρβων από τους Κροάτες στην Ερζεγοβίνη.


1942. Ο Ερβιν Ρόμμελ  προήχθη από τον Χίτλερ σε στρατάρχη. Στο Ανατολικό Μέτωπο άρχισε η μάχη του Βορονιέζ.

1944. Ο σοβιετικός Στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση Μπαγκρατιόν κατά της κεντρικής Ομάδας του γερμανικού στρατού. 

1949. Πέθανε στο Παρίσι ο προδότης  Αριστείδης Στεργιάδης.

 

1955. 
 Επίθεση της ΕΟΚΑ στον αστυνομικό σταθμό στου  Αμιάντου, για την εξασφάλιση οπλισμού και πυρομαχικών. Έκρηξη  5 βομβών της ΕΟΚΑ στην Λευκωσία.  

1960. Επισημοποιήθηκε ρήξη στις σχέσεις μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Ο  Χρουστσόφ αποκάλεσε τον Μάο σταλινικό , και ο Μάο τον χαρακτήρισε ρεβιζιονιστή.

1963. Στην Αθήνα δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επέρριπτε την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της τάξης.

1986 . Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έβαλε γκολ με « το χέρι του Θεού» στον αγώνα μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η Αργεντινή κέρδισε με 2-1.

1989. Στις 22 Ιουνίου ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη επειγόντως στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού.Ταυτόχρονα οι αμερικανοί προχωρούν σε συλλήψεις στελεχών της θυγατρικής  της Κτηματικής Τραπέζης της Ελλάδος  στις Η.Π.Α., για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος των ομογενών.
1992. Άρχισε στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, κατά τις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι  Νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια, όμως αργότερα η ποινή του μετατράπηκε στο Εφετείο σε 17 χρόνια.  
Στη Φότσα, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μουσουλμανικές δυνάμεις σκότωσαν εννέα Σέρβους στο χωριό Μπουτζακοφίνα 

1994. Στις Βρυξέλλες υπογράφηκε η συμφωνία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην  «Σύμπραξη για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

2001. Η Γερμανία άρχισε η καταβολή των αποζημιώσεων στους ανθρώπους που η ναζιστική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου τους υπέβαλε σε καταναγκαστική εργασία. 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του φιλο-ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, το οποίο είχε στο Κοινοβούλιο 102 βουλευτές.
Μάχες στο χωριό Αρατσίνοβο μεταξύ του στρατού της πΓΔΜ με Αλβανούς.

2003 Στην Μπάνια Λούκα, έφτασε ο αρχηγός Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,  Πάπας Ιωάννης Παύλος Β.

2009. Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του  Πρόεδρου  της Ινγκουσετίας Γιουνούς-μπεκ Γεβκούροβ. Ο Θεόδωρος και τη Γιάννα Αγγελοπούλου ανάστειλαν την έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και τη λειτουργία  του ραδιοφωνικού σταθμού «City FM», 

2012. Στην Παραγουάη, η Γερουσία  καθαίρεσε τον  Δημοκρατικά εκλεγμένο  Προέδρου Φερνάντο Λούγκο που κατήγγειλε  το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κάλεσε  τους οπαδούς του σε «ειρηνική αντίσταση».
2015. Επίθεση των Ταλιμπάν στο αφγανικό κοινοβούλιο στην Καμπούλ.

2017. Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε το σιϊτικό τέμενος αλ-Νούρι στη Μοσούλη, 

2019. Στη Μαυριτανία, στις Προεδρικές εκλογές ο Μωχαμέτ Ουλντ Γκαζουανί κέρδισε με 52% από τον πρώτο γύρο. Πτώση αστεροειδούς ,στα ανοικτά των ακτών της Τζαμάικα.

2021. Στην Αρμενία ο Άρχων του Σκότους έβγαλε τον Προδότη του Καραμπάχ Νικόλα Πασχινιάν νικητή των εκλογών με 53, 92% και με 72 από τις 105 έδρες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με αυτά που αναφέρατε για την Γ' Οικουμενική Σύνοδο εν Εφεσω, δειτε το παρακάτω κειμενο:

https://www.oodegr.com/oode/pentikostianoi/kyrillos1.htm

Δόξα τω Θεώ και τον θεοφορο Άγιο Κύριλλο Αλεξανδρειας γιατί χάρις στους κόπους του δεν έπεσε η ορθοδοξία σε μονοφυσιτισμο και άλλες κακοδοξιες. Σήμερα θα ειμασταν μωχαμετανοι εάν δεν νικούσαν οι ορθόδοξοι.