3/6/22

Η 3η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 3η Ιουνίου είναι η 154η ημέρα του έτους . Απομένουν 211 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου.

 . 

713. Στην Κωνσταντινούπολη τυφλώθηκε ο ανατραπείς Αρμένης και μονοφυσίτης αυτοκράτορας Φιλιππικός Βαρδάνης και εξορίστηκε στη Θράκη. Τον διαδέχτηκε ο Αναστάσιος Β.΄ Το πραξικόπημα του στρατού του θέματος του Οψικίου που ειχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει μια βουλγαρική επιδρομή εκδηλώθηκε στα τέλη Μαΐου, οπότε και καθαιρέθηκε,
ο αυτοκράτορας. 



1098 . Οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την Αντιόχεια.
Η Αντιόχεια είχε χαθεί για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1085 όταν την κατέλαβαν οι Σελτζούκοι. 

Η πολιορκία της Αντιόχειας διήρκεσε  από τον Οκτώβριο 1097. Οι Σταυροφόροι έφτασαν μπροστά στις πύλες της Αντιόχειας στις 20 Οκτωβρίου 1097. 


1326. Η Δημοκρατία του Νόβγκοροντ υπέγραψε με τον βασιλιά των Νορβηγών Έρικσον Μάγκνους την Συνθήκη του Νόβγκοροντ, που θέσπιζε την ελευθερία του εμπορίου και οριοθετούσε τα σύνορα. 


1353.Με τη συνθήκη του Ρέγκενσμπουργκ ή Κάτω Βαυαρία χωρίστηκε σε δυο Δουκάτα.

1395. Αποκεφαλίστηκε στη Νικόπολη από τον  Βαγιαζήτ Α΄
 ο τελευταίος  Βούλγαρος Τσάρος   Ιβάν-Σισμάν, και όλες οι βουλγαρικές περιοχές προσαρτήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μόνο στο Βιδίνιο συνέχισαν να ηγεμονεύουν οι τοπικοί Βούλγαροι κυβερνήτες, έως το 1422.


1397. Οι Οθωμανοί επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το Άργος, που το κατείχαν οι Ενετοί, ερήμωσαν την πόλη και πούλησαν όλους τους κατοίκους σαν σκλάβους στη Μικρά Ασία.
 

1428. Η διάλυση του Στρατού του βασιλιά της Ουγγαρίας και της Κροατίας Σιγισμόνδου του Λουξεμβούργου λόγω πανικού , στο Γκόλουμπατς στις όχθες του Δούναβη στη βορειοανατολική Σερβία Η φήμη για την άφιξη ενός τεράστιου οθωμανικού στρατού υπό την ηγεσία του σουλτάνου Μουράτ προκάλεσε έναν απερίγραπτο πανικό και χάος στον ουγγρικό στρατό που ξεκίνησε μια βιαστική και επαίσχυντη υποχώρηση, τόσο αποδιοργανωμένη που περισσότεροι Ούγγροι πνίγηκαν στο Δούναβη παρά πέθαναν στη μάχη με τους Τούρκους Ο Σιγισμόνδος μετά βίας κατάφερε να σωθεί. Στην υποχώρηση πιάστηκε αιχμάλωτος ο Πολωνός Κοντοτιέρος Ζαβίσα Τσάρνι που ηγείτο σώματος 500 Ιππέων που τον εκτέλεσαν οι Τούρκοι.
1571. Η πυρπόληση της Μόσχας από τον στρατό του Χάνου της Κριμαίας Ντεβλέτ Α΄ Γκιρέι.


1621. Ιδρύθηκε η ολλανδική εταιρεία των Δυτικών Ινδιών, στην οποία χορηγήθηκε το μονοπώλιο για την Εξερεύνηση της Αμερικής.

1665 . Ο Δούκας της Υόρκης Τζέιμς Στιούαρτ, που αργότερα έγινε βασιλιάς υπό τον Ιάκωβος Β της Αγγλίας, ως επικεφαλής του αγγλικού στόλου νίκησε τον ολλανδικό στο Λόουστοφτ.

1740. Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας απαγόρευσε τα βασανιστήρια, με εξαίρεση την προδοσία.

1789. Ο Λάμπρος Κατσώνης ενώ έπλεε κοντά στην Τήνο διέκρινε, τη νύχτα της 3ης Ιουνίου μοίρα του τουρκικού  στόλου από 12 πλοία που έπλεε ανάμεσα στην Μύκονο και την Σύρο.

1810. Δημοσιεύτηκε ο Ναπολεόντειος Ποινικός Κώδικας.

1821. Η σφαγή των Κυδωνιών, και η καταστροφή, της αποκλειστικά  Ελληνικής πόλης πού ήταν ένα από τα σπουδαιότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα του υπόδουλου Ελληνισμού. Από τις 30000 κατοίκους, περισσότεροι από 10.000 σκοτώθηκαν. Ελάχιστοι διασώθηκαν από Ψαριανά πλοία, όπως ο τυπογράφος Κωνσταντίνος Τόμπρας. Η σφαγή δικαιολογήθηκε αργότερα από τους άγγλους, ως συνέπεια  της ανατίναξης   στις 27 Μαΐου,  από τον Ψαριανό πυρπολητή Δημήτρη Παπανικολή του δίκροτου «Φερμαντιγνεμέζ», στον λιμένα της Ερεσού στη Μυτιλήνη. Ο Άγγλο πρέσβης Πέρσι Σμίθ, λόρδος του  Στράνφορντ, (που είχε οικογενειακούς δεσμούς και συμφέροντα με την Levant Company), στις 26 Ιουνίου ανέφερε στο Λονδίνο,  ότι του  επιβεβαίωσε ο πρόξενος της Εταιρείας της Ανατολής  στη Σμύρνη, Φράνσις Γουέρρυ,  ότι οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, και ότι η σφαγή όλου του ανδρικού πληθυσμού έγινε από τον εξαγριωμένο όχλο.

1830. Η εξέγερση της Σεβαστούπολης στις 3/15 λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί για να σταματήσει η επιδημία της χολέρας, που προκάλεσαν έλλειψη τροφίμων επειδή οι αγρότες δεν έμπαιναν στην Πόλη.

1839. Ξεκίνησε ο πρώτος πόλεμος του Οπίου. Ο αυτοκράτορας Νταουγκάνγκ, απορρίπτοντας τις προτάσεις της Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών για νομιμοποίηση και φορολόγηση του οπίου, διόρισε τον Λιν Ζεξού σταματήσει το εμπόριο, ο οποίος κατάσχεσε 20.000 σεντούκια με όπιο, (περίπου 1210 τόνους), χωρίς να προσφέρει αποζημίωση, και περιόρισε τους εμπόρους στα καταλύματα τους. Η Βρετανική κυβέρνηση, παρόλο που δεν αρνήθηκε το δικαίωμα της Κίνας να ελέγχει τις εισαγωγές του ναρκωτικού, εναντιώθηκε σε αυτό το απροσδόκητο μέτρο και χρησιμοποίησε το ναυτικό της και το πυροβολικό της για να επιβάλει το δίκιο των εμπόρων.
1849. Άρχισε η πολιορκία της Ρώμης από τον Γάλλο στρατηγό Ουντινό, που τον έστειλε ο Λουδοβίκος Ναπολέων για να αποκαταστήσει τον Πάπα στον θρόνο του.Η Ρώμη καταλείφθηκε στις 2 Ιουλίου 1849.


1862. Μάχες μεταξύ Σέρβων και Τούρκων στο Βελιγράδι. Εμφανίστηκε η  Πρώτη βουλγαρική λεγεώνα του Σάββα Ρακόβσκι. 

1871. Το Ράιχσταγκ ψήφισε υπέρ της προσάρτησης της Αλσατίας και της Λωρραίνης στην αυτοκρατορία.

1896. Υπογράφηκε η μυστική συμφωνία με την οποία η Κίνα επέτρεψε στη Ρωσία να χτίσει Σινο-Ανατολικό σιδηρόδρομο.

1900. Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές για την 21η Εθνοσυνέλευση.

1915. Ο Αγίος Μαρίνος μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ και κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.


1919. Στη Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας αναγνώρισαν το δικαίωμα της Πολωνίας σε μια ανεξάρτητη και ενωμένη Δημοκρατία με ελευθερη πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα.
1920 . Στην  Ιταλία, σχηματίστηκε η κυβέρνηση Νίτι. Για πρώτη φορά ιδρύθηκε  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
1923. Στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές
1924. Ο Βίλχελμ Μαρξ διορίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας για δεύτερη φορά.
1927.Δημοσιευτηκε το Σύνταγμα της Ελλάδας της 3ης Ιουνίου 1927 – ΦΕΚ 107/Α/3.6.1927, που ψηφίστηκε από την «αναθεωρητική βουλή».
Έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος.
 Οι τρομοκράτες της IMRO ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γραμμή  Σκόπια-Βέλες.


1931. Ο Διακεκριμένος Τεκτων Πολ Ντουμέρ έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
1932. Στην Γαλλία παραιτήθηκε  ο πρωθυπουργός.  Αντρέ Ταρντιέ και τον διαδέχτηκε ο Εντουάρ Εριώ.

1936. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Μεταξά, ο βιομήχανος και εθνικός ευεργέτης Αντώνης Μπενάκης που ήταν υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Δεμερτζή και ορκίστηκε ως υπουργός Γεωργίας ο Γεώργιος Κυριακός.


1938 . Το Γερμανικό Ράιχσταγκ ενέκρινε  ψήφισμα για την  απόσυρση  όλων  των έργων της «εκφυλισμένης τέχνης».

1940. Έληξε η μάχη της Δουνκέρκης. Η Γερμανική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το Παρίσι.

1941. Οι Γερμανοί κατάστρεψαν το χωριό Κάνδανος, σε αντίποινα για τον θάνατο 25 αλεξιπτωτιστών κατά τη μάχη της Κρήτης. Με απόφαση του Πολιτμπιρό του CPSU της 3ης Ιουνίου επιτράπηκε η εξαγωγή στη Γερμανία 6000 τόνων χαλκού, 1500 τόνων νικελίου και 500 τόνων κασσίτερου.

1942. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ο Δήμαρχος Ηρακλείου Μηνάς Γεωργιάδης μαζί με τα 2 αδέλφια τους και άλλους 9 ομήρους , σε αντίποινα δολιοφθοράς στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου από Βρετανούς δολιοφθορείς. Κατά την πολυήμερη μάχη της Γκαζάλα, ο Ρόμελ διέταξε την επίθεση κατά της 1ης Γαλλικής Ταξιαρχίας στο Μπιρ Χακίμ.
 
1943. Ο  βασιλιάς  της Βουλγαρίας Μπορίς Γ'  συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ στο Μπέργκχοφ στη Βαυαρία, συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και ζήτησε να δοθεί στο Βασίλειο στη Βουλγαρία όλη η Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη και η κοιλάδα του Μόραβα.

1944 . Ο Σαρλ ντε Γκωλ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας. Τα γερμανικά στρατεύματα εκκένωσαν τη Ρώμη.

1948: Ψήφισμα αρ 51 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διαφορά   Ινδίας-Πακιστάν.

1955.Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Τυνησίας και παρεδωσε την εξουσία στον Χαμπίμπ Μποργκίμπα.

1956 .Κατάργηση της τρίτης θέσης στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους.

1958 .Στην Κύπρο, εφονεύθη από τ/κ στις αποθήκες σιτηρών όπου εργαζόταν ο νυκτοφύλακας Χρήστος Αριστοδήμου 36 ετών από τη Μαραθούντα


1961.Στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στη  Βιέννη  άρχισε η Συνάντηση Κορυφής Κένεντυ-Χρούτσεφ, για την Ειρηνική Συνύπαρξη. Στην Αθήνα Παραιτήθηκε ο πρέσβης Θωμάς Υψηλάντης που υπέγραψε την παραίτηση από τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση Καραμανλή.

1964.Παραιτήθηκε από το υπουργείο Συντονισμού ο Γεώργιος Μαύρος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού.

 1965. Η ανακριτική επιτροπή για τις ατασθαλίες στη ΔΕΗ πρότεινε την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Νικολάου Μάρτη για απιστία και απάτη  και του Παναγή Παπαληγούρα για παράβαση καθήκοντος.

1966. Η κυβέρνηση των αποστατών διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την αγορά βρετανικού πυρηνικού αντιδραστήρα.

 1967.Επιβλήθηκε και στην Ελλάδα το αλκοτέστ. 


1968.
 Στο Βελιγράδι, και στη συνέχεια σε άλλα πανεπιστημιακά κέντρα της Γιουγκοσλαβίας, ξεκίνησαν οι «αντιγραφειοκρατικές» φοιτητικές διαδηλώσεις για πρώτη φορά στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν ενάντια στα προνόμια των στελεχών του κόμματος. Μετά ο Τίτο, βγήκε στην τηλεόραση και υποσχέθηκε ταχύτερη επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.  Ο Παπαδόπουλος εγκαινίασε την νέα μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

1970. Πέθανε ο τραπεζίτης του Χίτλερ Χιάλμαρ Σαχτ.

1972 .Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στην Μπρατισλάβα ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 100 μ. με επίδοση 10’’ με χρονόμετρο χειρός. 

1972 .Οι τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπέγραψαν τη συμφωνία διέλευσης μεταξύ των δύο γερμανικών κρατών της ΟΔΓ και της ΛΔΓ που αφορούσε και στο Βερολίνο. 

1973.Το Σοβιετικό υπερηχητικό Τu-144 έπεσε στο Παρίσι, σκοτώνοντας 14 άτομα.

1980. Λόγω βλάβης ενός υπολογιστή, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν σε συναγερμό αναμένοντας Σοβιετική πυρηνική επίθεση.



1981. Οι ταυτόχρονοι εμπρησμοί του «Κλαουδάτου» στην πλατεία Κοτζιά και του «Ατενέ» στην οδό Σταδίου.

1985. Στις δυόμισι το πρωί της 3ης Ιουνίου, ο νικητής των εκλογών Ανδρέας Παπανδρέου έκανε από το σπίτι του στο Καστρί την ακόλουθη δήλωση στην ΕΡΤ: «Αισθάνομαι απόψε πραγματικά βαθιά συγκίνηση. Είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω σχεδόν σε όλες μου τις ομιλίες προς τον λαό κατά την περίοδο αυτή, είναι η πιο σημαντική πολιτική αναμέτρηση της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Είναι η αναμέτρηση, τελικά, ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου, της δημοκρατίας, της Αλλαγής, με τις δυνάμεις της αντίδρασης, της εξάρτησης, του αυταρχισμού. Και ήταν κρίσιμη επίσης γιατί ο ελληνικός λαός δεν εκαλείτο μόνον να πει ναι ή όχι στην Αλλαγή ή την Απαλλαγή, αλλά με την ψήφο του να κατακυρώσει, να εγκρίνει περίπου τέσσερα χρόνια κυβέρνησης της Αλλαγής. Και είναι φυσικό κάθε κυβέρνηση να έχει φθορά, άσχετα από τα πόσα λάθη έχει κάνει ή δεν έχει κάνει. Η ψήφος του ελληνικού λαού σήμερα έχει έναν χαρακτήρα θριάμβου. Θέτει τέρμα οριστικά σε κάθε πολιτική πορεία έξω από την ομαλότητα, έξω και πέρα από δημοκρατικές διαδικασίες. Κατοχυρώνει οριστικά και αμετάκλητα την κυριαρχία του λαού. Θέτει τέρμα σε όλους τους κηδεμόνες, τους πάτρωνες, τους προστάτες, ξένους ή ντόπιους. Ο λαός δεν περιμένει τίποτα από κανέναν: αυτός ορίζει τι γίνεται στον τόπο του, και μόνον αυτός. Βέβαια, θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι μια ατέλειωτη ευγνωμοσύνη σ' αυτόν τον λαό, που έδωσε την δυνατότητα στις δυνάμεις της Αλλαγής να ολοκληρώσουν το έργο τους. Και αυτό δυστυχώς δεν έχω περισσότερα λόγια για να το εκφράσω. Είναι για μένα και τους συνεργάτες μου πραγματική συγκίνηση. Και θα'θελα να υποσχεθώ σ' αυτόν τον τόσο άξιο λαό ότι θα τον υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο δυνατό, ότι θα ακούσουμε τα προβλήματά του, θα αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς του, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση σε όλα τα προβλήματα που τον αφορούν».


1989. Η κινεζική κυβέρνηση έστειλε το Στρατό για να εκκενώσει την πλατεία Τιενανμέν, που βρισκόταν υπό κατάληψη από (πορτοκαλί) φοιτητές για επτά εβδομάδες. Στο ιράν πέθανε ο  ο Ιρανός θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης Αγιατολαχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

1991. Στη Ρουμανία, το ανώτατο δικαστήριο καταδίκασε το γιο του Νικολάι Τσαουσέσκου, Νίκου, σε κάθειρξη 16 ετών.

1992. O Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας , (VRS) , κατέλαβε το Τύρνοβο 30 χιλιόμετρα από το Σεράγεβο. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο άρχισε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη . Στην Ιταλία ξέσπασε το σκάνδαλο «Σανιτόπολι» που αφορούσε στον Μπετίνο Κράξι και στο οποίο εμπλέκονταν περισσότεροι  από 300 γιατροί. Ο Τζώρτζιο Ναπολιτάνο εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην 5η ψηφοφορία με 360 ψήφους.

1993 . Στους στρατώνες στο Βράνιε του Γιουγκοσλαβικού Στρατού,  ένας σατανιστής 19χρονος στρατιώτης από την Σουμποτίτσα,  σκότωσε επτά και τραυμάτισε   άλλους τέσσερεις μέσα στο θάλαμο. 
Η Κίνα απέρριψε το ανακοινωθέν της ΕΟΚ για τα ανθρωπίνα δικαιωμάτα στο Θιβέτ, και κάλεσε τις 12 χώρες της Κοινότητας να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά της.

1996. Στην Κύπρο οι Τούρκοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή που υπηρετούσε σε προκεχωρημένο φυλάκιο στην πράσινη γραμμή, επειδή εισήλθε στη νεκρή ζώνη. Ενώ σφάδαζε από τους πόνους έτρεξαν προς βοήθειά του οι συνάδελφοί του. Όμως, οι Τούρκοι άρχισαν να πυροβολούν και εναντίον τους παρεμποδίζοντας τους να τον πλησιάσουν. Αφού πέρασαν 25 λεπτά, που ήταν μοιραία για τον άτυχο Στέλιο, άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης τον πλησίασαν και τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σάλι Μπερίσα, κέρδισε και στο δεύτερο γύρο των εκλογών 

1997 .Ο Λιονέλ Ζοσπέν έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας, αντί του Αλέν Ζιπέ. Στον Καναδά, το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

1999.Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε το «ειρηνευτικό σχέδιο» της G8 . Παρά ταύτα, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε περισσότερες από 20 επιθέσεις στο Κόσσοβο και το Μετόχι, και έριξε περίπου 200 πυραύλους. Για πέμτη φορά χτυπήθηκε το χωριό Μαρκοβίτσι κοντά στην Κουρσούμλια. Βομβάρδισαν και το Δεσπότοβατς με τέσσερεις πυραύλους.


2000. Στο Βερολίνο έγινε  η Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, με τη συμμετοχή 14  "μεταρρυθμιστών"  κεντροαριστερών ηγετων, μεταξύ των οποίων και ο Αβρούρι. Στο κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήσαν  μίλαγαν για τον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κατανομή του πλούτου, που θα στηριχτεί στη βάση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου για τον έλεγχο των διεθνών χρηματαγορών και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Στην Ιταλία ο εισαγγελέας Ντι Πιέτρο ίδρυσε  το πολιτικό κίνημα «Λίστα Ντι Πιέτρο-Ιταλία των Αξιών».

 2003. Το ΕΚΟΦΙΝ συμφώνησε για τις ποσοστώσεις γάλακτος και ρύθμισε την εξόφληση των προστίμων σε14 χρόνια , άτοκα.

2006. Η βουλή του Μαυροβούνιου αποφάσισε την Ανεξαρτησία και την αποχώριση από την Ένωση των κρατών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Στο Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ. 

2014. Στη Συρία έγιναν προεδρικές εκλογές στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές. Ψήφισαν 15.845.575 και ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ως υποψήφιος του κόμματος Μπαάθ ‘έλαβε 10.319.723. Μπασάρ Άσαντ επανεξελέγη για τρίτη συνεχόμενη θητεία.


2017. Τρομοκρατική επίθεση τριών Σουνιτών Ισλαμιστών φονταμενταλιστών στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ.Σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και 48 τραυματίσθηκαν. Πανικός στο Τορίνο, στην Πιάτσα Σαν Κάρλο. Περισσότεροι από 1500 τραυματίες και ένας νεκρός  μετά από ψευδή συναγερμό επίθεσης κατά τη διάρκεια της προβολής του τελικού του Τσάμπιονς Λίνκ.

2018 . Εξεράγη  το ηφαίστειο  ντε Φουέγκο στη Γουατεμάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: