5/6/22

Η 5η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 5η Ιουνίου είναι η 156η ημέρα του έτους . Απομένουν 209 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου .

774. Ο Καρλομάγνος μετά την νίκη του επί των Λογγοβάρδων,  αυτοανακηρύχθηκε Βασιλιάς των Φράγκων και των Λομβαρδών.
(Rex Francorum et Langobardorum).

1098. Τρεις μέρες μετά τη κατάληψη της Αντιοχείας, από τους Σταυροφόρους  κατάφθασε  ο στρατός των  Σελτζούκων  και άρχισε  την  πολιορκία των Σταυροφόρων.


1224. O πλέον φωτισμένος μεσαιωνικός μονάρχης Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν ίδρυσε το πανεπιστήμιο της Νεάπολης που θεωρείται το αρχαιότερο κοσμικό κρατικό πανεπιστήμιο στον Κόσμο.


1283. Κατά τον Πόλεμο των Σικελικών Εσπερινών, ύστερα από τη συμμαχία του Πέτρου Γ΄ της Αραγωνίας με τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο, έγινε η ναυμαχία του κόλπου της Νάπολης, όπου ο στόλος της Αραγόνας που διοικούσε ο Ρογήρος της Λουρίας νίκησε της Γαλέρες των Ανδεγαυών που διοικούσε ο Κάρολος του Σαλέρνο. 
Ο Ρογήρος συνέλαβε αιχμάλωτο τον εικονιζόμενο, βασιλιά της Νεαπόλεως Kάρολο Β΄ Ανζού τον Χωλό.


1288. Σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην μεσαιωνική Ευρώπη ο δούκας της Βραβάντης Ιωάννης Α΄ υποστηριζόμενος από τον Αδόλφο Η΄ του Λίμπουρκ, νίκησε τον αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας Ζήγκφρητ Β΄ και έγινε δούκας του Λίμπουρκ. 
Ο Ιωάννης, είχε 2800 Ιππείς και 1400 πεζούς. 
Ο αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας είχε 2300 Ιππείς και 2500 πεζούς. Οι νεκροί του στρατού του Ζήγκφρητ Β΄ που πιάστηκε αιχμάλωτος ξεπέρασαν τους 1000. 1305. Ο αρχιεπίσκοπος του Μπορντό, Μπερτράνδος  έγινε  Πάπας με το όνομα Κλήμης Ε’ και εγκαταστάθηκε  στην Αβινιόν .Ήταν ο πρώτος από μια σειρά Γάλλων Παπών.

1446. Η Ουγγρική Δίαιτα , που συνήλθε στο Ράκος, κοντά στη Βούδα, εξέλεξε τον Ιωάννη Ουνιάδη ως κυβερνήτη της Ουγγαρίας.

1561. Υπογράφηκε η ειρήνη του Καβούρ για του προτεστάντες Βαλδενσιανούς του Πεδεμοντίου.

1568. Αποκεφαλίστηκε δημόσια στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών ο Λάμοραλ, Κόμης του Έγκμοντ και Πρίγκιπας του Γκάβερε, με την κατηγορία της αίρεσης που του καταλόγισε ο Ισπανός κυβερνήτης Δούκας της Άλμπα. Η εκτέλεση προκάλεσε το ογδοηκονταετή πόλεμο μεταξύ Ολλανδίας και Ισπανίας, που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ολλανδίας

1625. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Φλάνδρας, μετά από μακρά πολιορκία, η πόλη της Μπρέντα παραδόθηκε με συνθληκη στον Ισπανό Στρατηγό Αμβρόσιο Εσπίνολα.

1806. Ο Ναπολέων δημιούργησε στη θέση της πρώην Βαταβικής Δημοκρατίας
το βασίλειο των Κάτω Χωρών και διόρισε ως αντιβασιλιά τον αδελφό του Λουδοβίκο Βοναπάρτη.


1825. Στις 5/17 Ιουνίου, με εντολή των Αγγλόφιλων δανειοληπτών στον Γκούρα, δολοφονήθηκε στην Ακρόπολη ο κρατούμενος από τις 7 Απριλίου Φιλογενής Οδυσσέας Ανδρούτσος. Οι δολοφόνοι για να καλύψουν το έγκλημά τους πέταξαν το σώμα του στο λιθόστρωτου του Ναού της Απτέρου Νίκης και διέδωσαν πως ο φυλακισμένος προσπάθησε να αποδράσει και σκοτώθηκε. 
Ταυτόχρονα άρχισε στη Τραμπάλα Μεσσηνίας  όπου βρισκόταν το στρατόπεδο του Κολοκοτρώνη, η διήμερη μάχη με τη δύναμη του Ιμπραήμ που πήγαινε προς την Τρίπολη.

1832. Στο Παρίσι εκδηλώθηκε εξέγερση, για την ανατροπή του Λουδοβίκου Φιλίππου στην οποία μετείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Βοναπαρτιστές, και οι Νομιμόφρονες που υποστήριζαν την έκπτωτη δυναστεία των Βουρβόνων.
Ο Βικτόρ Ουγκώ περιέγραψε την εξέγερση στο μυθιστόρημά του «Οι Άθλιοι».
Την άνοιξη του 1832 το Παρίσι είχε προσβληθεί από επιδημία χολέρας, που προκάλεσε 18.402 θανάτους στην πόλη και 100.000 σε όλη τη Γαλλία. 
Η επιδημία είχε και δύο επώνυμα θύματα. Ο Πρωθυπουργός Κασιμίρ Περιέ αρρώστησε και πέθανε στις 16 Μαΐου, και ο ήρωας των Ναπολεόντειων πολέμων και μεταρρυθμιστής Ζαν Μαξιμιλιάν Λαμάρκ πέθανε την 1η Ιουνίου. 


1833.Ο Βασιλεύς Όθων  της Ελλάδας επιβαίνοντας της αγγλικής φρεγάτας «Μαδαγασκάρη» επισκέφθηκε τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Η εμφάνισή του
προκάλεσε απερίγραπτο ενθουσιασμό. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ολόκληρο τον κλήρο έκαναν κατανυκτική δοξολογία στην Αγία Φωτεινή. Μετά την αναχώρησή της «Μαδαγασκάρης»   οι τούρκοι εξόρισαν τον μητροπολίτη και προέβησαν σε αντίποινα εις βάρος των Ελλήνων.

1849. Η Δανία έγινε συνταγματική μοναρχία.

1896. Ο Μακεδόνας οπλαρχηγός Αθανάσιος Μπρούφας αποβιβάστηκε με 86 άνδρες στην Σκάλα Ελευθεροχωρίου. Το σώμα αυτό ήταν το κυριώτερο από όσα στάλθηκαν από την Εθνική Εταιρεία για την Επανάσταση στην Μακεδονία εναντίον ων Τούρκων.

1915. Στην επέτειο του Συντάγματος οι γυναίκες στη Δανία απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

1923.Συνάντηση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού.

1925. Ψηφίστηκε από τη  Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1929. Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύτηκε ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1932. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου που είχε διαδεχθεί, μετά την πτώχευση του 1932, από τις 26 Μαΐου την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου διότι ο Παπαναστασίου δε θεώρησε επαρκή τη στήριξη των Φιλελευθέρων.

1933 .Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών αποσυνέδεσε το δολάριο από τον χρυσό ακυρώνοντας το δικαίωμα των πιστωτών να απαιτούν την πληρωμή τους σε χρυσό.

1940.Οι Γερμανοί επανέλαβαν την επίθεση τους στις γαλλικές δυνάμεις νότια του ποταμού Σομμ. Ο Σαρλ ντε Γκωλ ανέλαβε  υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Η καναδική κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου  όλους τις ναζιστικές, φασιστικές και κομμουνιστικές οργανώσεις

1941.Σημειώθηκε η πιο θανατηφόρα μη πυρηνική έκρηξη της ιστορίας στο φρούριο του Σμεντέρεβο στη Σερβία. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν το φρούριο για αποθήκευση πυρομαχικών, και εξερράγη. Περίπου 2.500 άτομα πέθαναν από την έκρηξη, και οι τραυματίες ήσαν περίπου 5.500. Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του νότιου τοίχου του φρουρίου, ο κοντινός σιδηροδρομικός σταθμός, και τα περισσότερα από τα κτίρια της πόλης είχαν μετατραπεί σε συντρίμμια. Ζημιές καταγράφηκαν σε ακτίνα 10 χιλιόμετρων.

1942 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κήρυξαν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

1944. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόβαση στη Νορμανδία πάνω από 1000 συμμαχικά βομβαρδιστικά έριξαν 5.000 τόνους βομβών στις γερμανικές οχυρώσεις στις ακτές της Νορμανδίας. Σε αντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ στην Τροιζηνία οι Γερμανοί εκτέλεσαν στο συνοικισμό Νιχωρίτικα, κοντά στο δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, 23 κατοίκους άντρες του χωριού Καρατζά. Είχε προηγηθεί ο απαγχονισμός του 18χρονου Βασίλη Μπούρα, τον οποίο άφησαν να κρέμεται για τρεις ημέρες.

1947. Σχέδιο Μάρσαλ: Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ανακοίνωσε το σχέδιο οικονομικης κατάληψης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης.

1951.Ο Μέγας Αυλάρχης Λεβη-ίδης υπέβαλε  στο βασιλιά Παύλοτην παραίτηση ολόκληρης της αυλής. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

1953.Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος υπέγραψε νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Δανίας.
1956. O  Πφούστης Άναξ και η Φρίκη σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είπε τίποτα για το Κυπριακό. Στην Κύπρο 8 Άγγλοι τραυματίες μετά από επίθεση της ΕΟΚΑ στην περιοχή της Αμμοχώστου.Στην Κέρκυρα η Πλατεία Άνταμς μετονομάστηκε σε Πλατεία Καραολή και Δημητρίου.

1960. Έγινε η Διακομιδή των οστών του εθνικού ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.

1963. Ο Συντηρητικός βρετανός υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο παραιτήθηκε επειδή είχε γκόμενα, που ίσως έδινε πληροφορίες στους Ρώσους. Πρωθυπουργός ήταν ο Χάρολντ Μακμίλαν. Ο 48χρονος Τζον Προφιούμο το είχε γνωρίσει σε ένα πάρτι τη νεαρή 20χρονη χορεύτρια καμπαρέ, Κριστίν Κίλερ, με την οποία συνδέθηκε ερωτικά και λίγο αργότερα χώρισαν με πρωτοβουλία του Προφιούμο. Το θέμα θα είχε ξεχαστεί εάν δεν ανακάλυπταν οι υπηρεσίες ότι την ίδια περίοδο η Κίλερ είχε σχέσεις και με το ναυτικό ακόλουθο της Σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Γεβγκένι Ιβανόφ, και οι εφημερίδες άρχισαν να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω του κρεβατιού της Κίλερ.
Στο Ιράν οι θρησκευόμενοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Αγιαντολάχ  Ρουχολάχ Χομεϊνί.

1964. Οι ΗΠΑ ενόψει της πρωτοβουλίας τους για διχοτόμηση της Κύπρου με τη λεγόμενη «διπλή Ένωση» λάνσαραν πληροφορίες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη Βόρεια Κύπρο και δημιουργία τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, που προκάλεσε γενική επιφυλακή των στρατιωτικών δυνάμεων σε Ελλάδα, Κύπρο, και έντονα αμερικανικά διαβήματα σε Αθήνα και Άγκυρα. Παράλληλα έγινε μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου μετά την παραίτηση Μαύρου. Ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Στέφανος Στεφανόπουλος, ο μετέπειτα αποστάτης, ανέλαβε Υπουργός Συντονισμού με Αναπληρωτή Υπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου που παραιτήθηκε από Υπουργός παρά την Προεδρία της Κυβερνήσεως, θέση που ανέλαβε ο Δημήτριος Παπασπύρου. Εκτός βρέθηκε ο Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Παυσανίας Κατσώτας που τον αντικατέστησε ο Νικόλαος Μπακόπουλος .


1966. Στη Δυτική Γερμανία ο  Βίλλυ Μπραντ εκλέχτηκε  Πρόεδρος του SPD.

1967 . Με την προληπτική ισραηλινή επίθεση άρχισε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας.
Σε λίγο θα είναι νεκρός
1968. Ο Παλαιστινιος Σιρχάν Σιρχάν πυροβόλησε σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες τον Γερουσιαστή και υποψήφιο Πρόεδρο Ρόμπερτ Κέννεντυ, νεότερο αδελφό του δολοφονηθέντος Τζον Κέννεντυ. Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ ξεψύχησε την επόμενη.

1969. Δραπέτευσε από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης με τη βοήθεια του δεσμοφύλακα του Γιώργου Μωράκη.
Την επαύριον του Σινο-σοβιετικού σχίσματος και της σοβιετικής επέμβασης στην Τσεχοσλοβακία , άρχισε στη Μόσχα η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων από την οποία απείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας , το Κόμμα Εργατών της Κορέας , το ΚΚ του Βιετνάμ και ο σύντροφος Εμβέρης Από το ΚΚΕ ήταν ο Κολλιγιάνης. Η προηγούμενη Διεθνής Συνάντηση, είχε γίνει στη Μόσχα το 1960. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η στρατηγική της συνεργασίας των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η διάσκεψη ενέκρινε την θεωρία των σταδίων διακηρύσσοντας ότι, «οι κομμουνιστές , που αποδίδουν αποφασιστική σημασία στην ενότητα της εργατικής τάξης, τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλδημοκράτες, για να εγκαθιδρύσουν ένα προοδευτικό δημοκρατικό καθεστώς και στο μέλλον τη σοσιαλιστική κοινωνία». Αυτό έκανε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που υιοθέτησε το 1973 το ΚΚΕ στο Ανατολικό Βερολίνο. Τα ντοκουμέντα της Διάσκεψης δεν δέχτηκαν οι αντιπροσωπίες από τον άγιο Δομίνικο και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ οι αντιπροσωπείες των ΚΚ Ιταλίας , Αγίου Μαρίνου, και Αυστρίας προσυπέγραψαν μόνο ένα από τα τέσσερα ντοκουμέντα.

1972.Η Ελλάδα και η Κίνα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Ο Νικόλαος Μακαρέζος ήταν στο Πεκίνο.

1975. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΟΚ  και το 67% ψήφισε υπέρ.  Άνοιξε για πρώτη φορά η διώρυγα Σουέζ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

1981.Στο Λος Άντζελες, καταγράφονται οι πρώτες αναγνωρισμένες περιπτώσεις AIDS. Από τα νοσοκομεία αναφέρθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μία σπάνια μορφή πνευμονίας ,(Πνευμονοκύστης) που εμφανίζεται σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

1984.Η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, διέταξε επίθεση στο Χρυσό Ναό, στο Αμριτσάρ.τόπο λατρείας των Σιχ.

1989. Άρχισε η κατάθεση στον ανακριτή του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρη Χαλικιά  για την υπόθεση Κοσκωτά.

1990 .Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψήφισε νόμο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1991. Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Σαντλί Μπεντζεντίντ μετά από 11 ημέρες διαμαρτυριών των ισλαμιστών κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. 

1992. Στο Γκοράζντε στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο μουσουλμανικόε στρατός δολοφόνησε την σερβική οικογένεια Στογιάνοβιτς και κατέστρεψε  την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου  του 1446. Στη Ζένιτσα, τα σερβικά χωριά, δέχθηκαν επίθεση από ισχυρές μουσουλμανικές δυνάμεις .12 Σέρβοι σκοτώθηκαν, και περισσότεροι από 500 Σέρβοι οδηγήθηκαν στη φυλακή στην Ζένιτσα όπου υπέστησαν βασανιστήρια. 

1994. Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό της Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο για την αλλαγή των όρων της Συνθήκης Εγγύησης του 1960, και απείλησε με αντίμετρα εάν προχωρούσε  η εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος-Κύπρου.


1995. Ο Καρόλος Παπούλιας και ο Γεράσιμος Αρσένης, παρακάμπτοντας τον Μιλόσεβιτς προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των 256 κυανοκράνων, που είχαν συλλάβει ως ομήρους οι σερβοβόσνιοι.


1999. Η αεροπορία του ΝΑΤΟ βομβάρδισε την ευρύτερη περιοχή του δήμου Πρίζρεν και την Πρίστινα, και το χωριό Πιράνε στο δρόμο Πρίζρεν-Τζάκοβα , Στο Βρίσατς βομβαρδίστηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός. Στη περιοχή της Πριζρένης σκοτώθηκε η νοσοκόμα Σλάζανα Στάνκοβιτς (1965-1999), ενώ μετέφερε τραυματίες από ρουκέτα  που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Στο Μπλάτσε, στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Μπουγιουρουμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του γιουγκοσλαβικού στρατού και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις λεπτομέρειες της απόσυρσης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «Ευρώπη» . Επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας ήταν ο στρατηγός Όμπραντ Κοβάσεβιτς, και της ΝΑΤΟικής ο Βρετανός στρατηγός Μάικλ Τζάκσον. Ο εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι στην γιουγκοσλαβική πλευρά δόθηκε η συμφωνία για την αποχώρηση των δυνάμεων επί της οποίας δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Είπε επίσης ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός θα έχει 24 ώρες για να αρχίσει την απόσυρση από το Κοσσυφοπέδιο, μετά την διακοπή των βομβαρδισμών. Κατά την 74η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια. βομβάρδισαν τις ευρύτερες περιοχές του Πρίζρεν και της Πρίστινα, ενώ στην Τζάκοβιτσα έριξαν βόμβες διασποράς. Βομβαρδίστηκαν επίσης οι εγκαταστάσεις του γεωργικού συνεταιρισμού στην Βρίσατς. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας κόστισε στις γειτονικές χώρες περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

2004.
 Στη Γκρατσάνιτσα, Αλβανοί τρομοκράτες σκότωσαν τον Ντιμιτρίε Πόποβιτς 17 ετών. Η αστυνομία του ΟΗΕ συνέλαβε τον Άλμπερτ Κράσνικι (18) και τον Λαβίνοτα Γκάσι, 20 ετών, από την Πρίστινα με την υποψία ότι διέπραξαν αυτό το έγκλημα.

2011. Στη Μουγιουρουμού έγιναν βουλευτικές εκλογές,τις οποίες κέρδισε με 38.98% το VMRO-DPMNE που έβγαλε 56 βουλευτές. Πρωθυπουργός και πάλι ο Νίκολα Γκρουέφσκι.
2013.Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στη Συρία ο συριακός κυβερνητικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την περιοχή του Κουσέιρ

2014.Δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚΙΛ )κατέλαβαν   την  Σαμάρα του Ιράκ.

2017. Το Μαυροβούνιο γίνεται το29ο κράτος μέλος τουΝΑΤΟ. Νέα κρίση στον Κόλπο . Η  ΣαουδικήΑραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Μαυριτανία, οι Μαλδίβες,οι Κομόρες  και ο Μαυρίκιος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ.

2018 . Στην Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε ‘έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία.
2019. Στη Δανία, εκλογές που κέρδισαν οι Κόκκινοι. 

2020. Έληξε στη Λιβύη, η Μάχη της Τρίπολης  με τη νίκη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

1 σχόλιο:

Κιτσος ετοιμος για τα ....μισα είπε...

Διαβαζω:
1968. Ο Παλαιστινιος Σιρχάν Σιρχάν πυροβόλησε σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες τον Γερουσιαστή και υποψήφιο Πρόεδρο Ρόμπερτ Κέννεντυ, νεότερο αδελφό του δολοφονηθέντος Τζον Κέννεντυ. Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ ξεψύχησε την επόμενη.

Αει καλα και σε χαιρεταω.
Ο παλαιστινιος Σιρχαν-Βισχαρα-Σιρχαν, "δολοφονησε" τον Ρομπερτ Κεννεντυ,
οπως και ο Οσβαλντ "δολοφονησε" τον αδερφο του.

Αεραααααα χωριανοιοιοι !!!!! Μας πλακωσανε οι βλαχοιοιοι!!!!!

Το κλουβί με τις ΛΟΑΤΚΙ «δεξιές» κρατάει χρόνια

    Στις 18 Απριλίου 1936, έ ληξε το δράμα των Φυλακών Συγγρού, όπου   ο ισοβίτης   Παναγιώτης Μαρίνο   κρατούσε «Όμηρο» τον ομοφυλόφιλο βου...