7/6/22

Η 7η Ιουνίου στην Ιστορία

 Η 7η Ιουνίου είναι η 158η ημέρα του έτους . Απομένουν 207 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου  .

421. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' παντρεύτηκε στην Κωνσταντινουπολη την Αιλία Ευδοκία που αρχικώς ονομαζόταν Αθηναΐς. Καταγόταν από την Αθήνα και ήταν κόρη του Λεοντίου, καθηγητή της ρητορικής στην Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. 

 1002 .Ο Ερρίκος Β' της Βαυαρίας, εξάδελφος του αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στέφτηκε βασιλιάς της Γερμανίας.
1099. Κατά τη πρώτη Σταυροφορία άρχισε η πολιορκία της Ιερουσαλήμ. 

1420. Τα στρατεύματα της Βενετίας κατέλαβαν  το Ούντινε. Κατάλυση του Κράτους  του Πατριαρχείου  της Ακουιλείας ως κράτους.

 1494 . Ο Βασιλιάς της Πορτογαλίας Ζοάο Β και ο Ισπανός βασιλιάς Φερδινάνδος Β της Αραγονίας υπέγραψαν υπόγραψαν τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, με την οποία μοιράστηκαν το Νέο Κόσμο. 

1520. Ο βασιλιάς Ερρίκος VIII της Αγγλίας και ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α ́ της Γαλλίας συναντήθηκαν στο Καλαί. Ο Φραγκίσκος διοργάνωσε μια γιορτή τριών εβδομάδων με 10.000 αυλικούς. (αυτή η γιορτή κατέστρεψε το γαλλικό θησαυροφυλάκιο για 10 χρόνια) .

 1570. Είκοσι περίπου βενετικά καράβια και οι Θωμάς Μουζάκης, Πέτρος Λάντζας και Χριστόφορος Κοντόκαλης από την Κέρκυρα και οι Χειμαρριώτες υπό τον Μανώλη Μόρμορη κατέλαβαν το Κάστρο του Σοποτού από τους Τούρκους. Την ημέρα της κατάληψης του Σοποτού, ο Ανδρέας Λονδάνος κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο των Δέκα της Βενετίας για εξέγερση από την Πάργα έως τον Μοριά, με αποκλεισμό της διόδου προς Κόρινθο. 

 1654. Ο Λουδοβίκος ΙΔ' στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας.

1692 . Ο Σεισμός της Τζαμάϊκα. Το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψε την πόλη Πορτ Ρόγιαλ, την κύρια πειρατική βάση στην Καραϊβική. Το τέλος της εποχής της πειρατείας  ξεκίνησε.

 1821. Στις 7/19 Ιουνίου η Μάχη του Δραγατσανίου. 

 1825. Οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ νίκησαν τους Έλληνες στην μάχη της Τραμπάλας, 7/19 Ιουνίου, και εισήλθαν στην Αρκαδία. 
1883. Τα θυρανοίξια  του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα
 1905. Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας κατάργησε την προσωπική ένωση Σουηδίας-Νορβηγίας.
1907 .Απαγχονίστηκε από τους κομιτατζήδες σε τοποθεσία μεταξύ των χωριών Τέχοβο (Καρυδιά) και Βλάντοβο (Άγρας), της Πέλλας ο Μακεδονομάχος Καπετάν Τέλλος Άγρας. 
 

 1916. Στην Αθήνα υπό την πίεση της ΑΝΤΑΝΤ στις 7/20 Ιουνίου παραιτήθηκε η κυβέρνηση Σκουλούδη. 
1917. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μάχη της Μεσσίν, οι άγγλοι πυροδότησαν νάρκες κάτω από τα γερμανικά χαρακώματα, σκοτώνοντας 10.000 Γερμανούς . 

 1929 .Το ιταλικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συνθήκη του Λατερανού, με την οποία ιδρύθηκε το Κράτος του Βατικανού. 
 
1935. Ο Πιέρ Λαβάλ έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Γαλλίας. 

 1938. Στο Βελιγράδι, διοργανώθηκε από τους (αριστερούς) φοιτητές του Πανεπιστημίου, συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία, και έγινε εγγραφή εθελοντών. Υπήρχαν περίπου 60.000 εθελοντές. Στην Αθήνα το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε τη δημιουργία «Τυπογραφείου Τραπεζογραμματίων» που άρχισε να λειτουργεί το 1947. 

1939. Η Εσθονία και η Λεττονία υπέγραψαν συμφωνία μη επίθεσης με το Γ΄ Ράιχ. 

1942. Ολοκληρώθηκε με νίκη των Αμερικανών η τετραήμερη ναυμαχία μάχη για το νησί του Ειρηνικού Μιντγουέι , στην οποία οι Αμερικανοί βύθισαν τέσσερα από τα έξι αεροπλανοφόρα, των Ιαπώνων.Ξεκίνησε τη γερμανική επίθεση στην Σεβαστούπολη.
1945. Η νορβηγική βασιλική οικογένεια και ο βασιλιάς Χάκον Ζ επέστρεψαν στο Όσλο από την 5η εξορία τους στην Βρετανία. Διάβημα των Σοφούλη, Πλαστήρα, Καφαντάρη, Τσουδερού, Μυλωνά, υπέρ των Κομμουνιστών και κατά της βίας των ακροδεξιών. Αντίδραση των Δημοσίων Υπαλλήλων στην απαίτηση του ΚΚΕ για μαζικές απολύσεις "δωσιλόγων"

1947. Στην Γιουγκοσλαβία, μπήκε στην Σλοβενία μέσω της Ιταλίας μια ένοπλη ομάδα 100 «Ούτσασι» με επικεφαλής τους Μπόζινταρ Κάβραν και Λιούμπο Μίλος.

1948. Ο Έντβαρντ Μπένες παραιτήθηκε από πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, αρνούμενος να προσυπογράψει το Σύνταγμα της 9ης Μαΐου που καθιστούσε τη χώρα κομμουνιστικό κράτος. 

1949. Επίθεση των Κομμουνιστων στο Στρατώνι της Χαλκιδικής αποκρούστηκε. Επί του πεδίου βρέθηκαν  5 νεκροί συμμορίτες και 4 τραυματίες που συνελήφθησαν .

 1953. Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές. Πρώτο Κόμμα με 40,1% η Χριστιανοδημοκρατία και δεύτερος ο Τολιάτι και το ΚΚ Ιταλίας με 22,6%. 

1956. Βομβιστική επίθεση της ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο σε Αγγλική περίπολο. Δυο Άγγλοι τραυματίες. Εκτέλεση του Προδότη Άνδρου Σεργίδη. 

1958. Τοποθέτηση βόμβας (προβοκάτσια) στο Τουρκικό Προξενείο Λευκωσίας έδωσε το σύνθημα για βιαιοπραγίες σε βάρος των Ελλήνων. Μαινόμενοι τούρκοι ενέπρησαν και λεηλάτησαν ελληνικά καταστήματα. επιτέθησαν και κατά του σωματείου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στον Τακτακαλά. Δυο Έλληνες νεκροί, πολλοί τραυματίες. Ο ένας από τους νεκρούς ήταν ο Κωστάκης Χριστοδούλου 18 ετών. 

 1974. Στη Γιουγκοσλαβία άρχισε να λειτουργεί στην Ιβανίτσα,ο πρώτος επίγειος δορυφορικός σταθμός για διηπειρωτικές τηλεφωνικές κλήσεις και τηλεοπτικά προγράμματα. Ο σταθμός καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς του 1999. 

 1979.Οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. 

 1981. Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ κατάστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο «Osirak» του Ιράκ, το οποίο βρισκόταν περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. 

 1984. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πάδοβα, στην πλατεία Piazza della Frutta, ο ηγέτης του ΚΚ Ιταλίας Ενρίκο Μπερλινγκουέρ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα. 

 1990. Έγινε η Εκλογή του Επίσκοπου Λένινγκραντ ως Πατριάρχου Μόσχας Αλέξιου του Β΄. Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την απαγόρευση της πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην ΕΣΣΔ , μέχρι τη Μόσχα να μην αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας. 

 1991. Ο Μητσοτάκης και Ντόρα έβαλαν τους δικούς τους και άσκησαν Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου που απαγόρευε τη δημοσίευση των προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων στις εφημερίδες για την προστασία των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα. Οι δημοσιογράφοι που προφυλακίστηκαν ήταν οι: Σεραφείμ Φυντανίδης (Ελευθεροτυπία), Χρήστος Θεοχαράτος (Έθνος), Δημήτρης Μαρούδας (Νίκη), Κώστας Κοντοπάνος (Αυριανή), Κώστας Γερονικολός (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρος Καρατζαφέρης (Επικαιρότητα ) και Κώστας Παπαϊωάννου (Ποντίκι). 

 1992. Ο τουρκορθόδοξος Βοθρολυμαίος επισκέφτηκε την κατεχόμενη Ιμβρο όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες, και έκανε έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους. Στη Μόσταρ μέλη των μουσουλμανικών και κροατικών παραστρατιωτικών σχηματισμών, με επικεφαλής τον Γιόζο Βέγκαρ, έκαψαν και λεηλάτησαν τα σερβικά χωριά στη δεξιά όχθη του ποταμού Νερέβα,Τασόβι, Κλέπτσι, Πότκος, Ρίβερς, Πράος, Οπιλάτες. Τουλάχιστον 38 Σέρβοι από τα χωριά αυτά, κυρίως ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν, εκείνη την ημέρα,. Στο Tίρνοβο, στο Σεράγεβο, οι μουσουλμανικές δυνάμεις έκαψαν και λεηλάτησαν 10 σερβικά χωριά, και σκότωσαν τουλάχιστον 23 Σέρβους. Στα βόρεια της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οι σερβικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Ντερβέντα. 

 1993.Ο Φελίπε Γκονθάλεθ οδήγησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην τέταρτη διαδοχική εκλογική νίκη. 

 1995.Άρχισε στο Κακουργιοδικείο Αθηνών η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη, και Μαργέτη, που δολοφόνησαν τρείς γυναίκες. 

 1996. Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Αμερικανός πρεσβευτής Μπάουτσερ δήλωσαν ότι, δεν υπάρχει κοινή βάση για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό. 

 1998 .Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Δημοκρατίας της Σερβίας κατέστειλαν τις διαμαρτυρίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα που για 57η συνεχόμενη ημέρα διαδήλωναν κατά της σερβικής κυβέρνησης με το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου». 

 1999 . Κατά την 76η ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία ο επικεφαλής της στρατιωτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ στο Κουμάνοβο, στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, δήλωσε ότι οι Γιουγκοσλάβοι στρατιωτικοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν και μάλιστα να εντείνουν» τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τζάκσον διάβασε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι «η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία έχει υποβάλει πρόταση που δεν εγγυάται την ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων, ούτε την πλήρη απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων». Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τους τηλεοπτικούς αναμεταδότες στην Ρούντικ και έριξαν περισσότερα από 30 βλήματα στο «Μετόχι». Στην Κουρσούμλια βομβαρδίστηκε χωριό Μαρκοβίτσι. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συζητήσουν με τους συμμάχους και το G-8 για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των G-8 ξεκίνησε τη συνάντηση της Βόννης για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι Εβδομήντα ημέρες των αεροπορικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας στοίχισαν στο ΝΑΤΟ επτά δισεκατομμύρια δολάρια, έγραψαν οι «Financial Times». Στο Πρίεντορ, οι δυνάμεις της SFOR συνέλαβαν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Στρατηγό Ντράγκαν Κολουντίγια. 

 2000. Στην Μπιέλινα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , ο εγκληματίας Τζώρτζε Ζντράλε σκότωσε τον επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος Λιούμπισα Σάβιτς Μάουζερ. Τα κίνητρα της δολοφονίας του δεν έχουν φωτιστεί . Ο Μάουζερ ερευνούσε τη δολοφονία του Σρέτζαν Κνέζεβιτς (07.08.1998) από το Σεράγεβο, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός της αστυνομίας στην Πάλε και είχε προειδοποιηθεί να σταματήσει την έρευνα, αλλά δεν το έκανε. 

 2001. Στη Μπάνια Λούκα, η Εθνοσυνέλευση της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα ενέκρινε το νόμο για τη δημιουργία ειδικών και παράλληλων σχέσεων μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Ρεπούμπλικας Σέρπσκα. Ο πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ συνεκλήθη για «λαθρεμπόριο όπλων».Επανεκλογή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, των Εργατικών υπό την ηγεσία του Τόνι Μπλέρ.

   2004. Στα Τίρανα, συνελήφθη ο Φλορίμ Εγιούπι, 25 ετών, ο οποίος κρίθηκε υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση το Φεβρουάριο του 2001 στο Κόσσοβο κατά την οποία , τουλάχιστον 11 Σέρβοι και ένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν.

2008. Η Χίτλερι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τον αγώνα της να κερδίσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι στήριζε τον Ομπάμια . Στο Κόσσοβο: άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν στην οικία του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. 

 2009. Έγιναν οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα . Πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ με 36,7% και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 32,3%. Στις εκλογές αυτές καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε εκλογική διαδικασία από τη μεταπολίτευση 47,4%. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 265 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των Σοσιαλιστών που εξέλεξαν 183. 155 έως 165 έδρες, επί συνόλου 736 εδρών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Οι Φιλελεύθεροι έβγαλαν 84 έδρες και οι Πράσινοι έχουν 55. 

 2012. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης χαστούκισε στο Στούντιο του ΑΝΤ1 τη Λιάνα Κανέλλη. 

 2013. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η επί 30 χρόνια σύζυγός του, ανακοινωσαν σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή το διαζύγιό τους. 

 2014. Ο ιουδαίος Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε Πρόεδρος της Ουκρανίας. 

 2015. Άρχισε η 41η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7 με την ελληνική κρίση χρέους και την κρίση στην Ουκρανία στην ατζέντα. Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. To Kόμμα ΑΚ με τον Νταβούτογλου πήρε 40,87% και έβγαλε μόνο 258 από τους 550. Σε δημοψήφισμα στο Λουξεμβούργο απορρίφτηκε η πρόταση να δοθούν εκλογικά δικαιώματα στους μετανάστες.

2016. Επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία,στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους.

 2017.Ανακοινώθηκε η χρονολόγηση των ανθρώπινων λειψάνων που βρέθηκαν στην ανασκαφή του Γκαμπάλ Ιρχούντ του Μαρόκου. Ήταν 300000 χρόνια. Εποθεσεις του Ισλαμικού Κράτους στο ιρανικό κοινοβούλιο,και στη συνέχεια στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. 

 2018. Η Αργεντινή συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. Δολ. Ο υπουργός Πληροφοριών της Γκάνα Μουσταφά Αμπντούλ Χαμίντ ανακοίνωσε την απόφαση για διάλυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γκάνας έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς. 

2019. Η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: