12/6/22

Η Σταφίδα και το Λάδι πηγή πλούτου και πολιτικής δύναμης

 

Ο Παναγιώτης «Παναγής» Βουρλούμης (Κούμανι Ηλείας 1867 - Αθήνα Ιανουάριος 1950, γνωστός ως ένας από τους κυριότερους συνεργάτες του Ελευθερίου Βενιζέλου. Καταγόταν από γνωστή οικογένεια, Βουρλούμη, σταφιδεμπόρων της Πάτρας με καταγωγή από την Ηλεία. Από το Κούμανι ήταν οι μπράβοι των Κοτσμπάσηδων της Πάτρας, οι Κουμανιώτες. Ήταν γιος του Αθανάσιου Βουρλούμη και της Χρυσάφως Μπαμπαλή, αδελφός του ήταν ο Θεόδωρος. Ήταν παντρεμένος με την Ελευθερία, ανιψιά του Χρήστου Κορύλλου[

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Γαλλία και την Αγγλία. Το 1876 μετέβη στην Αγγλία κι έπειτα στην Γαλλία. Το 1877  εργάστηκε στη Μασσαλία ως διευθυντής σε γραφείο εξαγωγής σταφίδας. Το 1894 επέστρεψε κι ίδρυσε στην Πάτρα δική του σταφιδεμπορική επιχείρηση, που άκμασε για πάνω από 50 χρόνια. Σε διαφημιστική καταχώρηση του 1920 φαίνεται ότι ο Παναγής Βουρλούμης ασχολούνταν και με τραπεζικές εργασίες. Πρώτη φορά ασχολήθηκε με την πολιτική κι εκλέχθηκε βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων Αχαιοήλιδος στη Β΄ Αναθεωρητική Βουλή του Νοεμβρίου του 1910. Επανεξελέγη βουλευτής Αχαιοήλιδος στις εκλογές του 1912 και του Μαΐου του 1915 και Αθηνών το 1928 και το 1932 με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

 

Διετέλεσε υπουργός Επισιτισμού (1918-1920)και Εθνικής Οικονομίας (1928-1932).

Ο Θεόδωρος Βουρλούμης (1851 - 1919) ήταν Έλληνας σταφιδέμπορoς. Γεννήθηκε στο Κούμανι Ηλείας και ήταν γιος του Αθανασίου Βουρλούμη και της Χρυσάφως Μπαμπαλή. Εγκαταστάθηκε σε νεαρή ηλικία στην Πάτρα και ασχολήθηκε με το εμπόριο σταφίδας. Με τον Ιωάννη Παππά άνοιξε εμπορικό κατάστημα στο Λονδίνο ιδρύοντας με αυτόν τον τρόπο τον εμπορικό οίκο Βουρλούμη. Διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου των ξένων δημοσιογράφων Λονδίνου και υπήρξε σημαίνον πρόσωπο του Αγγλικού Σίτυ.  Διέμεινε για πάνω από σαράντα χρόνια στο Λονδίνο. Είχε συγγράψει διάφορα βιβλία περί της σταφίδος, αρθρογραφούσε τακτικά σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες και είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος.Απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 1919 στο Λονδίνο και δεν είχε παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: