20/11/22

20 Νοεμβρίου 1940. Η 24η ημέρα του Πολέμου


 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε:

 

Στις 20 Νοεμβρίου 1940, την 24η ημέρα του Πολέμου, η 8η Μεραρχία του Κατσημήτρου συνέχισε την επιθετική της προσπάθεια προς το Δελβινάκι για την πλήρη απελευθέρωση του πατρίου εδάφους και το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων επιτέθηκε στους Ιταλούς επί του υψώματος Προφήτης Ηλίας. 
Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων έφτασε στη στενωπό Χάνι Δελβινάκι και το ΙΙ/42 Τάγμα προωθήθηκε βορείως προς Πωγωνιανή. Πιάστηκαν 350 αιχμάλωτοι, 45 μουλάρια 4 πυροβόλα και υλικό. 
Ο Μεταξάς που ενημέρώθηκε αμέσως από τον Κατσιμήτρο έγραψε στο ημερολόγιο του: Απόψε μεγάλη νίκη προς Δελβινάκι και Μεσογέφυρα
Στη Λίμνη Ζαραβίνα Πωγωνίου φονεύθηκε ο Δεκανέας Βασίλειος Γκέκας του Δημητρίου. Στο Μαυρονόρος Πωγωνίου σκοτώθηκε Στρατιώτης Πέτσας Ιωάννης του Ηλία, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Το 36ο Σύνταγμα που είχε φθάσει στο Μέτωπο στις 13 Νοεμβρίου επιχειρούσε στην ίδια κατεύθυνση. Στο ύψ.734 σκοτώθηκε ο στρατιώτης Σπυρίδων Αυγερινάκος του Ιωάννη.

Πιο ανατολικά, ο Κοσμάς συνέχιζε να σχεδιάζει επί χάρτου και ετοίμαζε την επίθεση της Ομάδας «Κ», ενώ προσπαθούσε να έρθει σε επαφή µε τα τµήµατα του Β΄ Σ.Σ. που ενεργούσαν στην περιοχή της Ερσέκας. 
 Βορειότερα, η XV Μεραρχία του Γ΄ Σ.Σ. διατήρησε την επαφή της µε τις ιταλικές δυνάµεις αλλά συνάντησε ισχυρή αντίδραση του ιταλικού πυροβολικού και δεν προέλασε. Στο παραλιακό μέτωπο το απόσπασμα Λιούμπα, δεν είχε αποκαταστήσει ακόμα επαφή με τους Ιταλούς.
 Αεροσκάφος της 32ης Μοίρας τύπου Μπλενχάϊμ με πλήρωμα τον Αλεξ. Μαλάκη ως πιλότο και τον Αρχισμηνία Π. Πολυχρονιάδη ως βομβαρδιστή χτύπησε με τρεις βόμβες ιταλικές στρατιωτικές αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών στην πόλη της Πρεμετής.
Στουε δρόμους των Αθηνών εμφανίστηκαν και πάλι Ιταλοί αιχμάλωτοι

Το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας εξέδωσε το ανακοινωθέν 166 της 20ης Νοεμβρίου 1940 στο οποίο ανέφερε:   Ισχυρές και αλλεπάλληλες επιθέσεις νοτιοανατολικά της Κορυτσάς και στο Καλπάκι ανατράπηκαν με πολλές βαριές απώλειες για τον εχθρό. Η πολεμική μας αεροπορία, σε στενή συνεργασία με τις χερσαίες δυνάμεις, κράτησε τα αντίπαλα στρατεύματα , χτυπώντας δρόμους, στρατώνες και συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Εκτός από τα τρία εχθρικά αεροσκάφη που αναφέρθηκαν στο δελτίο Νο 165, άλλα πέντε εχθρικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν φλεγόμενα. Ένα από τα αεροσκάφη μας δεν επέστρεψε

 Στη Βόρεια Αφρική, εντοπίστηκε μια ισχυρή ομάδα εχθρικών τεθωρακισμένων αυτοκινήτων νότια – νότια – ανατολικά του Sidi el Barrani. Η αεροπορία μας τους προκάλεσε σημαντικές απώλειες . Οι ημέτερες δυνάμεις ενεπλάκησαν αποφασιστικά με τον εχθρό, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας επιτέθηκανκαι κατέρριψαν έξι αεροσκάφη τύπου Gloster. Πέντε εχθρικά άρματα μάχης, δώδεκα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και μερικά κομμάτια πυροβολικού καταστράφηκαν επίσης. Όλα τα αεροσκάφη μας επέστρεψαν στις βάσεις. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας βομβάρδισαν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, τις αποβάθρες του νησιού Ras el Tin, το αεροδρόμιο, πλοία αγκυροβολημένα στη λίμνη Nifisha (νότια της Ισμαηλίας), τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις του el Hammam, τις προετοιμασίες του el Qasaba και στρατόπεδα στο Bir el Auwani, νοτιοανατολικά της Marsa Matruh, προκαλώντας πυρκαγιές, εκρήξεις και ορατές ζημιές. Όλα τα αεροσκάφη μας έχουν επιστρέψει. Εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Τομπρούκ αρκετές φορές, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές και τη Βεγγάζη, προκαλώντας μικρές ζημιές και τραυματίζοντας μια μουσουλμάνα γυναίκα.

 Στην Ανατολική Αφρική, μία από τις περιπολίες μας έχει διώξει εχθρικά στοιχεία του τόπου Ocua, δυτικά της Gurafarda (άνω Σουδάν). Η πολεμική μας αεροπορία βομβάρδισε εχθρικούς σταθμούς στο Άρωμα και το Κασμ ελ Γκίρμπα. Εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Μπαρντέρα, το Ντεκαμέρε, το Αγκόρντατ, το Τσερέν και τη Μασάουα χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ασήμαντη ζημιά. Τα εχθρικά αεροσκάφη προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιδρομές στις ανατολικές ακτές της νότιας Ιταλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Ρωσοτουρκική Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1812 στην εφαρμογή της οποίας είχε ρόλο ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος δημιούργησε το δίκτυο των Ρώσων Προξένων . Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την Ελληνική Επανάσταση

  Ι  Στο άνω εικονιζόμενο Πανδοχείο, του Ρώσου πράκτορα Μανούκ Μπέη στο Βουκουρέστι, υπογράφηκε εσπευσμένα στις 16/28 Μαΐου η Συνθήκη του Βο...