28/11/22

32η ημέρα του Πολέμου του 40. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

 Στην Αθήνα εκδηλώθηκε το τις πταιει για την σφαγή των Κερκυραίων που οι Αγγλοι και ο Παπάγος προσπάθησαν να την «φορτώσουν» σε δημοσιογραφική «διαρροή» και να κατηγορήσουν τον Νικολούδη.


Το πρωὶ της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου, με την ανατολή του ηλίου,
 ο 6ος λόχος του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων της Άρτας, μπήκε
 στο χωριό Βοδίνο της περιφέρειας Αργυροκάστρου και εκδίωξε τους Ιταλούς που το κατείχαν
 Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Εύζωνες Ιωάννης Μπουραντάς, Στέφανος Γραβιάς και Χρήστος Στάμου .

 Στον παραλιακό τομέα, το Απόσπασμα Λιούμπα, συνέχιζε «τις επιθετικές του Ενέργειες» αλλά οι Ιταλοί δεν ήσαν εκεί.
 Περίμεναν στη δυτική όχθη του Μπίστριτσα. 

 Η 8η Μεραρχία συνέχισε να μάχεται για τη διάνοιξη της διαβάσεως της Κακαβιάς. 

 Η 2α Μεραρχία συνέχισε να μάχεται στην στενωπό της Σούχας. Η 3η Μεραρχία, επιτέλους έφρασε στο μέτωπο. Η 1η Μεραρχία, τις βραδινές ώρες της 28 Νοεμβρίου εισήλθε στο χωριό Γκοβιστίλι. 

 Η Ταξιαρχία Ιππικού συνέχισε την προσπάθεια προωθηθεί προς το Φράσερι χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω εχθρικής αντιστάσεως. Προς το Φράσερι εκινούντο και τα αποσπάσματα Δημοκωστούλα και Φριζή. 

 Η 5η Ταξιαρχία Πεζικού έκανε εκκαθάριση της περιοχής μέχρι τον Άψο ποταμό. Πιο σνατολικά, το 29ο Σύνταγμα Πεζικού της 10ης Μεραρχίας κατέλαβε το όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκίτ, διασπώντας τη γραμμή αμύνης των Ιταλών. Μια ιταλική ναυτική μοίρα βομβάρδισε την Κέρκυρα.
Το 174ο Πολεμικό Ανακοινωθέν των Ιταλών ανέφερε ότι , «στο ελληνικό μέτωπο, τα στρατεύματα της Ενδέκατης Στρατιάς πραγματοποίησαν Επιτυχημένες αντεπιθέσεις». «Βομβαρδίστηκαν   το στρατόπεδο στην Κοζάνη, όπου καταστράφηκαν εννέα αεροσκάφη, το αεροδρόμιο της Φλώρινας, όπου πυρπολήθηκαν πέντε PZL, και ο  Σιδηροδρομικός σταθμός Φλώρινας. Όλα τα ιταλικά  αεροσκάφη επέστρεψαν στις βάσεις τους.Επίσης γινόταν αναφορά στην ναυμαχία νότια της Σαρδηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: