27/11/22

Η 27η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 27η Νοεμβρίου είναι η 331η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 34 μέρες ως το τέλος του έτους. 

176.Ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος όρισε τον γιο του, Κόμμοδο, ανώτατο διοικητή των ρωμαϊκών λεγεώνων.

511. Πέθανε στο Παρίσι, (Λουτέτια),  ο βασιλιάς των Φράγκων Χλωδοβίκος Α΄, που είχε αναγνωριστεί το 508, από τον αυτοκράτορα Αναστάσιο Α,΄ σε ηλικία 45 ετών. Διαίρεση του Φραγκικού βασιλείου μετά το θάνατο του Χλωδοβίκου Α΄, ανάμεσα στους τέσσερις γιους του, Θευδέριχο, Κλοδόμερο, Χιδεβέρτιο , και Κλοθάριο.

602. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μαυρίκιος εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού από τον πραξικοπηματία Φωκά. Προηγήθηκε η εκτέλεση των πέντε υιών του αυτοκράτορα.


1095. Ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ευλόγησε στο Κλερμόν τους πρώτους Σταυροφόρους.

1174. Ο Σαλαντίν εισήλθε στη Δαμασκό  και διαδέχθηκε στον θρόνο τον θανόντα Νουρ       αντ-Ντιν

1237. Στην Βόρεια Ιταλία ο στρατός του Φρειδερίκου Β , αιφνιδίασε τον στρατό της Λομβαρδικής Ένωσης στη Μάχη της Κορτενουόβα. Ο στρατός του Φρειδερίκου αποτελείτο από 2000 Γερμανούς Ιππότες, 7000 Σαρακηνούς από τη Σικελία, 1000 περίπου ορθοδόξους από την Ήπειρο και τη Σερβία και 800 Ιταλούς Γιβελίνους. Οι νεκροί των παπικών ποτέ δεν καταμετρηθήκαν.
Οι αιχμάλωτοι ήταν 4090. Το Σώμα της Λομβαρδικης Ένωσης από 20.000 διαλύθηκε.

1308. Ο Ερρίκος Ζ΄ του Λουξεμβούργου εξελέγη ως «Rex Romanorum», δηλ. Βασιλιάς των Γερμανών από τους επτά εκλέκτορες. 


1382. Οι επαναστάτες της πόλεων της Φλάνδρας ηττήθηκαν στην μάχη του Roosebeke από τον στρατό του Λουδοβίκου Β΄ της Φλάνδρας που τον βοήθησε ο Κάρολος της Γαλλίας. Ο αρχηγός των επαναστατών Φίλιπ βαν Αρτεβέλντε συνελήφθη στη μάχη και στη συνέχεια τον διαμέλισαν και το πτώμα του έμμεινε για παραδειγματισμό κρεμασμένο. 

1671. Τα τσαρικά κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσα των ανταρτών, Αστραχάν καταστέλλοντας την  εξέγερση του Στέφαν Ραζίν.

1705. Ο Μεγάλος Πέτρος υπέγραψε το διάταγμα για τη συγκρότηση Σώματος Πεζοναυτών στη Ρωσία.

1730 .Η Ρωσική Γερουσία εξέδωσε διάταγμα , «Σχετικά με τη χρήση γυάλινων φανών για φωτισμό το χειμώνα στη Μόσχα».

1793. Η Μάχη της Λα Γκαρνάτσε,κατά τη διάρκεια του πολέμου της   Βανδέας.

1795. Η  Μάχη του Σεν Ντενί-λα-Σεβαστί, κατά τη διάρκεια του πολέμου της   Βανδέας.

1798. Η μάχη του Τέρνι ανάμεσα στους Γάλλους και του Βασίλειου της Νάπολης. 1500 Γάλλοι επιτέθηκαν σε 4000 άνδρες της Νάπολης που είχαν επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σανφίλιππο . Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης. Μετά από μια ώρα η ναπολιτάνικη δύναμη το έβαλε στα πόδια. Στα χέρια των Γάλλων έπεσαν τα κονόνια, τα εφόδια και 400 αιχμάλωτοι. Ανάμεσά τους και ο Σανφίλιππο.


1812. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέσχισε τον ποταμό Μπερεζίνα της Λευκορωσίας.

1815.Εγκρίθηκε  το Σύνταγμα του Βασιλείου της Πολωνίας, υπό την εξουσία της Ρωσίας.

1835. Ο Τζέιμς Πρατ και ο Τζον Σμιθ ήταν οι δύο τελευταίοι που εκτελέστηκαν για σοδομισμό, στην Αγγλία.


1912 . Υπογράφηκε η Γαλλό-ισπανική συμφωνία οριοθέτησης των ζωνών επιρροής στο Μαρόκο. Η Ισπανία ανακήρυξε προτεκτοράτο στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου. Η Αλβανία υιοθέτησε γιασημαία της, το δικέφαλο αετό σε φόντο κόκκινο.

1919.Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αλεξάνταρ Σταμπολίτσκι υπέγραψε τη Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία υποχρεώθηκε να παραιτηθεί των αξιώσεων της επί της Ελληνικής Θράκης , να δεχθεί την επαναφορά των Ρουμανοβουλγαρικών συνόρων στη γραμμή που όριζε η Συνθήκη Βουκουρεστίου του 1913 και να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Βασίλειου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων , στο οποίο εκχώρησε και τις πόλεις Ντιμίτροβγκράντ, Μποσίλεγκραντ και Στρούμιτσα. Υποχρεώθηκε ακόμα να προστατεύσει τις ξένες μειονότητες που ζούσαν στη Βουλγαρία μεταξύ των οποίων και της ελληνικής.

1925. Ο απαγχονισμός στου Γούδη, των καταχραστών του δημοσίου χρήματος, Διονύσιου Δρακάτου, Αντισυνταγματάρχη Διαχειρίσεως, και του Γ. Ζαφειρόπουλου, Αντισυνταγματάρχη της Χωροφυλακής και Διευθυντή της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη. Ο τρίτος ήταν ο μεγαλέμπορος της εποχής Αϊδινλής, στον οποίο ο Πάγκαλος έδωσε χάρη.

1926. Η κυβέρνηση της Αλβανίας του Αχμέτ Μπεν Ζόγου , υπέγραψε το πρώτο σύμφωνο των Τιράνων, με την Ιταλία και σε αντάλλαγμα έλαβε οικονομική και τεχνική βοήθεια, και ουσιαστικά έγινε ιταλικό προτεκτοράτο.

1939. Η Σοβιετική Ένωση κατήγγειλε το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Φινλανδία, του 1932.

1940.  Κατά την 31η ήμερα του ελληνοιταλικού πολέμου οι μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στο Πόγραδετς.
Πιο δυτικά στο μέτωπο,  το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων της Άρτας, μπῆκε στὸ ἀλβανικὸ ἔδαφος και απελευθερωσε το βορειοηπείρωτικά χωριά Λόγγος, και Πέπελι καὶ κατευθύνθηκε πρὸς τὸ χωριὸ Βοδίνο. Μετά την εκκαθάριση των υψωμάτων της Μπούκας το 15ο Σύνταγμα Πεζικού και το 5/42ου Σύνταγμα Ευζώνων της 8ης Μεραρχίας ενεργούσαν προς Αετοράχη, Αργυροχώρι και προς ύψωμα 669 τα οποία ήταν στα χέρια των Ιταλών. Στις 27 Νοέμβρη 1940 ο 9ος και ο 11ος λόχος, επιτέθηκαν στα υψώματα ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ τα οποία οι Ιταλοί εγκατέλειψαν ατάκτως κσι εγκατέλειψαν 16 πυροβόλα. Στην μάχη εφονεύθησαν ο έφεδρος Ανθ/γός Τσιφτσής του 11ου Λόχου του 5/42 και ο πολυβολητής Γιώργος Στάρρας του 9ου Λόχου του 15ου. Στο ύψωμα Λυκογιάννη σκοτώθηκαν οι στρατιώτες Δημητριος Βλάχος, Γεώργιος Κοψιδάς και Σωτήριος Λιάκης του 6ου ΣΠ.Στη Ρουμανία, δολοφονήθηκαν στις φυλακές από άνδρες της Σιδηράς Φρουράς του Αντονέσκου 60 πρώην κυβερνητικά στελέχη και υπασπιστές του πρώην βασιλιά Καρόλου Β' ,συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Νικολάε Γιόργκα. 
Στη Ναυμαχία του Ακρωτηρίου Σπαρτιβέντο της Σαρδηνίας το Ναυτικό της Ιταλίας αντιμετώπισε το Ναυτικό της Βρετανίας χωρίς να επικρατήσει κάποια από τις δύο πλευρές. Η Ναζιστική Γερμανία προσάρτησε τη γαλλική επαρχία της Λωρραίνης. 

1942. Μετά την κατάληψη του Βισύ στον ναύσταθμο της Τουλόν οι Γάλλοι βύθισαν 90 πλοία για να μην τα πάρουν οι Γερμανοί.


1944. Ο καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος,  και υφυπουργός Οικονομικών, στην κυβέρνηση Παπανδρέου  σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων εκτίμησε σε 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας.
Το κέντρο της πόλης Φράιμπουργκ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την επιδρομή των συμμαχικών αεροπλάνων . Ο καθεδρικό ναός ως εκ θαύματος έμεινε ανέπαφος. Ο Μωρίς Τορέζ επέστρεψε από την Σοβιετική Ένωση στη Γαλλία.

1952. Ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ από το Βουκουρέστι μετέδωσε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία ο συλληφθείς Νίκος Πλουμπίδης ήταν «από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας». Έφθασε  στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ.

1957 .Ο  Ινδός πρωθυπουργός Τζαβαχαράλ Νεχρού κάλεσε  τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση να σταματήσουν τις πυρηνικές δοκιμές και να ξεκινήσουν τον πυρηνικό αφοπλισμό, δηλώνοντας ότι μια τέτοια δράση «θα έσωζε την ανθρωπότητα από την τελική καταστροφή».

1958. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσώφ ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση του Βερολίνου και τη χορήγηση του καθεστώτος της ελεύθερης πόλης.

1961. Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις γενετικές ανωμαλίες στα νεογνά, που προκαλούσε η θαλιδομίδη η Grünenthal GmbH απέσυρε το φάρμακο από την αγορά.

1962. Νέα κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον πρώτο γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τοντόρ Ζίβκοφ. Απέλαση του δεύτερου γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, Πέτρου Μολυβιάτη.

1964. Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετέφερε μυστικά 10.000 στρατιώτες στην Κύπρο και απείλησε με ελληνοτουρκικό πόλεμο.


1965 . Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μπολ υποστήριξε την κατάληψη της Κύπρου από το ΝΑΤΟ και την επιβολή «λύσης» ερήμην του κυπριακού λαού κατά το πρότυπο της επέμβασης στην Κρήτη, τον 19ο αιώνα.
Το Πεντάγωνο ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον  ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Βιετνάμ να αυξηθεί από 120.000 σε 400.000, προκειμένου να επιτύχουν οι προγραμματισμένες επιχειρήσεις.

1968. Στην Ολλανδία, ψηφίστηκε ο νόμος για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού. Ο γιουγκοσλαβικός Στρατός και η αστυνομία συγκρούστηκαν με αλβανούς διαδηλωτές στο Κόσσοβο και το Μετόχι, που ζητούσαν η επαρχία της Σερβίας να αποκτήσει καθεστώς Δημοκρατίας.

1969. Νεαρός Άραβας, πέταξε χειροβομβίδα στα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας ΕΛ-ΑΛ στο Σύνταγμα τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα.

1971.Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Μαρς 2» προσεδαφίστηκε  στον πλανήτη Άρη.

1973.Η κυβέρνηση του Γκας και της Στοάς Πυθαγόρας απελευθέρωσε τους κρατουμένους στο ΚΕΒΟΠ για τις ταραχές του Πολυτεχνείου και έδωσε αμνηστία στους καταδικασθέντες υπό των Στρατοδικείων

1990. Το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα εξέλξε  τον Τζων Μέιτζορ  ως διάδοχο της Μάργκαρετ Θάτσερ.

1991.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κωνσταντίνου  Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι, και υπογραφή της Συνθήκης της φιλίας,  συνεργασίας και της καλής γειτονίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας .


1992. Αποτυχημένο πραξικόπημα του  Ούγο Τσάβες στην Βενεζουέλα για την ανατροπή του πρόεδρου Κάρλος Ανδρές Πέρες .170 άνθρωποι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1996 . Στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης για Καλπονοθεία στις δημοτικές εκλογές στη Σερβία, οι αρχές διεκοψαν τη λειτουργία των Ρ/Φ σταθμών «Radio B92», και «Radio Index».

1997. Συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και τον ΟΥΤΣΕΚΑ στην πόλη Σκεντεράι του Κοσσυφοπεδίου .Σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας Αλβανός.

2004. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επέστρεψε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που επισκεπτόταν το Βατικανό , τα λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου που εκλάπησαν από την Κωνσταντινούπολη το 1204.

2005. Ο Τίβερης έπνιξε  την Ούμπρια και τη Ρώμη  και η στάθμη του έφτασε τα 12 μέτρα.Έγιναν  εκλογές στην Τσετσενία, υπό αυστηρά μέτρα  όρους ασφαλείας.

2006. Ο Ζοζέφ Καμπίλα ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

2007. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου του Τσαντ η μάχη του Αμπού Γκουλέμ μεταξύ της Ένωσης Δυνάμεων για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη που είχε στρατόπεδο στο Σουδάν με τον Εθνικό Στρατό του Τσαντ υπό τη διοίκηση του Προέδρου Ίντρις Ντέμπι. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κέρδισαν τη νίκη, αλλά υπέστησαν πολύ βαριές απώλειες: εκατό νεκροί και σχεδόν 350 τραυματίες.

2009. Βομβιστική επίθεση από τους Ισλαμιστές του Καυκάσου στο τραίνο Νιέφσκι Εξπρες που πήγαινε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη με  653 επιβάτες και 29 μέλη πληρώματος προκάλεσε το θάνατο 27 επιβατών, Υπήρξαν και ενενήντα έξι τραυματίες.
.
2011‎‎.Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέβαλε κυρώσεις κατά της Συρίας, με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικό εμπάργκο.‎

2020. O Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μοχσέν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε από ενόπλους στο Άμπσαρντ.. Τρεις  από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με σωματοφύλακες του Φαχριζαντέχ. Η Ινδία εισήλθε  σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Ντ. Αϊιζενχάουερ θα εγκαταλείψει την Ερυθρά Θάλασσα

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower, το οποίο συμμετείχε σε επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι στην Υεμένη, εγκαταλείπει την Ερυθρά Θά...