1325 . Ο Μέγας Δούκας του Τβερ Ντμίτρι Μιχαήλοβιτς Γκρόζνιε σκότωσε τον δολοφόνο του πατέρα του πρίγκιπα της Μόσχας Γιούρι Ντινίλοβιτς στο στρατόπεδο των Μογγόλων .
1386 . Ο Τίμουρ της Σαμαρκάνδης, (Ταμερλάνος) κατέλαβε και λεηλάτησε την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα , παίρνοντας αιχμάλωτο τον βασιλιά της Γεωργίας Μπαγκράτ Ε .
1615. Στην Μολδαβία έγινε η μάχη του Ταταρένι. Ο Αλεξάντρ Μοβίλα, υποστηριζόμενος από τους πολωνούς ευγενείς Μιχάι Ουισνιόβιεκι και Σάμιουελ Κορέκι, νίκησε τον Στέφαν Τόμσα και έγινε κυβερνήτης της Μολδαβίας μεταξύ της 22 ας Νοεμβρίου 1615 και 2 Αυγούστου 1616
1699. Ο Τσάρος Πέτρος Α, εξέδωσε διάταγμα για την στράτευση. Στο χωριό της Μεταμόρφωσης στη Μόσχα υπογράφηκε η συνθήκη της Μεταμόρφωσης για το συντονισμό της στρατιωτικής δράσης εναντίον της Σουηδίας, μεταξύ του Πέτρου Α 'και του βασιλιά της Πολωνίας και Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας, Αυγούστου.
1764. Με διάταγμα της Αικατερίνης Β΄ καταργήθηκαν οι Χατμάνοι της Ουκρανίας.
1783.Ο καθηγητής Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Φρανσουά Λοράν ντ' Αρλάν πραγματοποίησαν την πρώτη ελεύθερη πτήση με το αερόστατο, των Αδελφών Μονγκολφιέ διάρκειας 25 λεπτών .Το αερόστατο έφτασε στο ύψος των πεντέμισι μιλίων.
1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξέδωσε το διάταγμα του Βερολίνου για τον «ηπειρωτικό αποκλεισμό» της Αγγλίας. Σε απάντηση η Αγγλία επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό της Γαλλίας.
1818 .Έληξε το Συνέδριο του Άαχεν, (Aix-la-Chapelle) με την υπογραφή δήλωσης από τις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, (Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Πρωσία και Ρωσία)_εκφράζουν την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων για την εξασφάλιση της ειρήνης, της πίστης και της ηθικής.
1824. (Με το παλιό). Δολοφονήθηκε από βούλγαρους μισθοφόρους των αγγλόφιλων «Κυβερνητικών», ο Πάνος Κολοκοτρώνης κοντά στο χωριό Μπεσίρι, της Αρκαδίας. Επικεφαλής τον δολοφόνων ήταν κάποιος βούλγαρος Κότζιος. Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, άγνωστο πώς, σώθηκε και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), διάτρητο από σφαίρες.
1831.Εξεγέρθηκαν οι υφάντριες μεταξιού στη Λυών . Ήταν μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις από την έναρξη της εποχής της βιομηχανίας.
1864. Στην Ελλάδα , δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος εκλογικός νόμος. Προέβλεπε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψηφίους να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην επαρχία που κατέρχοντο και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες που είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και διέθεταν ακίνητη περιουσία ή εξασκούσαν οποιοδήποτε επάγγελμα. Το εκλογικό σύστημα ηταν το πλειοψηφικό.
1867. Οι Κρήτες επαναστάτες πραγματοποίησαν νυκτερινή επίθεση κατά του στρατοπέδου του Χουσεΐν Αβνή πασσά και σκότωσαν πολλούς.
1879. Παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο ο δεκανέας Βογιατζής, διότι πρόδιδε Ελληνικά απόρρητα στον πρόξενο της Τουρκίας στον Πειραιά.1905. Ο Λένιν επέστρεψε στη Ρωσία. Συστάθηκε το Σοβιέτ της Μόσχας.
1915 21 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου. Μια Αγγλογαλλική ναυτική μοίρα κατέλαβε τη Μήλο, για να πιέσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.
1916.Βυθίστηκε ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και της Κέας, το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» , αδελφό πλοίο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ και είχε επιταχθεί από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και είχε μετασκευαστεί σε πλωτό νοσοκομείο, και πήγαινε στη Λήμνο για να παραλάβει ασθενείς και τραυματίες. Στο πλοίο επέβαιναν 673 μέλη του πληρώματος , 315 στρατιωτικοί ιατροί και 77 αδελφές νοσοκόμοι. Χάθηκαν μόνο 30 μέλη του πληρώματος και πιθανολογείται ότι η λέμβος στην οποία επέβαιναν παρασύρθηκε από την προπέλα του πλοίου.
Πέθανε ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, Αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας. Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας.
Την ίδια ημέρα ο Άρθουρ Τσίμερμαν έγινε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
1918. Ο Σερβικός βασιλικός Στρατός απελευθέρωσε τη Μπάνια Λούκα, από τον Αυστρο-ουγγρική Κατοχή. Η πόλη μετά από 500 χρόνια ξένης κυριαρχίας ήταν και πάλι Σερβική.
Μια ακόμη «Ματωμένη Κυριακή» των Ιρλανδών. Στο Δουβλίνο η ομάδα του Μαίκλ Κόλινς του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού εκτέλεσε στα σπίτια τους 12 χαφιέδες της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, και 2 αστυνομικούς. Σε αντίποινα , οι Αγγλοι σκότωσαν το απόγευμα στο Πάρκο Κρόουκ κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου 13 θεατές και έναν ποδοσφαιριστή, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονήθηκαν 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι.
1923. Ο «κοινωνιολόγος» Αλέξανδρος Παπαναστασίου εκλέχτηκε αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης.
1938. Ο Γερμανικός Στρατός απελευθέρωσε την περιοχή των Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας που εντάχθηκε στο Γερμανικό Ράιχ.
1940. 25η ημέρα του πολέμου.Το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά, ολοκλήρωσαν την κατάληψη τού αυχένα τού όρους Μοράβα, και άνοιξαν το δρόμο για την Κορυτσά.
-Συνεχίστηκε η επιθετική προσπάθεια του Γ΄ Σ.Σ. κυρίως στον τοµέα της IX Μεραρχίας η οποία κατέλαβε τα υψώµατα βόρεια και δυτικά του Χότσιστε συλλαµβάνοντας πολλούς αιχμαλώτους.
Έπειτα από αυτές τις ελληνικές επιτυχίες, τα ιταλικά τµήµατα που είχαν αποµείνει στην περιοχή υποχώρησαν άτακτα προς την κοιλάδα της Κορυτσάς, εγκαταλείποντας το πολεµικό τους υλικό στην Μόραβα.
Συγχρόνως, το Απόσπασµα Μπεγέτη συνέχιζε την πίεσή στη διάβαση της Ντάρζας.
-Μετά από προπαρασκευή πυροβολικού μιας ώρας, στις δύο μετά το μεσημέρι της 21ης Νοεμβρίου, εκδηλώθηκε η επίθεση της Ομάδας Κ με στόχο την εγκατάσταση στη Μοράβα. Μετά από σκληρό αγώνα κατελήφθη το ύψωμα 1900 , που ήταν το κλειδί για όλη την αμυντική γραμμή της Μοράβας.
Η αντεπίθεση των Ιταλών αποκρούστηκε.
- Το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων άρχισε από το πρωί της 21ης Νοεμβρίου να κινείται προς το Χάνι Δελβινάκι, βαλλόμενο συνεχώς με δραστικά πυρά από ιταλικά άρματα που κάλυπταν την ιταλική υποχώρηση. Μέχρι το βράδυ το σύνταγμα κατόρθωσε να καταλάβει τις νότιες κλιτείς του υψώματος Ρονίτσα και να προωθήσει τμήματα προς το Δελβινάκι. Ενέργεια ενός λόχου του ΙΙ/42 Τάγματος προς τα βορειοανατολικά αντερείσματα της Ρονίτσας, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 αξιωματικών και 260 Ιταλών οπλιτών αιχμαλώτων.
Οι Ιταλοί, μετά τα αποτελέσματα του αγώνα της 21ης Νοεμβρίου, άρχισαν τη νύκτα 21/22 Νοεμβρίου να συμπτύσσονται από τη στενωπό Χάνι Δελβινάκι προς τα υψώματα ανατολικά της διάβασης Κακαβιάς.
Το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου το Γενικό Στρατηγείο κοινοποίησε στο ΤΣΔΜ πληροφορία από γιουγκοσλαβική πηγή πως μια φάλαγγα ως είκοσι χιλιόμετρα μάκρος φάνηκε να οδεύει από την Κορυτσά στο Πόγραδετς.
Ήταν φανερό πως οι Ιταλοί, που έχασαν τη Μοράβα, εγκατέλειπαν την Κορυτσά. Αμέσως το Γ΄ Σώμα Στρατού προώθησε ομάδες αναγνωρίσεως στα πλάγια της Μαλίκης, διέταξε την XV Μεραρχία να πιάσει τη δυτική έξοδο του στενού Τσαγκόνι και την ΙΧ να στείλει προφυλακές στο ρέμα δυτικά της Κορυτσάς.
Η Ομάς Μεραρχιών Κ , διετάχθη να επιτεθεί.
1944. Στη Γιουγκοσλαβία το προεδρείο του AVNOJ κήρυξε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του εχθρού ως ιδιοκτησία του κράτους.
1954. Η αντιπολίτευση αναδείχτηκε νικήτρια των δημοτικών εκλογών, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχτηκε ο υποψήφιος της αντιπολιτεύσεως Παυσανίας Κατσώτας.
Η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Ηνωμένου Βασίλειο υπέγραψαν το Σύμφωνο της Βαγδάτης.
1962. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραµανλή υπέγραψε µε την αµερικανική Exxon και τον Τομ Πάπας τη σύμβαση για τη δημιουργία του διυλιστηρίου στη Βόρεια Ελλάδα υπό την επωνυµία «Esso Pappas», και των εργοστασίων παραγωγής αµµωνίας και λιπασµάτων. Ο Τύπος της συµπολίτευσης θριαµβολογούσε για την επένδυση 200 εκατ. δολαρίων που θα έφερνε 4.500-7.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο Τύπος της Ένωσης Κέντρου κατήγγελλε τις «αποικιακές συµβάσεις», και τις ευνοϊκές ρυθµίσεις. Την ίδια ημέρα υπογράφηκε η νέα σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Ολυμπιακή Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση. Το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έγινε η μεγάλη συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου, στο πλαίσιο του «Ανένδοτου», και της «πορείας προς το λαό», και ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, και εκλογές.
Η Κίνα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη των συνόρων με την Ινδία, δηλώνοντας, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της 12 μίλια πίσω από τη γραμμή των συνόρων, που υπήρχαν το 1959.
1963. Ανακοινώθηκε ότι τα πλοία με Ελληνική σημαία βρίσκονταν στην 5η θέση στην παγκόσμια ναυτιλία.
1966. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε στο Στρατοδικείο Αθηνών, στο πλευρό των κατηγορουμένων για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αξιωματικών, και δήλωσε ότι , «οι πραγματικοί συνωμότες θα καταδικαστούν οριστικά από την κοινή γνώμη, το Έθνος και τη Δημοκρατία».
1967.Εκτονώθηκε η κρίση της Κοφινού στην Κύπρο. Μετά την επιστολή Τζόνσον που απαγόρευσε τη χρησιμοποίηση των όπλων της αμερικανικής βοήθειας στην Κύπρο ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Κεμάλ Τουράλ, δήλωσε : «Είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα για την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων, αποφεύγοντας τη σύγκρουση».Στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών έληξε η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου. Ο αρχηγός του Μετώπου Μίκης Θεοδωράκης, λόγω ασθενείας παραπέμφθηκε σε χωριστή δίκη. Στη φυλακή έμειναν 8. Σε 13 δόθηκε αναστολή, και 10 αθωώθηκαν. Καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας.
Ο αμερικανός στρατηγός Γουίλιαμ Γουεστμόρλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους : «Το 1965 ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι, ο εχθρός θα κερδίσει, σήμερα είναι βέβαιο ότι σίγουρα χάνει».
1974. Ο νικητής των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου 1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής, όρκισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διαδέχτηκε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Υπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού ήταν ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, υπουργός Εξωτερικών ο Δημήτριος Μπίτσιος, Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας και Εσωτερικών ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
Σε δύο επιθέσεις στο Μπέρμιγχαμ IRA σκότωσε 19 και τραυμάτισε 180.
1979 .Διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
1995. Μετά από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, μονογραφήθηκε στην αεροπορική βάση Ράιτ-Πάτερσον στο Ντέιτον του Οχάιο από τους Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, Φράνιο Τούτζμαν και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η «Γενική Συμφωνία Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη» , με τα 11 παραρτήματα της , με την οποία έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Η συμφωνία επικυρώθηκε επίσημα στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Με τη Συμφωνία του Ντέιτον, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη χωρίστηκε σε δύο οντότητες: την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (51% της χώρας) και τη Σερβικη Δημοκρατία (49%).
2000. Επίθεση ένοπλων Αλβανών στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό Κόνκουλ, στη νότια Σερβία. Σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.
2002. Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία να γίνουν μέλη του.
2006. Στη Βηρυτό δολοφονήθηκε ο χριστιανός Μαρωνίτης υπουργός Βιομηχανίας του Λιβάνου Πιέρ Τζεμαγέλ, που υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία μεταξύ των αντισύρων πολιτικών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα.
2010. Η Ντόρα ανακοίνωσε τη ιδρυτική διακήρυξη του Κόμματός της της Δημοκρατικής Συμμαχίας.2011.Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου του Πρωθυπουργού Εσάμ Σαράφ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή . Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο
2017. O Ρόμπερτ Μουγκάμπε εγκατέλειψε την ηγεσία της Ζιμπάμπουε επτά ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 14ης Νοεμβρίου. Ήταν Πρόεδρος από το 1987.
2018. Το Κοσσυφοπέδιο επέβαλε εμπορικό δασμό 100% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από τη Σερβία.
2021. Το ΔΣ του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης επισκέφθηκε την Ελίζαμπεθ Λι, Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ζήτησε την ίδρυση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη. Η πράκτωρ-πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, υποσχέθηκε ότι «θα λύσει το πρόβλημα» και οι Μουσουλμάνοι θα αποκτήσουν το Τζαμί τους και τον Μουφτή τους! Η κ. Λατινοπούλου έφτιαχνε τα μαλλιά της και το άφησε ασχολίαστο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου