27/12/22

Η 27η Δεκεμβρίου 1947 ειναι ο Φάρος που φωτίζει στο σημερινό σκοτάδι

Στις 27 Δεκεμβρίου 1947, και ενώ συνεχιζόταν για τρίτη ημέρα η μάχη της Κόνιτσας, την οποία προσπαθούσαν να καταλάβουν οι Γιουγκοσλάβοι και το ΚΚΕ  , υπογράφηκε από τον Βασιλιά και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως ο Αναγκαστικός Νόμος 509, «Περί μέτρων ασφαλείας του Κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». 

 Με το άρθρο 1 διαλύονταν το Κομμουνιστικὸ Κόμμα Ελλάδος, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και η Εθνική Αλληλεγγύη που προπαρασκεύασαν και ενήργησαν την προδοτική ανταρσία κατὰ της ακεραιότητος της Χώρας. 

 ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ὑπ’ ἀριθ. 509 Περὶ μέτρων ἀσφαλείας τοῦ Κράτους, τοῦ πολιτεύματος, τοῦ κοινωνικοῦ καθεστῶτος καὶ προστασίας τῶν ἐλευθεριῶν τῶν πολιτῶν. 









 

Ένα χρόνο μετά, στις 27 Δεκεμβρίου 1948 τέλειωσαν τα ψέματα των πολιτικάντηδων και ξεκίνησε το ξερίζωμα των κομμουνιστών από τη Πελοπόννησο, με την επιχείρηση, «Περιστερά»

 Ο Τσακαλώτος και ο υποστράτηγος Πετζόπουλος εξαπέλυσαν κύμα συλλήψεων των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων σε όλη την Πελοπόννησο, χωρίς να λάβουν την έγκριση των πολιτικών. Συνελήφθησαν συνολικά 4500 ύποπτοι από τους οποίους 2-2500 μεταφέρθηκαν με πλοία στα στρατόπεδα στη Μακρόνησο και το Τρίκερι, ώστε να εκκαθαριστούν τα μετώπισθεν. Μετά από αυτό σε 15 ημέρες ο Δημοκρατικός Στρατός είχε τελειώσει στην Πελοπόννησο. 

 Την επομένη, στις 28/12/1948 ο στρατιωτικός διοικητής Πελοποννήσου Θ. Πετζόπουλος, τηλεγραφούσε στην Καλαμάτα και στην Πάτρα:
-«Σύνολον συλληφθέντων εντός πόλεως ΚΑΛΑΜΩΝ απαράδεκτον. Φαίνεται δε με αντελήφθητε. Επαναλαμβάνω ουδείς κομμουνιστής δέον παραμείνη ελεύθερος εις ΚΑΛΑΜΑΣ, ένθα σοβαρωτέρα κομμουνιστική εστία ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Δέον αντιληφθήτε ότι αστικά κέντρα δέον εκκαθαρισθώσι απολύτως από κομμουνιστικόν μίασμα. Διά κομμουνιστάς διαμένοντας αστικά κέντρα ουδείς οίκτος. Συλλήψεις συνεχισθώσι». -«Ανακοινώσατε αστυνομικόν διευθυντήν Πατρών κάτωθι διαταγήν μου. Αναφερθείς αριθμός συλληφθέντων εν Πάτραις 63 προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν και τον θεωρώ απαράδεκτον. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν αντελήφθησαν ότι εκκαθάρισις αστικών κέντρων και γενικώς μετόπισθεν στρατού από κομμουνιστικά στοιχεία αποτελεί ύψιστον εθνικόν καθήκον και ανάγκην...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...