31/12/22

Κόνιτσα 31 Δεκεμβρίου 1947. "Με την βοήθειαν του Θεού μαχόμεθα υπέρ της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδος μας"

7η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ                    ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και το 24ο Τάγμα Χωροφυλακής του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου στις 22.00 ακριβώς βρίσκονταν στη γέφυρα του Αώου και στις 22.00 και 10' μπήκαν στη Κάτω Κόνιτσα. 

Η Κόνιτσα πανηγύριζε.

Μετά από  τις σκληρές μάχες Σώμα με Σώμα και τους Γιουγκοσλάβους και Αλβανούς εισβολείς  οι υπερασπστές της Κόνιστας  έστειλαν στον Ελληνικό Λαό λίγο πρίν από τον νέο Χρόνο, το μήνυμα   "Με την βοήθειαν του Θεού μαχόμεθα  υπέρ της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας  της Πατρίδος μας" 


Οι Κ/Σ εξαπέλυσαν στις 03.00 πμ με όλες τις δυνάμεις τους την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας. Ηταν  Γενική Επίθεση σε όλο το μέτωπο της πόλης.  Η κύρια δύναμη είχε συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα.           Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του Εθνικού Στρατού  . Οι συμμορίτες έφτασαν κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: