30/12/22

30η Δεκεμβρίου 1940. 64η ημέρα του Πολέμου

Κατά την 64η ημέρα εκδηλώθηκε η μικρότητα του Παπάγου αλλά και η αντίθεση του Μετώπου στην διεύθυνση των επιχειρήσεων. Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του κατέγραψε την άποψη ότι η επίθεση έπρεπε να γίνεται από το Πόγραδετς. 
Ο Μεταξάς δέχθηκε η αγγλική αεροπορία να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο του Σέδες στην Θεσσαλονίκη. Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του χαρακτήριζε Μωρό και καοήθη τον πρεσβευτή του στο Βερολίνο και ανέφερε:
Στο Μέτωπο ο Παπάγος θυσίαζε άνδρες για να διώξει τους Ιταλούς από βουνοκορφή σε βουνοκορφή .
 Πολύνεκρη μάχη στο ύψωμα 1074, (Σκουτάρα), βορειοδυτικά Χειμάρρας. 
Σκοτώθηκαν από το 6ο Σύνταγμα Πεζικού , ο Έφεδρος Υπολοχαγός Ιωάννης Αγγελόπουλος , ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Γεράσιμος Πανταζής από τη Ζάκυνθο , ο Υποδεκανέας Καμπούρης Μανθαίος από το Παναρίτι Κορινθίας , ο Στρατιώτης Νικόλαος Κυριατζής από το Μάνεσι Καλαβρύτων ο Στρατιώτης Ιωάννης Μουζάκης από το Χαροκοπειό Μεσσηνίας και ο Στρατιώτης Κων/νος Τσακνάκης από τη Τιτάνη Κορινθίας. 
Στο ύψωμα 897 της Κλεισούρας επιτέθηκαν το 4ο ΣΠ και το 16ο ΣΠ. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Θωμάς Γκίκας του 4ου και Ιωάννης Βαϊνάς και Απόστολος Βασίλας του 16ου ΣΠ . 
Στο Ύψωμα 926 ,το Μάλι Σπατ Τεπελενίου επιχειρούσαν το 36ο ΣΠ και το 3ο ΣΠ. Εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες Βασίλειος Λιάκος και Γιωργος Τασιγάνης και ο Λοχίας Ευάγγελος Σωληναραίος.
Το 5/42 Ευζώνων επιχειρούσε στο υψωμα Κορόν-Πιτσάρ Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Δημήτριος Ρεντίφης. 
Το 8ο Σύνταγμα του Ναυπλίου επιτέθηκε στο ύψωμα 1200 (Λεκνούσι). Εκεί έπεσαν μαχόμενοι σκοτώθηκε οι στρατιώτες Σπυρίδων Ασημακόπουλος. Απόστολος Κακαναράκης και Ευάγγελος Καπετάνος.
Η πολεμική αεροπορία έχασε δυο «Μπρίστολ Μπλενχάιμ» της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού και θρήνησε 6 ιπταμένους. Το πρώτο έπεσε κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Καζακλάρ της Λάρισας με αποτέλεσμα να εκραγούν οι βόμβες του. Σκοτώθηκαν ο Αντισμήναρχος Παναγιώτης Ορφανιδης, ο επισμηναγός Μιχαηλ Αναστασάκης και ο Ανθυποσμηναγός Δημήτριος Γκίκας. 
Το δεύτερο κατατρίφθηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής, πάνω από τον τομέα του Β΄ Σώματος Στρατού στην Αλβανία. 
Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Κλεάνθης Χατζηιωάννου και οι Ανθυποσμηναγοί Κωνσταντίνος Σωτηριάδης και Νικόλαος Αραμπατζής.
 Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τα Ιωάννινα .Σκοτώθηκε ο στρατιώτης Λαϊνάς Κωνσταντίνου του 13ου Συντάγματος αντιαεροπορικό πυροβολικού
Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανακοινωθέν Νο 206 της 30ης Δεκεμβρίου 1940 ανέφερε: «Στο ελληνικό μέτωπο ο εχθρός επιχείρησε επιθέσεις τοπικού χαρακτήρα, αλλά αποκρούστηκε με βαριές απώλειες. Οι βομβαρδίστηκαν από την αεροπορία μας λιμενικές εγκαταστάσεις, αμυντικές θέσεις και συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Στην Πρέβεζα, στην εχθρική ναυτική βάση, μετά από τον βομβαρδισμό , προκλήθηκαν πυρκαγιές και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε υλικά, λιμενικές εγκαταστάσεις και αγκυροβολημένο ατμόπλοιο. Στον Αυλώνα, το πρωί της 29ης τα αντιαεροπορικά της Ρέτζια. Μαρίνα κατέρριψαν ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Τα καταδιωκτικά , κατέρριψαν δύο άλλα εχθρικά αεροσκάφη. Οι ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν, παρατεταμένο βομβαρδισμό εναντίον εχθρικών προετοιμασιών στα ελληνοαλβανικά παράλια, με εμφανή καταστροφικά αποτελέσματα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  29/3/23 Η 29η Μαρτίου στην Ιστορία Η 29η Μαρτίου είναι η 88η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολόγιου. Απομένουν 277 μέρες μέχρι το τέλος του έτ...