1/3/23

Η 1η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 1η Μαρτίου‎‎ είναι η 60η ημέρα ‎‎στο Γρηγοριανό ημερολόγιο‎‎. Απομένουν  305 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. ‎

1146. Ο Πάπας Ευγένιος Γ ́ προκήρυξε τη Δεύτερη Σταυροφορία.

1331. Οι Οθωμανοί του Ορχάν κατέκτησαν τη Νίκαια της Βυθηνίας.

1325. Η Μόσχα έγινε το εκκλησιαστικό κέντρο της Ρωσίας. Ο πρίγκιπας Ιβάν Καλίτα της Μόσχας έπεισε τον Μητροπολίτη Πέτρο να μεταφέρει την κατοικία του από το Βλαντίμιρ στη Μόσχα.


1382 . Εξέγερση του λαού των Παρισίων λόγω των Φόρων, την οποία κατέστειλαν οι θείοι του Καρόλου ΣΤ που ήταν ακόμα ανήλικος.

1430. Οι Τούρκοι με το σουλτάνο Μουράτ Β' εμφανίστηκαν προ της Θεσσαλονίκης και άρχισαν την πολιορκία της πόλης.


1476. Κατά τον πολέμο της διαδοχής της Καστίλης , έγινε η Μάχη των «σύγγαμβρων» στο Τόρο, της Ισπανίας στη Ζαμόρα. Συγκρούστηκαν ο Αλφόνσος β της Πορτογαλίας συζύγου της Ιωάννας της Καστίλης και ο Φερδινάνδος β ' της Αραγονίας, συζύγου της Ισαβέλλας της Καστίλης, που ήταν θεία της Ιωάννας. Στο πεδείο της μάχης νίκησε ο Αλφόνσος αλλά η Ισαβέλλα κερδισε το Στέμμα.

1562. Στη Γαλλία, οι Ρωμαιοκαθολικοί, υπό την ηγεσία του Δούκα της Γκίζ , με την υποστήριξη του Βατικανού σφαγίασαν πάνω από χίλιους Ουγενότους στο Βισσύ, και ξεκίνησαν έτσι τους διωγμούς των Διαμαρτυρόμενων.

1578‎‎. Ξεκίνησε η τακτική μεταφορά ταχυδρομικών αποστολών από τη Βενετία  προς την Κωνσταντινούπολη μέσω  του Κότορ. Οι αποστολές έφθναν με πλοίο δύο φορές την εβδομάδα, στο Κότορ, και από εκεί μεταφέρονταν με άμαξες  μέσω της Τσετίνιε  στην Βιέννη  τη Φιλιππούπολη  και μέσω  Αδριανούπολης στη Κωνσταντινούπολη.

 1767. Η Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας εκδίωξε τους Ιησουίτες από την Ισπανία επειδή κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στις εναντίον του ταραχές.

1770. Κατά τα Ορλωφικά, οι Ρώσοι με τη βοήθεια δύναμης 200 Μανιατών κατέλαβαν την Καλαμάτα.


1792. Πέθανε αιφνίδια στην Βιέννη σε ηλικία 45 ετών ο Λεοπόλδος Β΄της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που είχε ανέβη στο θρόνο στις 20 Φεβρουαρίου 1790 και προσπαθούσε να σώσει την αδελφή του Μαρία Αντουανέτα, και τον διαδέχτηκε ο γιός του Φραγκίσκος Β΄ που έχασε την Αυτοκρατορία.

1796 . Η Βαταβική Δημοκρατία εθνικοποίησε την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1808. Ο Ναπολέων δημιούργησε την αριστοκρατία της αυτοκρατορίας και ενέταξε μερικές οικογένειες του παλαιού καθεστώτος.
1811. Στην Αίγυπτο, οι αρχηγοί των Μαμελούκων δολοφονήθηκαν από τον Μοχάμεντ Αλι

1815. Άρχισε η πορεία του Ναπολέοντα προς το Παρίσι .

1821. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης άρχισε την πορεία του προς το Βουκουρέστι.

1826. Μετά την πτώση της νησίδας του Ντολμά, και τον θάνατο του Γρηγόρη Λιακατά, το Αιτωλικό παραδόθηκε με συνθήκη στους Τούρκους. Όσοι διαφωνούσαν με την παράδοση έφυγαν από το Αιτωλικό με βάρκες μέσα στη νύχτα και κατέφυγαν στο Μεσολόγγι.

1862. Κατεστάλη η επανάσταση εναντίον του Όθωνα, που υποκίνησαν οι Αγγλοι στο Ναύπλιο.

1896. Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μητρόπουλος.

1914.Τμήματα 700 περίπου ένοπλων Tουρκαλβανών, επιτέθηκαν στη Χειμάρρα , αλλά αποκρούστηκαν μετά από σκληρό αγώνα, του στρατού της Αυτόνομης Βόρειας Ηπείρου. Οι συγκρούσεις αυτές σηματοδότησαν την έναρξη του ένοπλου αγώνα των Βορειοηπειρωτών, ο οποίος συνεχίστηκε με μέχρι τις 17 Μαΐου 1914, οπότε οι Αλβανοί αναγκάστηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωριζόταν η Αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου.

1917.Το Γρηγοριανό ημερολόγιο εισήχθη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1919 .Στο Βελιγράδι για πρώτη φορά συνεδρίασε το προσωρινό κοινοβούλιο του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

1921. Στη Διάσκεψη του Λονδίνου, οι Σύμμαχοι απέρριψαν την γερμανική πρόταση για πληρωμή πολεμικών αποζημιώσεων 7,5 δις. δολαρίων και η γερμανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συνομιλίες.

1923.Καθιερώθηκε στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 έγινε 1η Μαρτίου. Ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, έκανε την εναρκτήρια ομιλία στο Κοινοβούλιο όπου μετείχε η πρωτη τουρκάλα βουλευτής η Λατιφέ Χανούμ.

1933 . Στη Γερμανία ο Χίτλερ συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του.

1934. Στην κατεχόμενη Μαντζουρία την οποία οι Ιάπωνες κήρυξαν Ανεξάρτητη έγινε η στέψη του Που Γι.

1935.Εκδηλώθηκε το Κίνημα της 1ης Μαρτίου της βενιζελικής παράταξης, που απέβλεπε στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσαλδάρη και στην αποτροπή της παλινόρθωσης της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Το κίνημα απέτυχε στην πρώτη και κρίσιμη φάση του. Ο στόλος, αντί να κατευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, όπου ο Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος. Οι φρουρές στη Βόρεια Ελλάδα επαναστάτησαν με μεγάλη καθυστέρηση, και στην πρωτεύουσα τέθηκαν υπό κυβερνητικό έλεγχο, ευθύς μετά την εκδήλωση του κινήματος. Η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη ανέθεσε την καταστολή του κινήματος στον Υπουργό Στρατιωτικών Γεώργιο Κονδύλη και στον τον Ιωάννη Μεταξά που ανελαβε Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διέφυγε στην Ιταλία.

1939. Κατέπλευσε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας το νέο ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Ολγα», όπου το υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία και ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄.

1941.
 Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόγκνταν Φίλοφ και ο υπουργός εξωτερικών υπέγραψαν στη Βιέννη με τον υπουργό εξωτερικών του Ράιχ φον Ρίμπετροοπ τη Συνθήκη ένταξης της Βουλγαρίας στο τριμερές σύμφωνο.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βιέννη Δημήτριος Σοφιανός τηλεγράφησε ότι η τελετή της υπογραφής του Τρίμερους Συμφώνου εκ μέρους του βουλγάρου αντιπροσώπου διεξήχθη «μεθ' όλης της προσφιλούς εις το εθνικοσοσιαλιστικόν καθεστώς θεατρικής σκηνοθεσίας», και προσδόθηκε στο γεγονός χαρακτήρ εντυπωσιακός. « Η αφιξις του Φύρερ εν Βιέννη κατά τας πρώτας μεσημβρινάς ώρας έδωκε αφορμήν δια τον συνήθη εις τοιαύτας περιστάσεις συναγερμόν του πλήθους έμπροσθεν του ξενοδοχείου Ιμπεριάλ». «Το πλήθους κατά μέγα μέρος συνίστατο εκ των κατελθόντων επί τουτο ομαδικώς μελών της χιτλερικής νεολαίας και των λοιπών εθνικοσοσιαλιστικών οργανώσεων, αίτινες θορυβωδώς επευφήμουν τον Φύρερ. Τα προφυλακτικά μέτρα της αστυνομίας υπήρξαν εξαιρετικά».

Σημειωτέον ότι την πρωίαν διεδόθη ή είδησις περί χωριστής έλληνο-ιταλικής ειρήνης. Την είδησιν ταύτην διέδιδον προφανώς κατ’ άνωτέραν εντολήν, οι πλανόδιοι εφημεριδοπώλαι, οι οποίοι εφώναζον: «Συνθηκολόγησις της Ελλάδος», ενώ πράγματι αί εφημερίδες ούδεμίαν περιείχον τοιαύτην εϊδησιν».
Τα Γερμανικά στρατεύματα στην συνέχεια πέρασαν στη Βουλγαρία.
Οι ΗΠΑσε αντίδραση δέσμευσαν τα περιουσιακά στοιχεία των Βουλγάρων στις αμερικανικές τράπεζες.
Στις 5 και 53΄ το πρωί της 1ης Μαρτίου του 1941, ημέρα Σάββατο, παραμονή της Κυριακής των Απόκρεω, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , συγκλόνισε συθέμελα τη Λάρισα. Ο ανταποκριτής μιας αθηναϊκής εφημερίδας μετέδιδε: «Γεγονός είναι ότι εκ των 6.000 περίπου οικιών της Λαρίσης ποσοστόν 80% κατέστη άχρηστον ……»
Στη Λιβύη συνταγματάρχης Λεκλέρκ και οι Γάλλοι του κατέλαβαν από τους Ιταλούς την όαση της Κούφρα.

1943. Η πολεμική αεροπορία της Βρετανίας άρχισε να βομβαρδίζει συστηματικά τους σιδηρόδρομους της Ευρώπης.

1945. Δύναμη 513 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Τρύφωνα Τριανταφυλλάκο, κατέλαβε τη νήσο Τήλο μετά από σκληρό αγώνα με τους Γερμανούς. Απώλειες των Γερμανών 20 νεκροί και 142 αιχμάλωτοι. Ιερολοχιτών 2 νεκροί και 2 τραυματίες.


1949. Μεταβατικό απόσπασμα στο χωρίο Ξη ρ ιά Αχαίας κατόπιν συμπλοκής έξώντωσε τους επικίνδυνους συμμορίτες Εύστάθιο Νιάκαν ή Καπετάν Φουρτούνα, Διοικητή της τοπικής πολιτοφυλακής και τον Βασίλειο Κάπωνα, οι οποίο εκρύπτοντο εντός οικίας. Κατά τήν διάρκεια της από αδέσποτη εφονεύθη και η σύζυγος του οικοδεσπότη.

1950. Στη Βρετανία καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη ο δρ. Κλάους Φουξ, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία αποκάλυψε άκρως απόρρητα δεδομένα σχετικά με πυρηνικά όπλα. Η δίκη διήρκεσε λιγότερο από 90 λεπτά.


1952.Εδόθηκε η απόφαση του Στρατοδικείου για την εκτέλεση του σφαγέα της Πελοποννήσου και κόκκινου κατασκόπου Νίκου Μπελογιάννη.

1953. Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν υπέστη εγκεφαλικό μετά από δείπνο με τους Γκεόργκι Μαλένκοφ, Νικολάι Μπουλγκάνιν και Νικίτα Χρουστσόφ και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα.

1954. Στις 18:45 της 28ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ώρα Γκρήνουιτς, (6,45 πμ της 1ης Μαρτίου σύμφωνα με την τοπική ώρα), οι ΗΠΑ πυροδότησαν στην ατόλη Μπικίνι των νησιών Μάρσαλ μια βόμβα υδρογόνου με ξηρό καύσιμο με ξηρό καύσιμο που απέδωσε ισχύ 15 μεγατόνων, και η οποία προκάλεσε τεράστια μόλυνση σε όλο των πλανήτη. Η εκρηξη της 28 Φεβρουαρίου /1η Μαρτίου ήταν χίλιες φορές ισχυρότερη από εκείνη που, εννέα χρόνια νωρίτερα, είχε καταστρέψει τη Χιροσίμα.

1958. Τα Ανάκτορα και ο αμερικανικός παράγων ανέτρεψαν τον Καραμανλή λόγω Κυπριακού. Την πρώτη Μαρτίου 1958, δόθηκε στην δημοσιότητα επιστολή των 15 η ποίοι αποχωρούσαν από την ΕΡΕ. Επικεφαλής , ο σπουδασμένος στην Οξφόρδη Ανδρέας Αποστολίδης , που ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών το 1937 και στη συνέχεια, στις 10 Φεβρουαρίου 1938 υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος ήταν υπουργός Γεωργίας του Παπάγου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καραμανλή. Μαζί του ο Παναγιώτης Παραπληγίας και ο Γεώργιος Ράλλης. Με την αποχώρηση των 15 η ΕΡΕ έμεινε με 149 βουλευτές.

Στην Κούβα, ο δικτάτορας Μπατίστα απέρριψε έκκληση των καθολικών επισκόπων για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


1959. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επέστρεψε στην Κύπρο μετά από τρία χρόνια εξορίας στις Σεϋχέλλες και εκφώνησε το περήφημο «Νενικήκαμεν» ενώπιον του ενθουσιώδους και πολυπληθούς ακροατηρίου που τον υποδέχθηκε.
Είχαν προηγηθεί οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ . Το πρώτο δελτίο είχε 12 τακτικούς και 2 αναπληρωματικούς αγώνες. Συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και εισπράχθηκαν 1.004.778 δρχ. Ο μοναδικός 12άρης κέρδισε 228.360 δρχ και οι 47 11άρηδες από 4.757 δρχ.


1963 . Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε την αποχή της Ένωσης Κέντρου από τυχόν πρόωρες αιφνιδιαστικές εκλογές , αλλά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος απάντησε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά σε τριάντα μήνες και πως η αναθεώρηση του συντάγματος θα προχωρήσει .

1964 . Διακόπηκε η αναμετάδοση στα ελληνικά των εκπομπών της «Φωνής της Αμερικής», από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

1966 . Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Venera 3» προσεδαφίστηκε στην Αφροδίτη μετα από ταξείδι 3 μηνών. Το κόμμα Μπάαθ πήρε την εξουσία στη Συρία.

1968 . Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου Τύπου είπε ότι δεν θα αποκατασταθεί σύντομα η ελευθεροτυπία διότι «Υπάρχει περίπτωσις να μου διαταράξετε την ηρεμίαν του ασθενούς κατά την διάρκειαν της εγχειρήσεως». Ο Ελεύθερος Κόσμος κατηγόρησε την ευρισκόμενη στο Λονδίνο την Ελένη Βλάχου για «αντεθνική» δραστηριότητα.

1979. Στην Ισπανία, η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (UCD), κέρδισε τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά τη δημοσίευση του Συντάγματος, με το 34,3% των ψήφων.

1980. Περισσότερες από 110 σεισμικές δονήσεις στο Καπαρέλλι της Βοιωτίας.

1981. Ο μάρτυρας του Ιρλανδικού λαού Μπόμπι Σαντς ξεκίνησε την απεργία πείνας μέσα στη φυλακή για τα δίκαια του ιρλανδικού λαού.

1988. Ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης - Μποδοσάκης δολοφονήθηκε στη Λεωφόρο Κηφισίας από την «17 Νοέμβρη».

1991 .Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία. Το αλβανικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε 176 από τις 250 κοινοβουλευτικές έδρες και διατήρησε την εξουσία, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος Ραμίζ Αλία έχασε στην εκλογική του περιφέρεια.. Στο Πάκρατς, οι Ειδικές Δυνάμεις της Κροατικής Αστυνομίας επιτέθηκαν και κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα, συλλαμβάνοντας 32 Σέρβους αστυνομικούς.

1992 . Οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες στην Βοσνία Ερζεγοβίνη ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία .Στο Σεράγεβο μπροστά στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησίας δολοφονήθηκε από τον Ραμίζ Ντέλαλιτς και 4 μουσουλμάνος παραστρατιωτικούς ο Νίκολα Γκάρντοβιτς.
Στο Μαυροβούνιο το 63% των πολιτών ψήφισε στο δημοψήφισμα, για ένα κοινό κράτος με τη Σερβία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1994. Η Διαρκής Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να άρει το εμπάργκο κατά των Σκοπίων. Μετά από τέσσερις ημέρες συνομιλιών υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εκπρόσωποι των Κροατών και τωνΜουσουλμάνων υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον την προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία της μουσουλμανικής-κροατικής ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

1996. Ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τη δήμευση της βασιλικής περιουσίας.

1997.Η αλβανική κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα παραιτήθηκε μετά από δύο μήνες αιματηρών ταραχών που προκλήθηκαν από την κατάρρευση των τραπεζών-πυραμίδων, από την οποία δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.
1998.Στη Γερμανία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στη Κάτω Σαξονία.

2001. Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν άρχισε να καταστρέφει όλα τα αγάλματα του Βούδα. Η Ινδία ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που ξεπέρασε το όριο του 1.000.000.000 κατοίκων.

2007. Ξέσπασε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, με «θύματα» τα ασφαλιστικά ταμεία.

2010. Η συγκέντρωση της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας στο ξενοδοχείο Πρέζιντεντ.

2014. Το ρωσικό Κοινοβούλιο έπειτα από την έκκληση για βοήθεια από τον ηγέτη της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ παραχώρησε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την εξουσία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία.
Στην Κίνα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας της επαρχίας Γιουνάν, την Κουνμίνγκ , μια ομάδα οκτώ μουσουλμάνων Ουιγούρων μαχαίρωσαν δεκάδες ανθρώπους, από τους οποίους πέθαναν 29 .

2020. Στη Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ, ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε  κατά του συριακού στρατού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην κατεύθυνση του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου 2024, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει 53.330 στρατιώτες. Οι σημερινές απώλειες των Χαχόλων ανήλθαν σε 460 μαχητές νεκρούς και τραυματίες επί του πεδίου.

Επίσης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις  κατέστρεψαν  σήμερα τέσσερα άρματα μάχης, τέσσερα ΤΟΜΑ , ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, ...