16/3/23

Η 16η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 16η Μαρτίου είναι η 75η ημέρα του έτους  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 290 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

1244. Παραδόθηκε στους Σταυροφόρους , που διοικούσαν ο φεουδάρχης της Καρκασσόν Ούγος ντεζ Αρσί και ο λεγάτος του Πάπα Πιέρ Αμιέλ , το τελευταίο οχυρό των Καθαρών στο Μονσεγκύρ, στα Πυρηναία. Η πολιορκία διήρκεσε περίπου 11 μήνες . 230 ηγέτες των Καθαρών που αρνήθηκαν να ομολογήσουν πίστη στον Πάπα κάηκαν ζωντανοί.

1419. O Άρχοντας της Ζέτας Μπάλσα Γ ́ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ενετοκρατίας επιτιθέμενος στα εδάφη γύρω από τη Σκόνδρα και την πολιορκία της Δριβίστας. 

1457Αποκεφαλίστηκε στη Βούδα ο πρωτότοκος του Ιωάννη Ουνιάδη Λάζλο, που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή συνωμοτούσε κατά του Λαδίσλαου Ε΄.


1517. Ολοκληρώθηκε η Ε΄ Σύνοδος του Λατερανού με τον Πάπα Λέοντα Ι΄, που επαναβεβαίωσε την παπική αυθεντία έναντι της συνοδικής και προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη διδασκαλία του Μαρτίνου Λούθηρου .

1521. Ο Μαγγελάνος έφτασε στις Φιλιππίνες.

1611. Ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας, Γαβριήλ Μπάθορυ
ο οποίος είχε καταλάβει την Τιργκόβιστε, αναγκάστηκε να εκκενώσει την περιοχή της Μουντένια μετά από την αντεπίθεση των Οθωμανών.

1631. Στην Ιταλία, η ειρήνη του Τσεράσκο τερμάτισε τον πόλεμο διαδοχής στην Μάντοβα και ο Κάρολος Κονζάγκα, αναγνωρίστηκε ως Δούκας της Μάντοβα από τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο Β '.
1690.Ο Λουδοβίκος 14ος έστειλε στρατό στην Ιρλανδία για να πολεμήσει στο πλευρό του Βασιλιά Ιακώβου Β'.

1731.Υπογράφηκε η Δεύτερης Συνθήκη της Βιέννης μεταξύ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

1792 .Πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον του βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύου Γ΄ που τραυματίστηκε και πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα. στις 29 Μαρτίου.


1797. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Πρώτου Συνασπισμού έγινε η Μάχη του Βαλβασόνε 12 μίλια κατά την οποία ο Ναπολέων κατεδίωξε τα αυστριακά στρατεύματα που είχαν 700 νεκρούς και 2500 αιχμαλώτους. Ο Ναπολέων κυρίευσε και 16 πυροβόλα.

1812 . Στον Πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου, Βρετανικές και Πορτογαλικές δυνάμεις άρχισαν την πολιορκία της γαλλικής φρουράς στο Μπαδαχόθ.

1815. Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος ανακηρύχθηκε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών .

1821. Ο Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου από το Μπολιντίν εξέδωσε προκήρυξη προς τους κατοίκους του Βουκουρεστίου .

1826. Ο Ομέρ Πασάς, της Καρύστου επικεφαλής 4.000 τούρκων, επιτέθηκε στο στρατόπεδο του «Τακτικού» υπό τον πράκτορα των Άγγλων Φαβιέρο, στην περιοχή Λυκόρεμα της Καρύστου.
1844. Στην Ελλάδα η Βουλή υιοθέτησε το Σύνταγμα .
1848. Η «Επανάσταση» έφτασε στο Βερολίνο όπου οι ειδήσεις της βιεννέζικης εξέγερσης και της πτώσης τους Μέτερνιχ προκάλεσαν γενικό ενθουσιασμό.

1851. Στην Ισπανία ο Ρωμαιοκαθολικισμός έγινε η μόνη θρησκεία , και η εκπαίδευση και ο Τύπος τέθηκαν υπό τον έλεγχο της εκκλησίας 

1878. Κατά την Θεσσαλική Επανάσταση ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν αποβιβαστεί στον Βόλο, κατέλαβαν την Μακρυνίτσα και σκότωσαν πολλούς
από τους Έλληνες κατοίκους της.

1900. Ο αρχικλέφτης τυμβωρύχος Αρθουρ Έβανς ξεκίνησε την επιχείρηση λεηλασίας της Κνωσού στην Κρήτη, αγοράζοντας τα κτήματα γύρω από τα ερείπια της Κνωσού.

1906. Η Ιαπωνία εθνικοποίησε τους σιδηροδρόμους της.

1907 . Σχηματίστηκε η 29 κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Πετρ Γκούντεφ του Λαϊκού Φιλελευθέρου Κόμματος.

1910.Παρά τις αντιδράσεις για τις υψηλές δαπάνες, ο Κάιζερ Γουλίελμος Β' υποστήριξε τα σχέδια για την ανάπτυξη του γερμανικού στόλου.

1911. Στη Βουλγαρία, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μαλίνοφ ανατέθηκε η εντολή στον σπουδασμένο στην Αγγλία Ιβάν Ευστράτιεφ Γκέσοφ. Ο Ιβάν Γκέσοφ ανέλαβε και το υπουργείο εξωτερικών και διεξήγε τις διαπραγματεύσεις της συμμαχίας της Βουλγαρίας με την Ελλάδα και Σερβία κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .

1914. Στη Γαλλία, η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργού Ζοζέφ Καγιό σκότωσε τον εκδότη της εφημερίδας ''Λε Φιγκαρό'' Γκαστόν Καλμέτ επειδή αρθρογραφούσε εναντίον του συζύγου της.

1917. Στη Ρωσία, ο πρίγκιπας Γκουόργκι Λβόβ, ο Πάβελ Μιλιούκοφ και ο Αλεξάντερ Κερένσκι σχημάτισαν κυβέρνηση.

1920. Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβίβασαν αγήματα στην Κωνσταντινούπολη, που διέλυσαν την τουρκική Βουλή και συνέλαβαν τους υποστηρικτές του Κεμάλ.

1921.Kατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία o ελληνικός στρατός κατέλαβε το Αφιόν Καραχισάρ. Στη Μόσχα υπογράφηκε το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της κυβέρνησης του Κεμάλ.

1922.
Πυρετός διαβουλευσεων στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των Συμμαχικών αποφάσεων για το Ρθνικό Θέμα.

1924. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Ρώμης, έγινε η επίσημη προσάρτηση του Φιούμε στην Ιταλία. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' της Σαβοΐας πήγε στη Ριέκα.

1926 . Στην Ρώμη άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του Τζιάκομο Ματεότι


1934. Στη Ρώμη, συμφωνήθηκε το πρωτόκολλο της ιταλό-αυστρο-ουγγρικής συνεργασίας ως απάντηση στην Μικρή Αντάντ της Τσεχοσλοβακίας, της Ρουμανίας και τη Γιουγκοσλαβίας και υπογράφηκε την επομένη.

1935. Στη Γερμανία ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδωσε διάταγμα που επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και προέβλεπε ότι ο γερμανικός στρατός , η Βέρμαχτ, θα διέθετε 500.000 ένοπλους στρατιώτες, ενώ η Συνθήκη των Βερσαλλιών επέτρεπε στη Γερμανία να διατηρεί μόνο 100.000 άνδρες υπό τα όπλα.


1936
.Tο πρώτο σοβιετικό επιβατικό αυτοκίνητο, η λιμουζίνα M-1, βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου αυτοκινήτων Γκόρκυ.

1937.Οδομαχίες στο Κλισί της Γαλλίας ανάμεσα σε αστυνομικούς και κομμουνιστές, με 5 νεκρούς

1939. Από το Κάστρο της Πράγας, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακήρυξε τη Βοημία και τη Μοραβία ως γερμανικό προτεκτοράτο.

1940. Στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε ο Ελληνικός Αστικός Κώδικας.


1941. Στις 16 Μαρτίου "το New York Times Magazine" δημοσίευσε ένα εικονογραφημένο αφιέρωμα στην κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ στις Βαυαρικές Άλπεις.

1945.Στη Γερμανία, σε μόλις 20 λεπτά καταστράφηκε από τα βρετανικά βομβαρδιστικά το 90 % του Βύρτσμπουργκ . Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 5.000.

1947. Δύναμη του 9ου Τάγματος Χωροφυλακής Δομοκού συνεπλάκη μετά πολυμελοΰς ομάδος Κ]Σ είς θέσιν Λάκκα Μακρυρράχης Δομοκού με αποτέλεσμα τον φόνο τριών Χωροφυλάκων.Απώλειες συμμοριτών ανεξακρίβωτοι. Στις 21,00 , λόχος Κ/Σ υπό τους Κολοβό και Φεραίο προσέβαλε διά βαρέων μεταβατικό απόσπασμα Αμπελώνα Τυρνάβου . Οι Κ]Σ προ της προσβολής είχαν εγκαταστήσει ενέδρας εις επικαίρους θέσεις προς αποτροπή άφιξης ενισχύσεων. Δύναμις αποσπάσματος απέκρουσε επιθέσεις και επέτυχε εξόντωση 2 Κ]Σ. Εθνικαί δυνάμεις σπεύσασαι επί τόπου ανέτρεψαν Κ]Σ και επέτυχον τον φόνον 8 Κ]Σ έν οις και ο Διοικητής Κ]Σ Λόχου Βράχος. Συνελήφθησαν 40 αιχμάλωτοι . Εις χείρας ημετέρων περιήλθαν 43 υποζύγια, 1 όλμος, 1 μυδράλιο, εν μπρέν, σεβαστός αριθμός άτομικών όπλων ως και το αρχείο. Κατά τήν αυτήν ώραν Κ]Σ έπεδίωξαν να στρατολογήσουν κατοίκους, χωρίου Γιαννούλη και να ναρκοθετήσουν οδόν Λαρίσης-Τυρνάβου αποκρουσθέντες υπό Αγροφυλάκων . Εκ τών ήμετέρων έφονεύθησαν εις Χωροφύλαξ και εις Μ.Ε.Α. Πολυμελής Κ]Σ επετέθη κατά της έν Βουρλιώτες Σάμου Διλοχίας Εθνοφρουράς, Οι Κ]Σ μετά σκληράν μάχην απεκρούσθησαν , εγκαταλείψαντες 2 νεκρούς.Εκ τών ήμετέρων εφονεύφθησαν 2 στρατιώτες.

1949. 100μελής Κ]Σ προσέβαλε το Σταθμό Χωροφυλακής Άγιου Παντελεήμονος, Αμυνταίου. Μετά 4ωρον οι Κ |Σ απεχώρησαν, αρπάσαντες 8 άνδρας, 6 νεάνιδας και 3 υποζύγια.

1953 . Ο σύντροφος Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας την πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του γιουγκοσλαβικού κράτους σε δυτική χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συνάντησε τον σύντροφο Τσώρτσιλ.

1956. Στην Κύπρο σε μάχη μεταξύ της ανταρτικής ομάδας του Γρηγόρη Αυξεντίου και βρετανών στρατιωτών έπεσε μαχόμενος ο μαχητής της ΕΟΚΑ, Χρήστος Τσιάρτας 30 ετών από τον Πολύστυπο ενώ στην Καλοψίδα σκοτώθηκε ο Χαράλαμπος Μιχαήλ 19 ετών από την Καλοψίδα. 

1959. Αποβιβάστηκαν στη Ρόδο οι 14 απελευθερωθέντες από τους άγγλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που απελάθηκαν από την Κύπρο.

1961 .Άρχισε η λειτουργία της ενοποιημένης Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας του Ανδρεάδη.

1964 .Η Τουρκία κατήγγειλε μονομερώς τη συμφωνία Βενιζέλου-Ατατούρκ του 1930, που ρύθμιζε τη διαμονή στην Τουρκία των περίπου 12.000 Ελλήνων υπηκόων. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάστηκαν στην Κύπρο.

1967 .Έληξε στο στρατοδικείο η δίκη για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ με την καταδίκη 15 κατηγορούμενων αξιωματικών, την αθώωση άλλων δέκα και την απαλλαγή τριών.

1968.Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, Αμερικανοί στρατιώτες μπήκαν στο χωριό Μάι Λάι και σκότωσαν 504 αμάχους.

1973.Στο Παρίσι, οι Υπουργοί Οικονομίας 14 χωρών και οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών συμφώνησαν στο νομισματικό σύστημα των κυμαινόμενων ισοτιμιών.

1976. Στην Μεγάλη Βρετανία παραιτήθηκε ο Εργατικός πρωθυπουργός Χάρολντ Γουίλσον.

1977. Στην Ινδία η Ίντιρα Γκάντι έχασε τις εκλογές.

1978. Στην Ιταλία, σε ενέδρα στη Βία Φάνι στη Ρώμη οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απήγαγαν τον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, σκοτώνοντας τους πέντε άνδρες της ασφάλειας του και απείλησαν ότι θα τον εκτελούσαν αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.Το δεξαμενόπλοιο Αμόκο Καντίζ φορτωμένο με 228.000 τόνους αργού πετρελαίου βυθίστηκε στη Βρετάνη.

1981 .Ο Προέδρος της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ απέστειλε προς τον ηγέτη της τουρκικής χούντας, στρατηγό Εβρέν, συγχαρητήριο μήνυμα για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Λένιν -Κεμάλ του 1921.
Στο Κοσσυφοπέδιο Αλβανοί κομμουνιστές λεηλάτησαν το Πατριαρχείο του Πέτς..

1984
. Ισλαμιστές απήγαγαν τον επικεφαλής του Κλιμακίου της CIA στη Βηρυτό Γουίλιαμ Μπάκλεϊ.

1986. Νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, στη Γαλλία η οποία οδήγησε στην πρώτη «συγκατοίκηση».

1991.Μετά την παραίτηση του Μπόρισλαβ Γιόβιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε την προσήλωσή της στη Δημοκρατία . Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τηλεοπτικό του διάγγελμά προς το έθνος, δήλωσε ότι η Σερβία αποσύρθηκε από την Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας. Στη Σοβιετική Ένωση οι αρχηγοί των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της KGB έκαναν έκκληση στον πληθυσμό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, προκειμένου να διατηρηθεί ενωμένη η ΕΣΣΔ.

1992. Αναπτύχθηκαν στην Κροατία οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

1999. Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την προεδρία του Ζακ Σαντέρ ανακοίνωσε την παραίτηση της

2004 .Στο Κοσσυφοπέδιο  επιθέσεις των Αλβανών κατά των Σέρβων .24 νεκροί, και περίπου 850  τραυματισμένοι. Πολλά σερβικά σπίτια, μοναστήρια και εκκλησίες κάηκαν. Σε αντίποινα, διαδηλωτές σε Βελιγράδι και Νις έκαψαν τζαμιά σε αυτές τις πόλεις.

2005. Το Ισραήλ παρέδωσε επίσημα την Ιεριχώ στην Παλαιστινιακή Αρχή.

2013. Η Κύπρος και η Tρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-ΕΚΤ-ΔΝΤ) σε συμφώνησαν σε δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ, αλλά επιβλήθηκαν «Κάπιταλ Κοντρόλς». Ουρές στα ΑΤΜ και έξω από τις τράπεζες.


2014. Στην Κριμαία έγινε το δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το 95% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Στη Σερβία έγιναν βουλευτικές εκλογές και ο Συνασπισμός του Αλεξάντερ Βούτσιτς πήρε το 48, 35% και έβγαλε 158 από τους 250 βουλευτές.

 2021ο Πρωτοδικείο Αυλώνας εξέδωσε απόφαση για τους πέντε Χειμαρριώτες συμπατριώτες μας, οι οποίοι συμμετείχαν με δεκάδες άλλους στην ανέγερση του Σταυρού στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αθαλιώτισσα) Χειμάρρας. 
Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν οι τρεις εκ των πέντε αθώοι, ενώ για τους υπόλοιπους δυο ,(Μανώλης Ζώτος, Γιώργος Σκούρας) τους επιβλήθηκε μηνιαία παρουσία στο οικείο αστυνομικό τμήμα επί 16 μήνες, για την κατηγορία της παράνομης οικοδόμησης και παράνομης οργάνωσης συγκέντρωσης. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.dailymotion.com/video/x5wbb3n?fbclid=IwAR1DHSUAnx6LMqcu8NWeUAmWYyFL0LR4KZTzkThE62MJAoPY6f9omFpIlLw