19/7/24

Ο Στρελκόφ μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κίροβο (1000 χλμ από την Μόσχα) όπου θα εκτίσει την ποινή του

Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της ΛΔ Ντόνετσκ Ίγκορ Στρέλκοφ (Γκίρκιν) έφτασε στη φυλακή  στο Kirovo-Chepetsk, ανακοίνωε ο δικηγόρος  του. Στρέλοκοφ (Γκίκιν)αποχώρησε από την ΕΦΕΣΜΠΕ το 2013 με το βαθμό του συνταγματάρχη. 

Το 2014, ήταν ένας από τους ηγέτες της πολιτοφυλακής στο Ντονμπάς και στη συνέχεια ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της ΛΔ Ντόνετσκ. 

Δικαστήριο στην Ολλανδία καταδίκασε ερήμην τον Στρέλκοφ σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση της συντριβής του μαλαισιανού Boeing MH17 στο Ντονμπας, η οποία συνέβη το καλοκαίρι του 2014. Ο Γκίρκιν  αρνήθηκε κάθε ευθύνη . 

Ο Στρέλκοφ υποστήριξε την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλα αργότερα επέκρινε  την Wagner PMC και του επιχειρηματία Πριγκόζιν.

Ο Στρέλκοφ  συνελήφθη τον Ιούλιο του 2023. Η υπόθεση ήταν απόρρητη. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η σύλληψη έγινε  κατόπιν αιτήματος ενός πρώην υπαλλήλου της Wagner PMC. 

Ο ίδιος ο Στρελκοφ είπε ι ότι η δίωξή του σχετίζεται με δημοσιεύσεις στο κανάλι Telegram, οι οποίες αφορούσαν την Κριμαία και το επίδομα στρατιωτικού προσωπικού. 

Στα τέλη Ιανουαρίου, το δικαστήριο της πόλης της Μόσχας τον καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: