1315. Μάχη του Μοργκάρτεν: Μια δύναμη
1.500 ανδρών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας
υπό τον Βέρνερ Στάουφάχερ εξόντωσε
σε ενέδρα στο πέρασμα Μοργκάρτεν,
στη λίμνη «Ägerisee»,το στρατό του δούκα της Αυστρίας. Λεοπόλδου Α'.
Έτσι εδραιώθηκε η Λίγκα των Τριών καντονιών , που αποτέλεσε τον πυρήνα της σύγχρονης Ελβετίας.
Στη μάχη μετειχε και ο Γουλιέλμος Τέλλος.
1325. Στην Ιταλία οι Γιβελίνοι της Μοδένα υπό τον Πασσερίνο Μπονακόλσι νικήσαν τους Γουέλφους της Μπολόνια στην πολύνεκρη μάχη του Ζαπολίνο. Στη μάχη μετείχαν 4000 Ιππέις και 35,000 πεζοί και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2000 και από τα δυο πλευρές. H αφορμή της σύγκρουσης ήταν η κλοπή ενός κουβά.
1356. Ο Σιμόν Μποκανέγκρα εκλέχτηκε για δεύτερη φορά Δόγης της Γένοβας.
1458. Το σχίσμα ανάμεσα στη Μητρόπολη Κιέβου που υποτάχθηκε στον Μέγα Δούκα της Λιθουανίας Καζιμίρ ως Μητρόπολη Κιέβου, Γαλικίας και Πάσης Ρωσίας, και στη Μητρόπολη Μόσχας και πάσης Ρωσίας.
1631. Κατάληψη της Πράγας από το Στρατό της Σαξωνίας κατά τα τριακονταετή Πόλεμο.
1705. Η Μάχη της Ζίμπου στην Τρανσυλβανίας, ανάμεσα στους Αυστριακούς και τους Ούγγρους που έληξε με την ήττα των εξεγερμένων Ούγγρων. Με τον στρατό των Αψβούργων συνέπραξαν, Δανοί Σέρβοι και Κροάτες ενώ με τους Ούγγρους είχε συμμαχήσει ο Λουδοβίκος 14ος.
1796. Κατά τον Πρώτο Συνασπισμό κατά της Γαλλικής Επανάστασης άρχισε η μάχη για τη Γέφυρα του Αρκολ στη Βορειοανατολική Ιταλία. Την 15 Νοεμβρίου 1796 ο Ούγγρος στρατηγός των Αυστριακών Ιωσήφ Αλβίντζι οδήγησε 60.000 άνδρες εναντίον του Ναπολέοντα ο οποίος διέθετε 36.000 .
Στις 17 Νοεμβρίου, ο Ναπολέων υπερφαλάγγισε τους Αυστριακούς και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν. Τότε ανακηρύχτηκε η Βόρεια Ιταλική Δημοκρατία ως θυγατρική της Γαλλικής Δημοκρατίας.
ο Ναπολέων με το κύριο σώμα της μεγάλης Στρατιάς έφθασε στην πλησιέστερη βάση ανεφοδιασμού στο Σμολένσκ 22 μέρες μετά, στις
28 Οκτωβρίου -9 Νοεμβρίου.
Στις 31 Οκτωβρίου/12 Νοεμβρίου, διέταξε την τμηματική αναχώρηση σωμάτων προς το Μίνσκ. Ο ίδιος και η φρουρά του, εγκατέλειψαν το Σμολένσκ στις 14 Νοεμβρίου.
Στις 3 /15 -6 /18 Νοεμβρίου, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός,
άρχισαν οι τετραήμερες μάχες του Κράσνοι, (45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σμολένσκ) , μεταξύ της υποχωρούσης Μεγάλης Στρατιάς υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα και του ρωσικού στρατού υπό τις διαταγές του Μιχαήλ Κουτούζοφ . Οι Μάχες στο Κράσνοι, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους Γάλλους. 13.000 νεκρούς και 26.000 αιχμάλωτους. Παρά την επιτυχία του Ναπολέοντα να διασώσει περίπου 40.000 άνδρες η Μεγάλη Στρατιά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει 116 από τα 228 πυροβόλα της και όλα τα εφόδια της.
Οι Ρώσοι έχασαν μόνο 5000 άνδρες.
Στις μάχες αυτές ο Ναπολέων ανακήρυξε τον στρατάρχη Μισέλ Νεΰ ως τον πιο γενναίο των γενναίων λόγω της αντίστασης του στην άγρια ρωσική επίθεση.
1818. Έληξε το συνέδριο του Άαχεν με την επισημοποίηση της Πενταρχίας. (Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Πρωσία και Γαλλία).
1821. Η Συνέλευση της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, υπό την προεδρία του επισκόπου Ταλαντίου Νεοφύτου αποφάσισε συνελθούσα εις Σάλωνα (Άμφισσα), την σύσταση πολιτικού διοικητικού και δικαστικού Οργανισμού, που ονομάστηκε Άρειος Πάγος.
1822 . Μπήκαν στο πολιορκημένο Μεσολόγγι οι Μακρής, Λόντος, και Τσόγκας με τους οπλοφόρους τους.
1826. Η φρουρά των 100 ανδρών με επικεφαλής τον Νικόλαο Μπαρμπιτσιώτη που τοποθέτησε Γεώργιος Καραϊσκάκης, στην Μονή Δομβούς απέκρουσε την επίθεση 1000 Τούρκων που έστειλε ο Κιουταχής για να την καταλάβουν.
1831.Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφώνησαν στο Λονδίνο το Πρωτόκολλο επικύρωσης της ανεξαρτησίας του Βελγίου από τις Κάτω Χώρες
1859 . Έγιναν στην Αθήνα τα «Ολύμπια», η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
1863. Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Ζ, ο πρίγκιπας των Γκλύξμπουργκ ανέβηκε στο θρόνο ως Χριστιανός Θ.
1884. Το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, άρχισε στην επίσημη κατοικία του Βίσμαρκ στην Βίλχελμστρασε Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία ενέκρινε τον διαμοιρασμό της αφρικανικής ηπείρου μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών. Συμμετείχαν εκτός της Γερμανίας , η Αυστρο-Ουγγαρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Νορβηγία , η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
1889. Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία κήρυξε τη δημοκρατία.
1902 . Σχηματίστηκε η εικοστή τέταρτη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Στόγιαν Ντάνεφ.
1912 . Στην Ρωσία άρχισαν οι εργασίες της IV Κρατικής Δούμας. Οι Σέρβοι κατελαβαν το Δυρράχιο.
1914.Ο Ιταλός σοσιαλιστής και μετέπειτα φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι εξέδωσε την εφημερίδα «Il popolo d' Italia» με χρήματα από τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για να υποστηρίξει την είσοδο της Ιταλίας στον Πόλεμο.
1920. Πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών. Έγινε έπαρση των σημασιών 41 χωρών. Το Ντάντσιχ, (τώρα Γκντανσκ) αυτό-ανακηρύχθηκε ως ελεύθερη πόλη.
1922. Στις 7.15 π.μ. της 15ης/28ης Νοεμβρίο, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου που δίκασε τους "οκτώ" , στρατηγός Αλέξανδρος Οθωναίος διάβασε την ετυμηγορία:
1931. Στη Γερμανία, οι εθνικoσοσιαλιστές του Αδόλφου Χίτλερ επικράτησαν στις εκλογές της Έσσης με 37,1% έναντι 21,4% των σοσιαλδημοκρατών,αλλά οι εκλογές ακυρώθηκαν.
1933. Το πρώτο σοβιετικό τρόλεϊ εμφανίστηκε στους δρόμους της Μόσχας.
1940. 19η ημέρα του Πολέμου. Στο Μέτωπο του Γ Σώματος Στρατού το «Απόσπασµα Μπεγέτη» της IX Μεραρχίας, υποστηριζόµενο με πυρά πυροβολικού, μετά από ολοήµερο σκληρό αγώνα κατέλαβε τα υψώµατα 1259 και 1271 , συλλαµβάνοντας αιχμαλωτους 11 αξιωµατικούς και 250 οπλίτες µαζί µε άφθονο πολεµικό υλικό. Νοτιότερα, η X Μεραρχία , κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάληψη του υψ. Μπαταρός και να προωθηθεί δυόµιση χιλιόµετρα δυτικά του χωριού Νικολίτσε, από όπου µπορούσε να ελέγχει τη διάβαση της Ντάρζας. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Λάρισα.
1951. Στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη του Μπελογιάννη και άλλων 92 κομμουνιστών με βάση τον Α.Ν. 509/47, η οποία είχε αρχίσει στις 19 Οκτωβρίου και το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσει. Βρέθηκε στην Καλλιθέα, ο δεύτερος ασύρματος του ΚΚΕ στην οδό Λυκούργου αρ. 39 . Ο υπεύθυνος του ασυρμάτου Νίκος Βαβούδης, αυτοκτόνησε.
1967. Τα γεγονότα της Κοφίνου. Το τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου 40 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας ήταν στο σταυροδρόμι των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας - Λεμεσού και Λάρνακας – Λεμεσσού, και μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, εξελίχθηκε σε ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων, που απέκοπταν τις δύο οδικές αρτηρίες, και πυροβολούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ, αλλά ουδέν έπραξαν. Στις 15 Νοεμβρίου 1967 με διαταγή του Μακαρίου η Εθνική Φρουρά υπό τις διαταγές του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα ανέλαβε αυτή να αποκαταστήσει την τάξη. Η «Επιχείρηση Γρόνθος»,έληξαν με την κατάληψη του χωριού. Σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι απώλειες της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Η Τουρκία απείλησε με εισβολή στην Κύπρο, αλλά και με πόλεμο την Ελλάδα. Με την παρέμβαση των Αμερικανών, που έστειλαν τον Σάιρους Βανς στο τρίγωνο Αθήνας - Άγκυρας - Λευκωσίας, η κρίση διευθετήθηκε με την υποχώρηση του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας που αναγκάστηκε να αποσύρει από την Κύπρο την Μεραρχία, που είχε στείλει ο Γεώργιος Παπανδρέου μετά τα γεγονότα του 1963 - 1964.
1968. Τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα της Ελλάδας, που είχε εγκριθεί με το δημοψήφισμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 1968, με ποσοστό 91,87% και το οποίο σύμφωνα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο επεδίωκε «την εξυγίανση του δημοσίου βίου και την δημιουργία μίας δημοκρατικής Πολιτείας».
1969 .Το αμερικανικό υποβρύχιο USS Gato, (SSN-615), εμβόλισε το σοβιετικό υποβρύχιο Κ-19 στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Στην Ουάσινγκτον περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
1970. Το Σοβιετική διαστημικό όχημα «ΛΟΥΝΟΧΟΝΤ 1» το πρώτο σεληνιακό αυτοκίνητο, προσγειώθηκε στο φεγγάρι.
1972.Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρωας», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούστηκε με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο, 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Το οχηματαγωγό βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.
1973.Στη Βρετανία, οκτώ μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο. Οι φοιτητές κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο Αθηνών και κάλεσαν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.
1974. Έληξε η προεκλογική περίοδος με τη μεγάλη συγκέντρωση του Καραμανλή στο Σύνταγμα. Το ΚΚΕ έκανε συγκέντρωση στην Λάρισα με ομιλητή τον Γρηγόρη Φαράκο. Ο Γαρουφαλιάς μίλησε στον Πειραιά. Η Πορεία από το Πολυτεχνείο στην Καισαριανή.
1979. Το Ρουμανικό δεξαμενόπλοιο «Ιντεπεντέτα» που μετέφερε 94.000 τόνους πετρελαίου από τη Λιβύη στην Κωνστάντζα συγκρούστηκε στις 05:30 π.μ. ώρα Τουρκίας, στη νότια είσοδο του Βοσπόρου με το ελληνικό φορτηγό «Ευρυάλη» που μετέφερε 7.400 τόνους χάλυβα από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας στην Ιταλία . Προκλήθηκε πυρκαγιά και το πετρέλαιο χύθηκε στο Βόσπορο. Κάηκαν 43 μέλη του πληρώματος του Ρομανικού πλοίουΣτο Ηνωμένο Βασίλειο, το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 17%.
1982 .Η κηδεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ στην Κόκκινη Πλατεία.
1983. Ενώ ο Παπανδρέου είχε καλέσει στην Αθήνα , όλους τους αντιδικατατορικούς φίλους της Ελλάδας, ο Ντενκτάς ανακήρυξε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το πρωί της ίδιας ημέρας, η 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής Jusmagg , πλοιάρχο Τζορτζ Τσάντες και τον οδηγό του Νίκο Βελούτσο.
1987. Στο Μπρασόφ , κατά την ημέρα των δημοτικών εκλογών επαναστάτησαν οι εργάτες του εργοστασίου «Ρομάν» ζητώντας καλύτερους μισθούς. Στη συνέχεια βγήκαν στους δρόμους και τους ακολουθησαν οι πολίτε με αντικομουνιστικά συνθήματα και συνθήματα κατά του Τσαουσέσκου. Καταλήφθηκαν και κάηκαν τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος
1988. Εκτοξεύτηκε και τέθηκε σε τροχιά το σοβιετικό διαστημικό σκάφος «Μπουράν» . Στη φωτογραφία, το «Μπουράν» μετά την προσγείωση στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε το παλαιστινιακό κράτος και ταυτόχρονα αναγνώρισε το ισραηλινό
1991. O Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε ένα πακέτο από δέκα διατάγματα σχετικά με τη μετάβαση της Ρωσίας στην οικονομία της αγοράς. Από εκείνη την ημέρα, ο ιουδαίος μεταρρυθμιστής Ανατόλι Τσουμπάις ,κατείχε διάφορες θέσεις στην ρωσική κυβέρνηση. Η Σφαγή του Μπορ στο Σουδάν. Οι μαχητές της φυλής Νουέρ εκτέλεσαν περίπου 2000 άτομα.
1999 . Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η κομμουνιστική Κίνα έγινε δεκτή στήν Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτή στην GATT.
2002. Ο Χου Ζιντάο εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
2003. Η αλ Κάιντα έκανε βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο εβραϊκών συναγωγών της Κωνσταντινούπολη. Σκοτώθηκαν 25 άτομα.
2004. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σανάντερ άρχισε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Κροατίας που πήγε στο Βελιγράδι, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης με τους Αλβανούς εταίρους για την υλοποίηση των απαραίτητων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Χάρι Κοστόφ.
2022. Στην Αυστραλία ανακοινώθηκε ότι στο κρουαζιερόπλοιο «Majestic Princess» στο οποίο εκδηλώθηκαν κρούσματα «ΚΟΒΙΝΤ», ήσαν τριπλά εμβολιασμένοι και οι 4600 επιβάτες. Τα κρούσματα που εκδηλώθηκαν εν πλώ ησαν 900. Η Θανατηφόρος Πανδημία δεν είχε κανέναν νεκρό στην Σκιπερία, το Μαυροβουνιο, την Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, και το Κόσσοβο και μόλις εναν εμβολιασμένο 60χρονο στη Ρουμανία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου