1/4/25

1η Απριλίου 1999 . 9η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Περίπου στις πέντε το πρωί βομβαρδίστηκε η παλιά Γέφυρα του Νόβι Σαντ που συνέδεε το Νόβι Σαντ και το Πετροβαραντίν. Η Γέφυρα που ονομαζόταν «Μάρσαλ Τίτο», και είχε λειτουργήσει το 1946 καταστράφηκε. Το Φρούριο Πετροβαραντίν υπέστη ζημιές


 Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός παρουσίασε τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που συνελήφθησαν τον Τζέιμς Στόουν, τον Άντριου Ραμίρεζ και τον Στίβεν Γκονζάλες, οι οποίοι ανήκαν στην αμερικανική μονάδα του ΝΑΤΟ που στάθμευε στην πΓΔΜ και ανακοίνωσε ότι θα δικαστούν.

 Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των τριών.

 Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απαίτησε να δοθεί στους υπαλλήλους της πρόσβαση στους αιχμάλωτους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο Μιλόσεβιτς δέχθηκε τον Πρόεδρο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα.   Μιλόσεβιτς και  Ρουγκόβα υπέγραψαν κοινή δήλωση και τόνισαν ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικά μέσα.  

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, που διαφώνησε με τον Τζουκάνοβτς κάλεσε τον γιουγκοσλαβικό λαό να ενωθεί για να υπερασπιστεί τη χώρα.

Στο Βελιγράδι έφτασε αντιπροσωπεία της ρωσικής Δούμας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Σεργκέι Μπαμπούριν.

Ο Μιλόσεβιτς δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του λαού της Ελλάδας προς τον λαό της Γιουγκοσλαβίας.

 Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς δέχθηκε αντιπροσωπεία του Βατικανού με επικεφαλής τον Γραμματέα Σχέσεων με τα Κράτη Ζαν-Λουί Ταουράν. Αργότερα, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.        Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού μετέφερε στον Μιλόσεβιττς και το Σέρβο Πατριάρχη Παύλο, μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β '. Ο Πάπας κάλεσε τους ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας να συμφωνήσουν σε εκεχειρία για το Πάσχα των Καθολικών.

 Η Λευκορωσία διέκοψε κάθε επαφή με το ΝΑΤΟ.  

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα στέλνει ένα  πλοίο συλλογής πληροφοριών στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς «τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας επηρεάζονται στη Γιουγκοσλαβία».

Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ αγνοεί το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας δημιουργούν «ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο». Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας των Οκτώ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Γιέλτσιν Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα κάνει ότι μπορεί για την επίλυση της κρίσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία για τη κρίση του Κοσσυφοπεδίου και αναμένει ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν.

Η Ουγγαρία έκλεισε την πρεσβεία της στο Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απομάκρυνε το διοικητή του Δεύτερου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Ράντοσλαβ Μαρτίνοβιτς και τον αντικατέστησε με τον Αντιστράτηγο Μίλοραντ Ομπράντοβιτς

Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 18 χιλιάδες πρόσφυγες από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στη χώρα.

Η τιμή πώλησης του γερμανικού μάρκου στη μαύρη αγορά ήταν 9,5 δηνάρια, η τιμή αγοράς 10 δηνάρια.

Οι Βομβαρδισμοί, λόγω των επισκέψεων στο Βελιγράδι, μετά τον πρωϊνό βομβαρδισμό του Νόβι Σαντ περιορίστηκαν στην Κεντρική και Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο,
 Τα μεσάνυχτα της 31ης προς την 1η Απριλίου, βομβαρδισμοί στο Ούζιτσε, το Ζλάτιμπορ και την ΜπάΪνα Μπάστα Στις 9:00 βομβάρδισαν το Πετς και το χωριό Ζάτριτς. Βόμβες έπεσαν και στην Τζάκοβιτσα .Το Κέντρο Τύπου της Πρίστινα ανέφερε ζημιές στο Πατριαρχείο του Πετς. Στη Βράνιε τέσσερεις ρουκέτες έπεσαν μεσα στη Πόλη . Στι 22:40 βομβαρδίστηκε το χωρίο Γκραμποβνίτσα στην Κουρσούμλια. Στις 23.20 βομβαρδίστηκε το Λέσκοβατς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: