23/5/25

Η 4η ημέρα της Μάχης της Κρήτης. Οι Άγγλοι εγκατέλειπαν τους Κρητικούς στο Έλεος της Λουφτβάφε. Στην Αθήνα άλλοι προπαθούσαν να προλάβουν την Μεγάλη πείνα και ο Λιβιεράτος βρήκε τη λύση για την απόλυση των Δημοσίων Υπαλλήλων


 

Παρασκευή 23 Μαΐου 1941. Στην Κρήτη, οι Γερμανοί έχοντας τον έλεγχό του αεροδρομίου στο Μάλεμε, μετέφεραν συνεχώς νεες δυνάμεις και μονάδες πυροβολικού. Στα Χανιά οι επιθετικές ενέργειες των Γερμανών στρέφονταν προς την Κίσαμο, την Κάνταντο, το Σέλινο, τον Αλικιανό και το Βατόλακκο. Στο Ηράκλειο, οι Γερμανοί ζήτησαν την παράδοση της πόλης από τον Φρούραρχο Ε. Τσαγκαράκη. Απόρριψη του τελεσιγράφου . Η γερμανική αεροπορία στη συνέχεια βομβάρδισε το Ηράκλειο.  Έξι βρετανικά αεροσκάφη Χαρικέϊν  προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, Τα τέσσερα από αυτά καταστράφηκαν. Τα άλλα δυο εφυγαν χωρίς να έχουν καταφέρει κάτι ουσιαστικό  για την άμυνα του Ηρακλείου.        Στο  Ρέθυμνο, μετά το μεσημέρι άρχισε η αεροπορική επίθεση που συνεχίστηκε ως τις 8 το βράδυ, και προξένησε σημαντικές καταστροφές στην πόλη. Χτυπήθηκε και το νοσοκομείο. Στο συνοικισμό Περιβόλια εκτελέστηκαν 30 ένοπλοι Κρητικοί που πολεμούσαν  μαζί με τους Αυστραλούς.


Στα Νότια της Κρήτης βυθιστηκαν από την Λουφτβάφε, τα αντιτορπιλικά «Kelly» και «Kashmir» ( του 5ου Στολίσκου Αντιτορπιλικών του Λόρδου Mountbatten)  ενώ αποσύροντο. 
Μέσα στη Σούσα βυθίστηκαν τα ναρκαλιευτικά  MTB 67, MTB 213,MTB 214,MTB 216, and MTB 217 και η μηχανότρατα HMT Kos XXIII .Στον Βόρειο Ατλαντικό...το Μπίσμαρκ , εθεάθηκε στο στενό της Δανίας.

Στην Αθήνα, ο Πολύζος και ο Μουτούσης ασχολήθηκαν με την συγκέντρωση του Σταριού και ο Λιβιεράτος με τις απολύσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: