8/11/14

Μεταρρύθμιση και «Αύρα αισιοδοξίας», Παντού!

Αφήσαμε πίσω μας την απόλυτη απαισιοδοξία. Ο σακάτης μετά το ΕΚΟΦΙΝ στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι «δεν έχουν εξαλειφθεί οι πιθανοί κίνδυνοι» για την Ελλάδα και ότι «κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» είναι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα».

Ο σακάτης είπε ότι σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, και αυτό είναι απαραίτητο για την «ολοκλήρωση του προγράμματος».
Επειδή όμως, «βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων» η Nielsen βρήκε ότι οι οι Έλληνες καταναλωτές είναι λιγότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με πέρυσι, αφού στην κλίμακα μέτρησης της έρευνας από 1 έως 5 , ανέβηκαν μία μονάδα από το 5 στο 4 και ενώ ήταν απόλυτα απαισιόδοξοι τώρα είναι ….συγκρατημένα απαισιόδοξοι.

Ο Consumer Manager της Nielsen αισθάνεται μια αύρα αισιοδοξίας στην ατμόσφαιρα. Το ποσοστό των καταναλωτών που πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει στην κρίση το επόμενο έτος υποχώρησε στο 74% από το 84%.

Παρά την αύρα αισιοδοξίας, 3 στα 10 νοικοκυριά μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, και 8 στα 10 νοικοκυριά προσπαθούν να περικόψουν τα έξοδα τους, ψάχνοντας για προσφορές στα σούπερ μάρκετ, μειώνοντας τις δαπάνες για διασκέδαση, για ρουχισμό, για παραγγελία έτοιμων γευμάτων αλλά και για διακοπές.
Ωστόσο, 2 στα 10 νοικοκυριά που έκαναν την κρίση ευκαιρία εκτιμούν ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν άμεσα λόγω των «μεταρρυθμίσεων» και δηλώνουν ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνουν τις αγορές των iPhone 6 που χρειάζονται.
Αυτοί οι 2 στους 10 Έλληνες, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, ενώ έχει ανέλθει στο 30% το ποσοστό όσων μπορούν να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα.

ΥΓ1. Το περίπου 20% των «αισιόδοξων» ψηφίζει την Κοινοπραξία φον Αντωνάκη Συνταγματολόγων, αλλά και «Ποτάμι». «Αύρα αισιοδοξίας», αισθάνονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, και έχουν παραγγέλλει τα iPhone 6 που χρειάζονται!

ΥΓ2. Η «Αύρα αισιοδοξίας», δεν πέρασε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ειχε κατακόρυφη πτώση και έκλεισε στις 910,50 μονάδες, επειδή «τα αποτελέσματα των εταιρειών ήταν καλά μεν, λίγα δε, για να αποσπάσουν την προσοχή των επενδυτών από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους αλλά και τον πολιτικό παράγοντα, ενώ η επιφυλακτικότητα ενισχύθηκε και από την αύξηση της έντασης σε γεωπολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: