13/9/19

Έρχεται η νέα κρίση και στην ελληνική σουβλακοοικονομία

Του Σπύρου Χατζάρα 

Το «φάντασμα» ενός νέου 2008, πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ψωροκώσταινα δεν έχει ακόμα συνέλθει. 
Από τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει 4 φορές προς τα κάτω τις προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ. 
Οι βασικοί βιομηχανικοί δείκτες παραγωγής και παραγγελιών καταγράφουν επιβράδυνση της μεταποίησης σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη, και Ιαπωνία.
 Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, δείχνει την αδυναμία «της παγκόσμιας αγοράς να δώσει διέξοδο». 

Στην Ευρώπη. τα σύννεφα έχουν πυκνώσει εδώ και καιρό. Η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρωζώνης, έχει μπει σε ύφεση παρά τα μηδενικά επιτόκια. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο του 2018 έτους και το γερμανικό Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) που εκτίμησε ότι το γερμανικό ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2019, θα συρρικνωθεί κατά 0,3%. Τεχνικά, τα δυο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης, δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση. 

Η οικονομία της Ιαπωνίας. επεκτάθηκε με ρυθμό 1,3% στο β' τρίμηνο, έπειτα από ρυθμό ανάπτυξης 2,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η προκαταρκτική εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 1,8%. 
Η αμερικανική οικονομία, έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 2,1% από 3,1%, αλλά, λόγω του (ανορθόδοξου) Τραμπ, εξακολουθεί να εμφανίζεται πολύ πιο «υγιής» από την Ευρώπη, που ακολουθεί την Τραπεζική πολιτική . 

Η Τράπεζα του Θεού, η Γκόλντμαν Ζαξ, προβλέπει ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο κατά 1,8% και προειδοποιεί ακόμη και για ύφεση από το 2020. Η επιβολή των πρόσθετων δασμών του Τραμπ, θα φέρει νέα αντίποινα από την Κίνα, και οι «τραπεζίτες» ανησυχούν για τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ που αγοράζει η Κίνα. Τα καθαρά γεωργικά έσοδα στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια. Έχουν υποχωρήσει από το υψηλό των 123,4 δισ. δολαρίων το 2013 σε σχεδόν 63 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. 
Ο Τραμπ όμως χθες , υποσχέθηκε, μια ενδιάμεση συμφωνία με την Κίνα, «που θα αγοράσει μεγάλες ποσότητες αμερικανικών γεωργικών προϊόντων
Ο Πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας «βουλιάζει» την παγκόσμια οικονομία, αλλά το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2020 και το αμερικανικό κατά 1,7%.
 Η κρίση που ξεκινάει από τη μητρόπολη κτυπάει πρώτα τους πιο αδύναμους. 
Οι βιομηχανικές κρίσεις στην Αγγλία προκαλούσαν άμεσα κρίσεις στη ψωροκώσταινα, γιατί οι απολύσεις, σήμαιναν ότι οι Άγγλοι δεν αγόραζαν την σταφίδα με την οποία τάιζαν τους εργάτες. 
Έτσι η κρίση χτυπάει την περιφέρεια. 

Στη Σόφια, ο πρόεδρος της Ένωσης Βουλγάρων Βιομηχάνων Βασίλ Βέλεφ, ανακοίνωσε ότι, «για τη βιομηχανία η κρίση είναι μια πραγματικότητα». 
Όπως είπε, «τον Ιούνιο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4%». «Στους τομείς κατασκευής μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, στην υφαντουργία και την ένδυση, την παραγωγή επίπλων και την μεταλλοβιομηχανία, οι πωλήσεις μειώνονται». «Για πρώτη φορά, εδώ και πολύ καιρό, η ανασφάλεια ξεπερνά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού». Λόγω της έλλειψης παραγγελιών, ορισμένες βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν εβδομάδα 3 ή 4 εργάσιμων ημερών, με αποτέλεσμα τη μείωση των (χαμηλών) μισθών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. 
Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ύφεση στη Βουλγαρία, ο Βέλεφ απάντησε. «Όταν η βιομηχανία σημειώνει πτώση η οικονομία είναι υποτονική».
 Η συνταγή των χαμηλών μεροκάματων δεν είναι αναπτυξιακή

Η Βουλγαρία ζητούσε 500.000 φθηνό εργατικά χέρια για να έρθει η ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανερχόταν στο τέλος του Ιουνίου σε 34.034 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσε στο 57,5% του βουλγαρικού ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2018 , αυξήθηκε κατά 144,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, (ομόλογα) ήταν 25,712.2 εκατομμύρια ευρώ , (75,5% του χρέους), και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, (έντοκα γραμμάτια) 8,321.8 εκατομμύρια ευρώ ή το 24,5% του ακαθάριστου χρέους. 
Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 5.451 εκατομμύρια ευρώ ή 9,2% του ΑΕΠ. Για την εξυπηρέτηση του χρέους καταβλήθηκαν 3,096.9 εκατομμύρια ευρώ ή το 5,2% του ΑΕΠ. 
Η κυβέρνηση Μπορίσοφ περίμενε ότι η βουλγαρική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2019 . 

Αυτό είναι η ουσία. 

Όσο χαμηλά και να είναι τα μεροκάματα, τα επιτόκια δανεισμού, κάνουν τη διαφορά. Με ισχυρή ανάπτυξη 3% , το 5,2% θα πάει για το χρέος στην Βουλγαρία. Ότι και να κάνουν με τα μεροκάματα «μέσα» θα είναι .

 Και το κακό που χτυπάει την πόρτα του γείτονα, θα χτυπήσει και την χώρα της οποίας το κύριο προϊόν είναι η πώλησης σουβλακιών στους τουρίστες και τους λαθροτουρίστες.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η αναπτυξη δεν θα ερθει ποτε


κανεις καπιταλιστης δεν επενδυει σε χωρες που ο τοπικος πληθυσμος μισει θανασιμα τον καπιταλισμο ,εκτος και αν εχει φυσικους πορους οποτε αναγκαστικα θα πρεπει να τους αρπαξει.



χωρια οτι το που θα επενδυσουν οι καπιταλιστες ειναι οι γεωπολιτικες σκοπιμοτητες πισω και πανω απο ολα περα απο τις οικονομικες προυποθεσεις της μικροοικονομικης και τα τεχνοκρατικα κριτηρια της αγορας και των δεικτων της

αν δεν θελουν ,οτι και να κανει η χ ζ ω , χωρα ποτε δεν θα την κοιταξουν



οσο για την ελλαδικη οικονομια

οχι σουβλακια


κρατικη επιδοτηση και συντηρηση πληθυσμου + τουρισμος 4 μηνες το χρονο για καβατζα τους αλλους 8 να βγαλουμε

και δοξα ο αλλαχ ,καλα περναμε

και δεν θελουμε να αλλαξουμε ποτε

ετσι ξερουμε ετσι μας αρεσει


oσο η καραβανα στην γραμμη θα γεμιζει με εγγυημενο το συσσιτιο βρυξελλων


και νεα κολπα σε γερικο σκυλι δεν μπορεις να μαθεις


Ανώνυμος είπε...

δεν μπορείς να φανταστείς την οργή να σου έρχεται ο κάθε κακομοιρόβιος και να σου λέει ότι βλέπει τα πράγματα να καλυτερεύουν ή ακόμα χειρότερα να σου δίνει και χρονολογία που θα έχει αποκατασταθεί η οικονομία και θα έχει έρθει η ανάπτυξη με τα γκαρσόνια του Ελληνικού.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Χατζαρα πρέπει να προσπερασομε αυτό που ειπε ο Μυλωνάκης ασχολίαστα;Κουφαθηκε το Καψαλι όλο...Αυτή η Βουλή είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών! Δε θα περνουσε από το μυαλό κανενός μας ότι ειναι(και χωρίς να πολυκοιταξω)...Βρε τον τρελό.. Ούτε ήξερα ότι βγήκε ούτε ότι λυσσαγε φαίνεται για κάλπικες δόξες και καλους μισθους...

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα ότι στο βάθος ο Μυλωνάκης θα εχει και αλληθωρισμο προς το αυτοδύναμο κομμα, που σιγουρα θα υπάρχει σε πολλούς της Λυσης

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα ότι στο βάθος ο Μυλωνάκης θα εχει και αλληθωρισμο προς το αυτοδύναμο κομμα, που σιγουρα θα υπάρχει σε πολλούς της Λυσης

Ανώνυμος είπε...

Μην χαίρεστε για τα αρνητικά επιτόκια. Θα φορτώσουν στα συνταξιοδοτικα φαντς υποχρεωτικά τα ζημιογόνα αυτά ομόλογα, αντί να κουρεψουν τα χρέη των ζόμπι τραπεζών. Προέχει η επιβίωση της τεραστίων διαστάσεων φούσκας στην αγορά ακινήτων όπου είναι παρκαρισμενοι πολλοί πόροι τους, γι'αυτό και θα παλέψουν μέχρι τέλους για να μην παρατήσουν οι άνθρωποι τις υποθηκες που έβαλαν και τους αρμεγουν για ένα σκατοσπιτο. Στο σύστημα έχει συνυπολογιστει απαξίωση του χαρτινού χρήματος σε όλες τις μορφές που υπάρχει €, ντολαρ, Λιρ, γιεν. Στο σύστημα αποτελεί συνθήκη η γήρανση του πληθυσμού που συνεπάγεται μείωση στοματων κατά 20, 30 % στο καλό σεναριο. Τρέχει και άλλο σενάριο με μείωση πληθυσμού αλά α' β' ππ.

Ανώνυμος είπε...

Τι ενδιαφέρει το λαό για το αλληθώρισμα του Μυλωνακη; Τα προβλήματα του λαού δεν θα λυθούν ποτέ, ούτε με τη Λύση, ούτε με Χρυσαυγή, ούτε με τίποτα! Επίσης Χατζαρα θα σε ρωτήσω:αν διαλυθεί το μπου...λο η Ε.Ε. δεν θα υπάρξει σωτηρία για τον ελληνικό λαό; Διότι αυτή είναι η δική μου άποψη!

Ανώνυμος είπε...

ξεκατινιασμα καρατζαφερη-μυλωνακη"Αντωνη εσυ δεν ησουν επι κυβερνησηs Παπαδημου διευθυντηs στο γραφειο τυπου του υπουργου Εθνικηs Αμυναs;
Μιλανε ολοι μιλανε και οι Κ@ΛΟΙ!!!!!
ο τοτοs χαφταλευρακηs η κλαψωμ@υνα βροχοπουλου μια βρωμοκυλοτα του περιστεροχεσμενου και νυν κωλωγλυφτηs τηs κηραλοιφουs ΡΟΜΠΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Περιστεροχεσμένος γαλατάς και σανοπώλης, τηλεβιβλιοπώλης με κηραλοιφές, τηλεβιβλιοπώλης άνευ κηραλοιφών, κ.ά. βιοπαλαιστές... Ρε που μπλέξαμε;

Ανώνυμος είπε...

Χυθηκε αιμα,μεταξυ Α.Μυλωνακη-Γ.Καρατζαφερη
Κουγκι το ΑΡΤ TV
ΕΠΕΣΕ ΠΙΣΤΟΛΙΔΙ."Σε γραφω στα π@π@ρια μου"
Χυδαιοι διαλογοι εφεραν το επεισοδιακο"διαζυγιο"
Δευτερα 24 Δεκεμβριου 2018 αριθμ φυλλου 1178
Πρωτοσελιδο Μακελειο-makeleio.gr
ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΚΑΙ ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑ.Ο.Σ:"Εισαι ανθρωποs των Εβραιων....."Παρουσιαστηs ΑΡΤ:"Οι Εβραιοι ειναι φιλοι μαs..."Και στην μεση ο Στεφανοs Χιοs...
makeleio.gr/επικαιροτητα/τησ-κακομοιρασ-με-καρατζαφερη-και-μυλ/
Radio Metropolis 11/08/2018
Κ.Παπαζαφειριου κ.προεδρε εχετε σημερα τα γενεθλια;Καρατζαφερηs ναι!κλεινω τα 59!...
κουιζ:ο ερωτυλοs ζωηροs η κατερινα η αννουλα και το εξωγαμο...

Ανώνυμος είπε...

Και καλα,αυτα τα"νουμερα"παντα θα υπαρχουν,αλλα να υπαρχουν και ανθρωποι που τουs πιστευουν και τουs στηριζουν;!!(Βιντεο!)
sxolianews.blogspot.com/2019/02/blog-post_33.html

Τωρα οι σιχαμενοι εγιναν κολληταρια!
Οταν ο Βελοπουλοs εβριζε τον Μυλωνακη:"πιο βρωμιαρηs δεν γινεται!παιρνειs ενα χιλιαρικο για να κανειs τον δημοσιογραφο ενω δεν εισαι"!

Λεει ο θυμοσοφοs ελληνικοs λαοs:Π@ΥΣΤΗΣ τον Π@ΥΣΤΗ αγαπα Π@ΥΤΑΝΑ την Π@ΥΤΑΝΑ και ΚΕΡΑΤΑΣ τον ΚΕΡΑΤΑ τρεχει και τον γυρευει..

15/01/2015 ΣΚΑΙ Ο Δημοσιογραφοs Μπογδανοs ρωτα τον προεδρο του ΛΑ.Ο.Σ γιωργο καρατζαφερη κυριε προεδρε ποσο χρονων ειστε;ο καρατζαφερηs εεεε σε 12 κανω τα 100!!!!
μεγκαλωσ μπρωεδρασ ο πανοπουλοs λεει οτι τα κανει με τον Κ@ΛΟ...χαχαχεχεχιχιχοχο