1/12/19

Οι διαπραγματεύσεις του Μεταξά με το Βερολίνο

Στις 25 Νοεμβρίου 1940 ο έλληνας ναυτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο επισκέφτηκε τον αρχηγό της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ναύαρχο Κανάρη και «Έγένετο δεκτός μετά εξαιρετικής εγκαρδιότητος».
 Ο Ναύαρχος «εξέφρασε καταφανή ικανοποίηση διά ελληνικάς νίκας».
 Ο Ναύαρχος είπε ότι «δυσκόλως προβλέπεται στάσις Γερμανίας έναντι συρράξεως». 
Ο έλληνας ναυτικός ακόλουθος τον ρώτησε για την παρουσία των Άγγλων στην Κρήτη και την «έχαρακτήρισε ζήτημα ανωτέρας βίας διά τήν Ελλάδα».\
 Ο Ναύαρχος ερωτηθηκε για την περίπτωση απόβασης αγγλικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ή τη Λήμνο και απάντησε ότι «αν τούτο δεν αποδειχθεί αληθές η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ήρεμη». 
Ο Ναύαρχος βεβαίωσε τον έλληνα ναυτικό ακόλουθο ότι η Ιταλία ουδόλως συνεβουλεύθη το Βερολίνο και ενήργησε αυτοβούλως. 
 Ο Ναύαρχος τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανή μια γερμανική στρατιωτική έπέμβαση στην Ελλάδα, έκτος εάν η Αγγλία εγκατασταθεί εις Θεσσαλονίκην και ή Ελλάς παραχωρήσει βάσεις διά προσβολήν πηγών πετρελαίου. 
Το τηλεγράφημα της Ελληνικής Πρεσβείας προς το Κέντρο, με εντολή Μεταξά κοινοποιήθηκε στην Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο ωστε να ενημερωθεί για αυτό η αγγλική πλευρά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι επαφές είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου με πρωτοβουλία των Γερμανών, οι οποίοι προσήγγισαν τον Μεταξά μέσω του Γερμανού στρατιωτικού ακολούθου στην Αθήνα, ταγματάρχη Christian Clement von Hohenberg.
Ο Φον Κανάρης στο Βερολίνο είχε εμπλκεί σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Πρέσβη Ρίζο-Ραγκαβή.
Βασικός όρος των Γερμανών, να μην υποστεί η Ιταλία κάποιον καίριο εξευτελισμό.
Οι Εγγλέζοι ήταν σύμφωνοι και ο Γεώργιος και ο Μεταξάς το είχαν αποδεχθεί.
Στο βωμό μάλιστα της ικανοποίησης του γερμανικού αιτήματος, ματαιώνεται η σχεδιασμένη επίθεση για κατάληψη της Αυλώνας.
Οι Γερμανοί θα απέστελλαν άμεσα ένα μικρό εκστρατευτικό σώμα, που θα παρενεβάλλετο σαν σφήνα μεταξύ των εμπολέμων και η Ελλάδα θα έκανε κάποιες μικρές εδαφικές παραχωρήσεις επί των καταληφθέντων εδαφών.
Το σχέδιο δεν περπάτησε, γιατί οι Αμερικάνοι αφ' ενός ήθελαν οπωσδήποτε κατάληψη και κατοχή από τους Γερμανούς ολόκληρης της Ελλάδας πλην της Κρήτης.
Και αφ' ετέρου, προσπαθούσαν να εξωθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τον Χίτλερ, σε εκστρατεία στα Βαλκάνια.
Γι' αυτό και φρόντισαν να ενταφιάσουν κάθε προοπτική συμβιβαστικής διευθέτησης, στέλνοντας τον Μεταξά να συναντήσει πρόωρα τον Δημιουργό του.

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, στα γεγονότα της 30ης Νοεμβρίου ξέχασες αυτό το γεγονός:

https://www.amea-care.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-283-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-30/?fbclid=IwAR2Ia5kyemFUOShWGLVkyf0MAFsOq84nOmoroqyVq4EC7DWac2GD-asSQm0

Πως εξηγείς το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τραυματιών και των αναπήρων πολέμου εντάχθηκε στο ΕΑΜ;

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος όταν μιλάς για Αμερικανούς το μαγαζί εδώ ήταν Αγγλικό οικόπεδο μέχρι που το πούλησαν με αντιπαροχή το 1947.
Το ημερολόγιο Μεταξά και η δολοφονία του δείχνουν πως η γερμανική κατοχή της Ελλάδας ήταν μέσα στα βασικά Αγγλικά σχέδια.
Όπως και η δημιουργία εμφυλίου μετά για να μας αποτελειώσουν.

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...