Τα γυρίσματα έγιναν φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην περιοχή του Λάλα, στον Πύργο, στου Δούκα, και στο δρυοδάσος Φολόης. Παραγωγός , ο Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» και οπερατέρ τον Ιωάννη Μουτσούλα, του «Messinia View». Το σενάριο και οι διάλογοι ανήκουν στον γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» φιλολόγο Γεωργίο Κουρκούτα. ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα των σκηνών.
Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν με πολυπληθή παρουσία και προσφορά οπλισμού και υλικού ο Σκοπευτικός όμιλος Πάτρας, ο Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας και οι Ελληνομνήμονες Καλαμάτας.
Βοήθησαν η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, ο Δήμος Πύργου και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, καθώς και πολλοί φίλοι και ιδιώτες, από πολλά μέρη της Ηλείας που ανιδιοτελώς κάλυψαν τις ανάγκες των γυρισμάτων. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος ενός άλλου Ηλειακού σωματείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», που κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή με κάθε μέσο, για να προβληθεί το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός για την Ηλεία του 1821.
Μετά από την πρωτοβουλία αυτή θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις εν όψει και των 200 ετών από το 1821, τόσο στην Ηλεία, αλλά και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου, με την συνεργασία αναβιωτικών και πολιτιστικών σχημάτων.
Η σημασία της Ελληνικής Νίκης στο Λάλα
Η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα έλαβε χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1821, καθώς οι Έλληνες Επαναστάτες κατανόησαν ότι δεν μπορούσε να σταθεί η Νίκη των Ελλήνων στην Δυτική Πελοπόννησο χωρίς την εξόντωση της επικίνδυνης βάσεως των Οθωμανών στην Ηλεία, αυτή των Τουρκαλβανών του Λάλα.
Οι μαχητικοί αυτοί πολεμιστές των Οθωμανών είχαν απειλήσει πολλές επαναστατικές εστίες με τις επιθέσεις τους σε Χλεμούτσι, Πύργο, Αγουλινίτσα, Λαντζόι και σε Στενά Κατσαρού ήδη από τον Μάρτιο του 1821.
Για πρώτη φορά για τα χρονικά του 1821 Ομάδες Ελλήνων μαχητών από πολλά μέρη του Ελληνισμού, τουρκοκρατούμενου και μη, (Αχαιοί, Ηλείοι, Γορτύνιοι, Ολύμπιοι, Τριφύλιοι, Κεφαλλήνες και Ζακυνθινοί) οργανώθηκαν υπό την ηγεσία σημαντικών αγωνιστών (Γεωργάκης και Δημήτριος Πλαπούτας, Ανδρέας και Κωνσταντίνος Μεταξάς, Δεληγιανναίοι, Πετμεζάς, Ν. Βιλαέτης, Γ. Σισίνης, Μέλιος, Τζ. Χριστόπουλος, Φωτήλας, Παπασταθόπουλος κ.ά.) και τελικά πέτυχαν την εκπόρθηση του Λάλα. Μαζί με την Νίκη στο Βαλτέτσι (12 Μαΐου 1821) η Νίκη των Ελλήνων στο Λάλα άνοιξε τον δρόμο για την Πολιορκία και την Άλωση της Τριπολιτσάς.
2 σχόλια:
δικαιοσυνη = ΘΕΑΤΡΟ
(ειδος εργων: θριλερ,κωμικοτραγικα ,μελο ,νεορεαλισμος ,οπερεττες )
δικαστες = Θιασαρχες - θεατρικες βεντετες καλοπληρωμενες απο τον θεατρωνη
δικαστηρια = θεατρικες αιθουσες
δικη = παρασταση απο θεατρικο εργο
μετεχοντες δικης = θεατρινοι,σκηνικο
δικογραφια = σεναριο εργου
εισαγγελεας = διανομεας των ρολων του εργου,σκηνοθετης
δικαστικη αποφαση = σεναριακο-σκηνοθετικο ευρημα του θιασαρχη για την ολοκληρωση της θεατρικης παραστασης για την πελατεια
οχλος = θεατρικη πελατεια
αστυνομια = σεναριογραφος
ανακριτης = μουσικοσυνθετης-επιμελητης θεατρου
κρατος = θεατρωνης - θεατρικος επιχειρηματιας
πολιτικοι και καθεστωτικοι θεσμοι (και ατυποι) = υποβολεας -υποβολειο, μισθωτες του θεατρου
αθεατο βαθυ κρατος = αρμοδια φορολογικη αρχη στην οποια υπαγεται ο επιχειρηματιας
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια, σε όλους !
Δημοσίευση σχολίου