2/1/22

Η 2α Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 2α Ιανουαρίου είναι η 2η ημέρα του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 363 ημέρες ως το τέλος  του έτους

    
Το Σερβικό Δεσποτάτο μετά τη μάχη στο Ξηροβούνι

1444.Στο πλαίσιο της Σταυροφορία της Βάρνας, έγινε η μάχη της Κουνοβίτσα στο «Ξηροβούνι», (Σούβα Πλάνινα), από όπου περνούσε ο ρωμαϊκός στρατιωτικός δρόμος από το Βελιγράδι προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Βασιλιάς της Πολωνίας Βλαντισλάβ Γ' είχε αφήσει ως οπισθοφυλακή τους 8000 Σέρβους του Τζούρα Μπράνκοβιτς, οι οποίοι έστησαν ενέδρα στους Τούρκους και τους διέλυσαν συλλαμβάνοντας πολλούς αιχμαλώτους μεταξύ των οποίων τον γαμπρό του σουλτάνου Μουράτ Β, Μαχμούντ Μπέη.

1492. Η Γρανάδα, το τελευταίο μαυριτανικό φρούριο στην Ισπανία, παραδόθηκε στο βασιλιά της Αραγονίας Φερδινάνδο.

1529. Στην Βλαχία οι Βογιάροι μετά από συμφωνία των Κραϊοβέστι με τους Τούρκους σκότωσαν  τον Ράντου Δ τον  Μέγα και τον γιό του Βλάντ.

1547. Η συνωμοσία των γαλλόφιλων Φιέσκοι
στη Γένοβα για τη δολοφονία του Δόγη Αντρέα Ντόρια.
Οι συνωμότες στην αρχή πέτυχαν, ο Ντόρια δραπέτευσε από τη Γένοβα, αλλά όλα τελείωσαν όταν έπεσε με την πανοπλία του στο λιμάνι ο αρχηγός Τζιάν Λουίτζι Φιέσκο και πνίγηκε.

1570.Η φρουρά του Ιβάν του Τρομερού (οι Οπρίτσικι) , με επικεφαλής τον Β. Γ. Ζιουζίν περικύκλωσε το Νόβγκοροντ και απέκλεισαν την πόλη ενώ συνέλαβαν μοναχούς, ιερείς και «επιφανείς» που συμεείχαν στην συνομωσία για παράδοση της πόλης στους Πολωνούς.

1611.Αρχσε η πρώτη δίκη της Κόμισσας Ερζέμπετ Μπάθορυ που κατηγορήθηκε για τον άγριο βασανισμό και δολοφονία 610 νεαρών γυναικών και πρακτικές μαύρης μαγείας. Στην δίκη κατέθεσαν περισσότεροι από 300 μάρτυρες και επιζώντες, που επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες 

1649. Θριαμβευτική είσοδος στο Κίεβο, του Αταμάνου των Κοζάκων Μπογκτάν Χμελνίτσκι που χαιρετίστηκε ως «ο Μωυσής, ο σωτήρας, ο λυτρωτής και ο απελευθερωτής του λαού από την Πολωνική αιχμαλωσία» και «επιφανής ηγέτης των Ρως». Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Παΐσιος, ο οποίος επισκεπτόταν το Κίεβο εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε στον Χμελνίτσκι ως Πρίγκιπα των Ρως και επικεφαλής του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους.


1793.Ο δεύτερος διαμελισμός της Πολωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Πρωσία.

1799 .Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη πέρασαν τη Συρία για να ξεσηκώσουν τους υπόδουλους Άραβες κατά των Οθωμανών.

1813. Ο Κουτούζοφ με ημερήσια διαταγή του συνεχάρη τους στρατιώτες που έδιωξαν τον εχθρό εκτός της Ρωσίας.

1815 . Ο Λόρδος Βύρων παντρεύτηκε την Άννα Ισαβέλλα.

1843.Στην Όπερα της Δρέσδης έγινε η πρεμιέρα της Όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ «ο Ιπτάμενος Ολλανδός».

1889 . Η Εθνική Συνέλευση της Σερβίας υιοθέτησε το Σύνταγμα που πρότεινε το Ριζοσπαστικό Κόμμα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

1905. Κατά ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, μετά από 6 μήνες πολιορκίας η φρουρά του Πορτ-Αρτούρ παραδόθηκε στους Ιάπωνες.

1912.Στη Σόφια, και τη Φιλιππούπολη λειτούργησαν τα πρώτα τηλέφωνα.

1913. Στις 20 Δεκεμβρίου 1912/ 2 Ιανουαρίου 1913 παραδόθηκε ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής της Χίου Ζιχνύ Μπέης με 2044 άνδρες .

1922. Υπογράφηκε από τον κομισάριο Μιχαήλ Φρούνζε και τον Κεμάλ, η συμφωνία της Άγκυρας, μεταξύ της Τουρκίας και της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας

1923 . Στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε η διεθνής διάσκεψη των αναρχοσυνδικαλιστών.

1924. Ο Νικόλαος Πλαστήρας, παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς, διότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» είχαν εκπληρωθεί.

1930. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέθεσε το υπουργείο Παιδείας στον Γεώργιο Παπανδρέου.

1937. Στη Ρώμη ο βρετανός Πρέσβης σερ Έρικ Ντράμοντ και ο πράκτωρ Γκαλεάτσο Τσιάνο κατέληξαν στην αγγλο-ιταλική συμφωνία κυρίων για τη Μεσόγειο και αντάλλαξαν νότες.

1939. Το αμερικανικό περιοδικό «Time»  ονόμασε τον  Αδόλφο Χίτλερ ως άνθρωπο της χρονιάς.

1941. Ο Χίτλερ συναντήθηκε στο Ομπερσάλτσμπεργκ με το Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπογκντάν Φίλοφ και συμφώνησαν για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στο Τριμερές σύμφωνο. 

1942. Οι Ιάπωνες κατέλαβαν τη Μανίλα.

1943. Άρχισε την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τον Καύκασο.

1945. Υπέβαλε την παραίτηση του στον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό ο Γεώργιος Παπανδρέου ώστε την επομένη να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, με επιδίωξη την συμφιλίωση με τους ΕΑΜικούς.


1946. Παραιτήθηκε ο βασιλιάς της Αλβανίας Ζογκ, αλλά διατήρησε το δικαίωμά του στον θρόνο.

1955 .Δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος του Παναμά συνταγματάρχης Χοσέ Αντόνιο Ρεμόν.

1959 .
 Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το διαστημόπλοιο «Λούνα 1», με κατεύθυνση τη Σελήνη. Το «Λούνα 1», «αστόχησε» . Πέρασε 4.600 μίλια μακριά από τη δορυφόρο της Γης και χάθηκε στο διάστημα.


1963. Οι Βιετκόνγκ πέτυχαν την πρώτη τους μεγάλη νίκη στον πόλεμο του Βιετνάμ στη μάχη του Απ Μπάκ.

1967. Ο Δρ Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποίησε την δεύτερη επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς.

1969 . Ο Κρητικός Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης έκανε αεροπειρατεία στην εσωτερική πτήση της «Ολυμπιακής» από το Ηράκλειο στην Αθήνα και πήγε το Ντάγκλας DC-6Β με 97 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα, στο Κάιρο, όπου συνελήφθη 

1971. Στο Άιμπροξ Στέιντιουμ της Γλασκώβης, που ήταν η έδρα των Ρέιντζερς κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Σέλτικ σκοτώθηκαν 66 φίλαθλοι σε συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και διαμαρτυρόμενων χούλιγκανς.
1988.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Καναδός πρωθυπουργός Μπράιαν Μαλρούνυ υπόγραψαν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά.

1992 . Έναρξη των ριζοσπαστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία.
Με απελευθέρωση των τιμών. Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φράνιο Τούτζμαν, ενέκριναν το σχέδιο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία, το σχέδιο Βανς, για την κατάπαυση του πυρός, την ανάπτυξη 10.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ και την αποχώρηση του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού από την Κροατία. Στη Γεωργία , η Κομμουνοστική αντιπολίτευση ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμάνο πρόεδρο αντικομουνιστή  Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια .

1998 . Στη Ρωσία τέθηκε σε κυκλοφορία το νέο ρούβλι.
2000.Εγκαινιάστηκε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
2002. Ο Εντουάρντο Ντουχάλντε ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της Αργεντινής.
2007‎‎. Χιλιάδες Σουνίτες Άραβες διαμαρτυρήθηκαν στο Ιράκ για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν.
2008. H τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 100 δολάρια. Λίγο μετά το μεσημέρι, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ένας μόνο έμπορος αγόρασε ένα συμβόλαιο για παράδοση τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια το πούλησε αμέσως με μια μικρή απώλεια. Οι τιμές μειώθηκαν κάπως σε μεταγενέστερες συναλλαγές, και το βαρέλι έκλεισε σε 99,62 δολάρια .

2020 .Οι Κάτω Χώρες εγκατέλειψαν επίσημα τη χρήση του ονόματος Ολλανδία.

2021. Το Καζακστάν κατάργησε τη θανατική ποινή .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά, ευτυχισμένο το νέο έτος. Και του χρόνου ελεύθεροι

https://www.istorikathemata.com/2021/12/james-emerson-count-pecchio-wh-humphreys.html#more

James Emerson, Count Pecchio & W.H. Humphreys,
Τα ημερολόγια τριών Ευρωπαίων περιηγητών - εθελοντών, (εκδόσεις Λαβύρινθος)

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...