2/1/22

Δεκεμβριανά: Η Επίθεση στην Αθήνα και τον Πειραιά που συνέτριψε τους Κομμοθυνιστές

 

Στις 2 Ιανουαρίου 1945 υπέβαλε στον Δαμασκηνό την παραίτηση του ο Γεώργιος Πανδρέψου . έτσι και αλλιώς δεν είχε καμιά εξουσία. 

Αφού δενμ απέδωσε το διάβημα Ζεύγου, οι Εγγλέζοι και οι Εθνικές Δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 2 Ιανουαρίου , επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά των Κομμουνιστών με την υποστήριξη της αεροπορίας και του Πυροβολικού.
 Οι επιθέσεις εκδηλώθηκαν στο Κερατσίνι, στο Γηροκομείο στους Αμπελόκηπους και στα Εξάρχεια. Οι Βρετανοί κατέλαβαν αμέσως το Γηροκομείο, ο ΕΛΑΣ, με αντεπίθεση το ανακατέλαβε, και στη συνέχεια , στις 10.30 αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Από εκεί, οι βρετανικές δυνάμεις προχώρησαν προς Τουρκοβούνια. Ταυτόχρονα με την επίθεση στην περιοχή του Γηροκομείου, οι Βρετανοί και τα Τάγματα Εθνοφυλακής επιτέθηκαν στις 7 το πρωί στην Νεάπολη και τα Εξάρχεια. Απελευθερώθηκε η Κλινική Σμπαρούνη, ενώ οι κομμουνιστές προέβαλαν ισχυρή άμυνα στην Πολυκατοικία στη γωνία Ναβαρίνου και Μαυρομιχάλη της οποίας τους κατοίκους είχαν συλλάβει και είχαν φυλακίσει το υπόγειο. Εκεί τραυματίστηκε και ο Ξενάκης.
 Στην μάχη προς ανακατάληψη της Κλινικής Σμπαρούνη σκοτώθηκε ο Ανθυπολοχαγός Ιππικού Ιωάννης Παπαϊωάννου από τη Νιγρίτα Σερρών. Στην οδό Μαυρομιχάλη έπεσε ο λοχίας του 159 Τ. Εθν/κής Δημήτριος Αλούπης. Ο Ανθστής (ΠΒ): Θεμιστοκλής Σαρασίδης από την Επισκοπή Έδεσσας , της 504 Μονάδος Αξ/κών φονεύθηκε στην οδό Διδότου και ο στρατιώτης Δημήτριος Καπέτας του 159 Τ. Εθν/κής. φονεύθηκε στην γωνία Αραχώβης και Βαλτετσίου. Η επίθεση προς Χατζηκώστα-Μεταξουργείο-Κεραμικό αναχαιτίστηκε από τους Ελασίστες. 
Μάχες έγιναν και γύρω από την Ομόνοια και στα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Προσπάθεια τμημάτων του ΕΛΑΣ με 150 κομμουνιστές να διεισδύσουν στην Καισαριανή και το Βύρωνα απέτυχαν παταγωδώς. 
 Στην Αθήνα έφτασε κατάκοπο το 54ο Σύνταγμα Βόλου του ΕΛΑΣ και τοποθετήθηκε γραμμή Ριζούπολη-Περισσός-Νέο Ηράκλειο για να μην επιτρέψει την πλευροκόπηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τα Τουρκοβούνια. Στον Πειραιά οι κομμουνιστές ζητούσαν ενισχύσεις για να μην κυκλωθούν. Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» της 2ας Ιανουαρίου 1945 με τίτλο «Οι άνανδροι Σκόμπυδες πολεμούν πίσω από τα γυναικόπαιδα» έγραφε τα εξής χοντρά ψέματα. « … Οι Άγγλοι έριξαν νέες δυνάμεις στο μέτωπο Ταμπούρια-Δραπετσώνα. Την επίθεσή τους υποστηρίζουν 15 πολεμικά καράβια και πολλά τανκς. Όλη η περιφέρεια είναι μια κόλαση πυρός. Τα παλληκάρια του ΕΛΑΣ πολεμούν με πάθος και αποκρούουν με βαρειές απώλειες τις ισχυρές δυνάμεις των Άγγλων.Στο μέτωπο αυτό οι Άγγλοι χρησιμοποιούν τη χιτλερική μέθοδο να βάζουν μπροστά στη μάχη τον άμαχο πληθυσμό και να φυλάγονται άναντρα πίσω από τα γυναικόπαιδα. Οι κακούργοι επιστρατεύουν τον κόσμο, τον βάζουν μπροστά από τα τανκς και τον υποχρεώνουν να γκρεμίζει τα οδοφράγματα. Συνεχίζουν την πρωτάκουστη θηριωδία να βασανίζουν και εκτελούν επί τόπου τους ήρωες του ΕΛΑΣ που πέφτουν στα χέρια τους. Στο Μεταξουργείο προχθές έπιασαν ένα φυλάκιό μας που είχε εξαντλήσει τις σφαίρες του. Τον επικεφαλής Ελασίτη, αφού τον κακοποίησαν τον εκτέλεσαν. Ο φόνος των γυναικόπαιδων, η πείνα, το ανθρωπομάζωμα, η εκτέλεση των αιχμαλώτων, τα βασανιστήρια και οι ατιμώσεις είναι τα όπλα των εχθρών μας…». 
 Ακριβώς όπως το έλεγαν για εκτελέσεις αιχμαλώτων εκτελέστηκε από τους Κομμουνιστές στη θέση Ροσινιόλ στο Περιστέρι ο Εύζωνας Παναγιώτης Μπούκας που είχε πιαστεί αιχμάλωτος, ενώ στη Λευκάδα εκτέλεσαν τον επίσης αιχμάλωτο αντάρτη του ΕΔΕΣ Άγγελο Κονιδάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παράπλευρες Απώλειες

  Μελβούρνη: Η Κινέζα πελάτισσα του Μπούρλα στραμπούλιξε την καρδούλα της και την έβγαλαν με το καροτσάκι