6/1/22

Καζαχστάν: Προσγειώθηκαν οι Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές και αρχισε η αποκατάσταση της Τάξης

Οι άνδρες της 45ης αερομεταφερόμενης ανέλαβαν δράση. Με την άφιξη των Ρώσων και την απομάκρυνση του Ναζαρμπάεφ από το Συμβούλιο Ασφαλείας οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζαχστάν ανέκτησαν την χαμένη αυτοπεποίθηση τους. Ήδη ανακοινώθηκαν 2298 συλλήψεις τερματοφυλάκων της Καλτσοδέτας .      Το πραξικόπημα της Φάρας μαζί με τις Αγορές αποτυγχάνει. Ο αριθμός των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν στο Καζακστάν έφθασαν τους 18.748 τραυματίστηκαν.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την εκκαθάριση της πλατείας Δημοκρατίας στην Αλμάτι από τους διαδηλωτές.

 Οι ρεπόρτερ, των εφημερίδων της Δύσης βρήκαν και τους Καζάχους Τερματοφύλακες της Καλτσοδέτας. 
«Ο Ναζαρμπάγιεφ και η οικογένειά του έχουν μονοπωλήσει όλους τους τομείς, από τον τραπεζικό τομέα μέχρι τους δρόμους και το φυσικό αέριο. Αυτές οι διαδηλώσεις έχουν να κάνουν με τη διαφθορά", δήλωσε η Ζαουρές Σεκενόβα, 55 ετών, η οποία διαμαρτύρεται στο Ζαναοζέν από την Κυριακή, σύμφωνα με την Εφημερίδα the Guardian. «Όλα ξεκίνησαν με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ωστόσο η πραγματική αιτία των διαδηλώσεων είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης του λαού, οι υψηλές τιμές, η ανεργία, η διαφθορά», ανέφερε. 
 Ο Νταρχάν Σαπίροφ , ακτιβιστής του κινήματος της κοινωνίας των πολιτών "Wake Up, Καζακστάν", δήλωσε: 
"Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τη διαφθορά και τον νεποτισμό και οι αρχές δεν ακούνε τον λαό. Θέλουμε ο Πρόεδρος Tokayev να κάνει πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις ή να φύγει. Φύγετε και διεξαγάγτε ελεύθερες εκλογές." 
 Το Καζακστάν δεν διεξήγαγε ποτέ εκλογές που θεωρήθηκαν ελεύθερες και δίκαιες από διεθνείς παρατηρητές. Αν και είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια, δεν υπάρχουν ηγέτες μιας αντιπολίτευσης γύρω από την οποία ένα κίνημα διαμαρτυρίας θα μπορούσε να ενωθεί και οι διαμαρτυρίες φαίνονται σε μεγάλο βαθμό στερημένες κατεύθυνσης, γράφει ο Guardian.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι θα εξοντωθούν αυτοί που δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους.

  Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση στο κτίριο του αστυνομικού τμήματος της περιοχής Άλμαλι της Άλμα-Ατα. Σύμφωνα με τον Saltanat Azirbek, εκπρόσωπο του αστυνομικού τμήματος της πόλης, μια ομάδα «τρομοκρατών» έχει εξοντωθεί, αλλά ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι απροσδιόριστος.

1 σχόλιο:

Αλάτι της Γης είπε...

Αυτά που καταγγέλλει η γυναίκα από το Καζακστάν για τη διαφθορά, δεν έχουν καμία διαφορά από όλα τα δυτικά κράτη. Γιατί μήπως στην Ελλάδα το "άγιο σκατόσογο" δεν έχει τρυπώσει παντού; Παντού τα ίδια κάνουν, ελεύθερη οικονομία δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του πλανήτη, παπάτζα ήταν πάντοτε. Μια χούφτα τραπεζίτες και λοιποί ολιγάρχες κάνουν κουμάντο με τις μαριονέτες τους.