10/1/22

Όταν οι Σύμμαχοι κέρδισαν τον πόλεμο με την «Enigma»


Η υπόθεση της παράδοσης του της μηχανής «Enigma» και των γερμανικών κωδικών στους Άγγλους

του Σπύρου Χατζάρα


Στις 9 Μαΐου 1941, το αντιτορπιλικό του Βρετανικού Ναυτικού «Μπουλντόγκ», (HMS Bulldog) , συνέλαβε το γερμανικό υποβρύχιο U-110, από το οποίο πήρε τη συσκευή «Αινίγκμα» και τα βιβλία με τους κώδικες.
Στο ραντεβού με την Ιστορία ήσαν ακόμα τον αντιτορπιλικά «HMS Beagle», «HMS Broadway» και η κορβέτα «HMS Aubretia».
Ακριβώς 4 χρόνια μετά, και με εκατομμύρια νεκρούς και καταστροφές έληξε ο πόλεμος με συντριβή της Γερμανίας.

Η Γερμανική διοίκηση ποτέ δεν έμαθε ότι το U-110, δεν βυθίστηκε και ότι ο πλοίαρχος δεν διέταξε την καταστροφή των κωδικών.
Το παρασκήνιο, τι κρύβεται δηλαδή πίσω από την σύλληψη του U-110, ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί . Ο Τσώρτσιλ πάντως, ενημέρωσε τον Ρούσβελτ για την σύλληψη του U-110, μόλις τον Ιανουάριο του 1942.

Ο 28χρονος πλοίαρχος Φριτζ Τζούλιους Λέμπ που είχε γεννηθεί στην Κίνα δηλώθηκε νεκρός στις 9 Μαΐου 1941.

To U-110 διέκοψε την περιπολία του και έφτασε για επισκευές στην βάση υποβρυχίων στη Λοριάν στις 29 Μαρτίου, από όπου αναχώρησε στις 15 Απριλίου. Σε αυτές τις 17 ημέρες πρέπει να έγινε το ραντεβού με τους πράκτορες της SoE στην περιοχή. Άλλωστε η ακτή από την Λοριάν μέχρι το Σαιν Ναζαίρ ήταν γεμάτη πράκτπορες και ασυρμάτους.

Υποτίθεται ότι το U-110, έπαθε ζημιές από τις βόμβες βυθού και αναδύθηκε για να σωθεί το πλήρωμα. Όταν ανέβηκαν στην επιφάνεια, ο Λέμπ διέταξε το πλήρωμα να ανοίξουν τους αεραγωγούς για να βουλιάξουν το υποβρύχιο και να εγκαταλείψουν. Οι άγγλοι μάζεψαν 32 επιζώντες, ενώ 15 σκοτώθηκαν από τα πυρά των άγγλων κατά την εγκατάλειψη του υποβρυχίου. 

Μεταξύ των 32 δεν ήταν ο Λεμπ.

Η επίσημη εκδοχή των Άγγλων είναι ακόμα ότι ο Λεμπ όταν συνειδητοποίησε ότι οι βόμβες που είχε βάλει δεν επρόκειτο να εκραγούν γύρισε κολυμπώντας στα υποβρύχιο και ότι αντιστάθηκε στην επιβίβαση του αγήματος του «Μπουλντόγκ», και σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών.

Ο υποπλοίαρχος του «Μπουλντόγκ» Balme ,  που ηγήθηκε του αγήματος μετά τον πόλεμο διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ότι δεν υπήρξε καμιά μάχη και ότι ο Λέμπ δεν πυροβολήθηκε από το άγημα.

Ο πλοίαρχος του HMS Bulldog ,Joe Baker-Cresswell, επίσης ,αρνήθηκε ότι ο Λέμπ είχε πυροβοληθεί, και η επίσημη βρετανική εξήγηση παραμένει ότι ο Λεμπ «αυτοκτόνησε» με πνιγμό, «όταν συνειδητοποίησε τις συνέπειες της αποτυχίας του, να βυθίσει το υποβρύχιο».

Το πιθανότερο πάντως είναι ο Λέμπ όπως και ο πράκτορας των σοβιετικών Μάρτιν Μπόρμαν να έζησαν καλά.

Δεν είναι άλλωστε περίεργο ότι όλοι ψάχνουν να βρουν που πήγε ο Χιτλερ, και κανείς , «άπιστος Θωμάς» δεν έψαξε ούτε τον Λεμπ, ούτε τον Μπόρμαν, που έφυγε σαν κύριος από το καταφύγιο τη ν πρωτομαγιά και εξαφανίστηκε;

Ο μόνος ψευδο- μάρτυρας του θανάτου του ήταν ο  αρχηγός της Χιτλερικής Νεολαίας, o συνομήλικος του Λεμπ, Άρτουρ Άξμαν, που πέθανε το 1996.

ΥΓ. Τα λείψανα του Μπόρμαν «εντοπίστηκαν» το 1972.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συμμαχοι ποιων και ποιου ?

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...