2/11/22

Η 2α Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 2α Νοεμβρίου είναι η 306η ημέρα  του Γρηγοριανού ημερολογίου .Απομένουν 59 ημέρες ως το τέλος του έτους.

743. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε , εισήλθε θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε τον Αρμένιο σφετεριστή και  εικονόφιλο γαμπρό του Αρταβάσδο , καθώς και τους  γιούς του Νικηφόρο και Νικήτα που  διαπομπεύθηκαν και τυφλώθηκαν, όπως και ο πατριάρχης Αναστάσιος που έστεψε τον Αρταβάσδο. Οι  συνεργοί τους θανατώθηκαν , ακρωτηριάστηκαν και εξορίστηκαν.

1327.Στην Ισπανία, ο Αλφόνσος Δ ́ , «ο Γενναίος», ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Αραγονίας μετά το θάνατο του πατέρα του Ιάκωβου Β'.

1410. Στο σπίτι του Ιωάννη,  Δούκας του Μπερί στην Μπισέτρ υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ  των Αρμανιάκ και των Μπουργκιγκόν, για να αποσύρουν τις δυνάμεις τους στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση στο Παρίσι θα επιτρεπόταν μόνο με τη συγκατάθεση του Βασιλιά Καρόλου Στ'. Ο Δούκας του Μπερί ανέλαβε την κηδεμονία του Δελφίνου Λουδοβίκου Γ.

1439. Η Σύνοδος των Γενικών Τάξεων στην Ορλεάνη, αποφάσισε τη διατήρηση ενός μόνιμου στρατού, προκειμένου να διωχθούν οι Άγγλοι από τη Γαλλία.

1567. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γαλλικού  θρησκευτικού πολέμου 15000 Ουγενότοι μετά από τριήμερη πολιορκία, 15.000 εισέβαλαν στην Λε Ντορά της Ακουϊτανίας.

1642. Κατά τον  τριακονταετή  πόλεμο, στις 23 Οκτωβρίου/ 2 Νοεμβρίου  οι Σουηδοί (15000)υπό τον Λέναρτ Τόρστενσον νίκησαν τα αυτοκρατορικά στρατεύματα στη δεύτερη μάχη του Μπρέμπενφελντ. Οι Σουηδοί είχαν 4000 νεκρούς. Οι Αυστριακοί 5000, ενώ 4500 αιχμαλωτίστηκαν.

1659. Έληξε η  βασιλεία Γεώργιου  Γκίκα στη Μολδαβία.

1721. Μετά τους πολέμους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Σουηδίας, ο Μεγάλος Πέτρος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Ρωσίας.

1789. Με το διάταγμα της 2ας Νοεμβρίου της Συντακτικής Συνέλευσης η περιουσία του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας τέθηκε στη διάθεση του Έθνους για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. 

1805. Ο  Μωχάμετ Αλή έλαβε το φιρμάνι  ,ε το οποίο έγινε Πασάς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Αίγυπτο.

1813. Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Α της Βυρτεμβέργη τάχθηκε με τους συμμάχους του έκτου συνασπισμού εναντίον του Γάλλου Αυτοκράτορα Ναπολέοντα αφού η  Αυστρία του έδωσε διαβεβαιώσεις με τη Συνθήκη της Φούλντα για την ύπαρξη του Βασιλείου του.

1823.Στην ομιλία του  στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε υποστήριξε  το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία.

1841. Άρχισε η εξέγερση των Αφγανών κατά της βρετανικής κατοχής της Καμπούλ με τη δολοφονία του πράκτορα περιηγητή λοχαγού Αλεξάντερ Μπέρνς του αδελφού του και των συνοδών του.

1852. Ο Καβούρ έγινε πρωθυπουργός του Πιεμόντε

1884. Η Τιμισοάρα έγινε  η πρώτη πόλη στην Ευρώπη που φώτισε  τους δρόμους με ηλεκτρικό φως

1912. Στις 2/15 Νοεμβρίου κατέπλευσαν και αγκυροβόλησαν στον όρμο της Δάφνης του Αγίου Όρους , το Θωρηκτό «Αβέρωφ», με το αντιτορπιλικό «Θύελλα» και τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ». Αποβιβάσθηκε άγημα, και ο επικεφαλής  αξιωματικός συνέλαβε «εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων»,  τον καϊμακάμη, τους υπαλλήλους  του και την εκεί μικρή οθωμανική δύναμη ως αιχμαλώτους πολέμου άνευ μάχης. Την ίδια ημέρα  ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το Μέτσοβο.Τη νύχτα της 2ας /15ης Νοεμβρίου οι Τούρκοι υποχώρησαν στο μέτωπο της Αρκαδιούπολης, (Λουλέ Μπουργκάς) και έτσι έληξε νικηφόρα για τους Βουλγάρους η πενθήμερη και πολύνεκρη μάχη του  Λουλέ Μπουργκάς/ Μπουνάρ - Χισάρ.(50000 νεκροί και τραυματίες και από τις δυο πλευρές).

1914. Μετά τον βομβαρδισμό της Οδησσού και της Σεβαστούπολης από τον Τουρκικό στόλο , η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή που προέβλεπε ότι η διοίκηση της Εθνικής  Τράπεζας διορίζεται δια Βασιλικού Διατάγματος.

1916.Στη μάχη του Βερντέν οι Γάλλοι ανακατέλαβαν το οχυρό Βο.

1917 .Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ , σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της σιωνιστικού κινηματος της Βρετανίας Λαίονελ Ρότσιλντ εξέφραζε τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής Εστίας για τον εβραϊκό λαό.

1918. Οι ηγέτες των Νεότουρκων Ενβέρ, Ταλάτ και Τζεμάλ, εγκατέλειψαν τη Κωνσταντινούπολη επιβαίνοντας γερμανικό πλοίο.

1920. Ο Ρεπουμπλικανός Γουόρεν Γκαμάλιελ Χάρντινγκ από το Οχάιο, εξελέγη 29ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Χάρντινγκ ήταν ο Πρόεδρος που τοποθέτησε σε κάθε σημαντική θέση ένα φίλου του. Η διαφθορά επι των ημερών του ήταν εκτεταμένη, ενώ η δωροδοκία ήταν η βασική πηγή εσόδων των περισσότερων κρατικών λειτουργών. Διόρισε υπουργό οικονομικών τον Άντριου Μέλον γιο του ιδρυτή της «Mellon Bank»,Τόμας Μέλον.

1923. Κατά την διάρκεια του υπερπληθωρισμού  και ενώ οι τιμές είχαν «ξεφύγει» και ένα καρβέλι ψωμί, το οποίο κόστιζε 250 μάρκα τον Ιανουάριο του 1923, είχε φθάσει σε 200.000 εκατομμύρια μάρκα οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί εγκαταλείπουν την κυβέρνηση.

1924. Συγκρούσεις στην Αθήνα των αριστερών φοιτητών  που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων με την αστυνομία. 

1930
Το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο ισχυρό υδροπλάνο στον κόσμο , το Dornier DO-X, απογειώθηκε από τη Γερμανία για το Άμστερνταμ σε δοκιμαστική πτήση. Ο  Χαϊλέ Σελασιέ στέφτηκε  αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1931. Αιματηρές συγκρούσεις στην Αθήνα της αστυνομίας με διαδηλωτές που υποστήριζαν τον αγώνα των Κυπρίων κατά της Αγγλικής Κατοχής.

1934. Ιδρύθηκε  ο Νομός του Κιλκίς .

1938.Η Ουγγαρία ανέκτησε την Άνω Ουγγαρία, (Φέλβιντεκ) που ειχε παραχωρηθεί από την Αντάντ στην Τσεχοσλοβακία, με την πρώτη διαιτησία της Βιέννης.

1940. Στις 9 το πρωί της 2 Νοεμβρίου, εμφανίστηκε πάνω από το Καλπάκι η ιταλική αεροπορία και βομβάρδισε σφοδρότατα μια έκταση που άρχιζε από το Καλπάκι κι έφτανε μέχρι τα Γιάννενα. Στις δώδεκα το μεσημέρι άρχισε ο «φραγμός πυροβολικού» των Ιταλών, που επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη στενωπό του Καλπακίου. Όταν τελείωσε το «μπαράζ» επετέθη και το ιταλικό πεζικό. Η επίθεση καθηλώθηκε μπροστά στον φραγμό, του ελληνικού πυροβολικού και των πυρών του πεζικού. Στο δεξιό του Καλπακίου, στις 8 το βράδυ ένα επίλεκτο τάγμα βοηθούμενο από Αλβανούς σκαρφάλωσε στην κακοτράχαλη Γκραμπάλα και ανέτρεψε τον ελληνικό λόχο, που κατείχε το ύψωμα. Στο μέτωπο της Πίνδου, τμήματα της 1ης Μεραρχίας του Β. Βραχνού, που είχε φθάσει πεζοπορώντας υπό συνεχή βροχή στο Επταχώρι, κατέλαβαν μετά από σκληρό αγώνα τα υψώματα Ταμπούρι, Προφήτης Ηλίας, Φούρκα και Τσούκα, αποκόπτοντας τους αλπινιστές της μεραρχίας Τζούλια που είχαν προωθηθεί προς τη Σαμαρίνα.


1944.
 Ο  Ριζοσπάστης αναδημοσίευε  «Βαρυσήμαντη συνέντευξή του σ. Γιώργη Σιάντου, στον ανταποκριτή του «Νταίηλυ Χέραλντ» κ. Χώλσμπερυ στην οποία είπε ότι , «Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει την Εθνική Κυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Κυβέρνησης συμπίπτει με τις άμεσες πολιτικές επιδιώξεις του ΚΚΕ που θέτει στη διάθεση της Εθνικής Κυβέρνησης όλες τις δυνάμεις του. 
Σε στημένη Ερώτηση αν «Το ΚΚΕ είναι διατεθειμένο με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιονδήποτε χρόνο να επιβάλει την πολιτική του στην Ελλάδα ενάντια στην ελεύθερη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Απάντησε «Το ΚΚΕ είναι υπέρ των ομαλών δημοκρατικών λύσεων και για τη δημοκρατική ανάπλαση του τόπου». Τα Δεκεμβριανά ήταν «δημοκρατική ανάπλαση του τόπου».
Στο Βελιγράδι σχηματίστηκε η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας των κομμουνιστών με την «βασιλική κυβέρνηση του Λονδίνου». Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Τίτο και , και υπουργός εξωτερικών ο Ιβάν Σούμπασιτς,
 ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβικής βασιλικής κυβέρνησης στην εξορία και πρώην κυβερνήτης της Μπανόβινας της Κροατίας στο προπολεμικό Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. 
Η Κεντρική Επιτροπή του Βουλγαρικού εργατικού κόμματος με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας αναγνώρισε την ενοχή της Βουλγαρίας για τις φασιστικές φρικαλεότητες στη Γιουγκοσλαβία στο Δευτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο  φασιστικός βουλγαρικός στρατός, σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1941-1944, σκότωσε πάνω από 80.000 Σέρβους στην περιοχή Τιμομι Κράινα και τη Νότια Σερβία και χιλιάδες άλλοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από  όπου λίγοι επέστρεψαν ζωντανοί.

1946. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε εκατοντάδες κτίρια στην Τασκένδη.

1948. Ο Δημοκρατικός Χάρι Τρούμαν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.


1950. 
Στην Ελλάδα Ορκίστηκε η έβδομη  κυβέρνηση του 1950, με πρωθυπουργό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, και αντιπρόεδρο  της κυβέρνησης τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πέθανε Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω. 

1951. Με μια γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς η Μεγάλη Βρετανία μετέφερε 6000 στρατιώτες στην λωρίδα της διώρυγας του Σουέζ.

 1956. Στην Κύπρο,ανατινάχθηκε από την ΕΟΚΑ ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Καρβουνά. Οι Αγγλοι ανακοίνωσαν τον τερματισμό της εκκαθαριστικής επιχειρήσεις στο Τρόοδος. Συνελήφθησαν 3 ελληνοκύπριοι  εκ των οποίων οι δύο επικηρυγμένοι με 5.000 λίρες.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που καλούσε τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ να αποσύρουν αμέσως τα  στρατεύματα τους από την Αίγυπτο.

1960.Θεμελιώθηκε στην Πάτρα το εργοστάσιο ελαστικών της εταιρίας Πιρέλι. Πέθανε ενώ διεύθυνε  στη Σκάλα του Μιλάνου ο Δημήτρης Μητρόπουλος. 


1962. 
O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Σοβιετική Ένωση είχε αρχίσει να αποσύρει τις βάσεις πυραύλων από την Κούβα, τερματίζοντας την Κρίση των Πυραύλων 

1963. Πραξικόπημα του στρατηγού Μίνχ στο Νότιο Βιετνάμ ανέτρεψε την κυβέρνηση του Ντιέμ τον οποίο δολοφόνησε μαζί με τον αδελφό του ο ταγματάρχης βαν Νουνγκ μετά τη σύλληψη τους και κατά τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο του Μινχ.

1964. Πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία και ο Φειζάλ εκθρόνισε τον αδελφό του.

1965. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου και υπεύθυνος της εφημερίδας «Νέος Ανένδοτος» Δημήτρης Μαρούδας καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση για προσβολή του Θρόνου.
Ο Ενβέρ Χότζα ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση και τη σύναψη συμμαχίας με την Κίνα. Ο 31χρονος κουακέρος Νόρμαν Μόρισον αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση βομβών ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

1975. Βρέθηκε δολοφονημένος στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, ο ομοφυλόφιλος Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1976. Ο Δημοκρατικός Κυβερνήτης της Τζόρτζια Τζίμι Κάρτερ κέρδισε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ήταν ο πρώτος «νότιος» Πρόεδρος από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.

1977. Θεομηνία έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά, και πνίγηκαν 24 άτομα στις πλημμύρες.

1982. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. 

1984.Η Αγκόλα συμφώνησε στην μείωση του αριθμού των κουβανών στρατιωτών στη χώρα εάν η Νότια Αφρική αποσυρθεί από τη Ναμίμπια. 

1991.Ενθρονίστηκε στην Ισταμπούλ ο τουρκορθόδοξος Πατριάρχης Βοθρολυμαίος .

1995. Στο Ντέιτον  ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και
ο Πρόεδρος της  Κροατίας Φράνζο Τούντζμαν, υπέγραψαν  δήλωση για τη διπλωματική λύση της Ανατολικής Σλαβονίας.

1999. Το Μαυροβούνιο υιοθέτησε ως 2ο επίσημο νόμισμα το γερμανικό μάρκο.

2001. Στη Σερβία, τα θρησκευτικά  επέστρεψαν ως μάθημα  στα σχολεία ως αντικείμενο επιλογής.


2004 . Στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους ο νεότερος κέρδισε στο νήμα τον Δημοκρατικό Τζον Κέρι. Η εκλογή κρίθηκε στο Οχάιο του οποίου οι 20 εκλέκτορες έκαναν τον Μπους πρόεδρο.
Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Θίο Βαν Γκογκ, εγγονός του διάσημου ζωγράφου, δολοφονήθηκε από ισλαμιστή Μαροκινό επειδή είχε κάνει μια ταινία για τη βία κατά των γυναικών στον ισλαμικό κόσμο. 

2010‎‎ . Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπέγραψαν Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας στο Λονδίνο για μείωση των αμυντικών δαπανών.‎

2014. Στον δεύτερο γύρο των ρουμανικών Προεδρικών εκλογών ο Γερμανός δήμαρχος του Σιμπίου, Κλάους Γιοχάνις έλαβε 6.288.769 ψήφους,  και ποσοστό και εξελέγη έναντι του Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα που έλαβε 5.264.383 ψήφους, ή το 45,56%. Εκλογές έγιναν και στις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ  όπου εξελέγησαν Πρόεδροι Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο (Ντονέτσκ) και Ιγκόρ Πλοτνίσκι (Λουγκάνσκ) κερδίζουν τις εκλογές. 

2017. Ο συριακός στρατός εισήρθε στην Ντέϊρ εζ-Ζορ από τη οποία εκδιώχτηκε  το Ισλαμικό ΚράτοςΣτις 2 Νοεμβρίου .Η Φρεγάτα Κανάρης  του ΠΝ, προσάραξε κοντά στην Ψυττάλεια, στον Σαρωνικό.

2018. Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος στον τελικό των κρίκων στην Ντόχα, και έγινε  ο πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση, με τρία χρυσά μετάλλια σε ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018). Στην Αίγυπτο, επίθεση κατά της χριστιανικής κοινότητας, από το Ισλαμικό Κράτος. Επτά νεκροί

 2020.Στο Αφγανιστάν, το  Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ Τουλάχιστον είκοσι δύο νεκροί. Στην Αυστρία,  επίθεση ισλαμιστών στη Βιέννη. Τέσσερεις νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Με αφορμη το Die Deutshe Wochenschau της 2ας Νοεμβριου 1944 που ξεκιναει με μια βιομηχανια φρουτων αναψυκτικων και την διαδικασια "απο την συγκομιδη στο τραπεζι"...Παρολα τα σχεδια και ολους τους λογους στη ναζιστικη Γερμανια περι "ολοκληρωτικου πολεμου", τα μεσα και οι ποροι της χωρας απειχαν πολυ απο του να ειναι "ολοκληρωτικως" οργανωμενοι.Κατοπιν επιμονης του Χιτλερ η παραγωγη καταναλωτικων αγαθων ειχε διατηρηθει σε σε εκπληκτικα υψηλο επιπεδο καθ'ολον τον πολεμο-προφανως για την διατηρηση του ηθικου.Και ειχε διστασει να εφαρμοσει τα προπολεμικα σχεδια περι επιστρατευσεως γυναικων για εργασια στα εργοστασια. "Ειναι πολυ μεγαλο το αντιτιμο να θυσιασουμε τα προσφιλεστερα ιδεωδη μας" ειπε τον Μαρτιο του 1943,οταν ο Σπεερ ηθελε να επιστρατευσει γυναικες για την βιομηχανια.Η ναζιστικη ιδεολογια ειχε διδαξει οτι η θεση της γυναικας ηταν "στον οικο"-και στον οικο παρεμεινε.Κατα τα πρωτα 4 ετη του πολεμου οταν στην Μ.Βρετανια, 2,2 εκατομμυρια γυναικες ειχαν τοποθετηθει στη βιομηχανικη παραγωγη,μονο 192.000 γυναικες ειχαν χρησιμοποιηθει κατα παρομοιο τροπο στην Γερμανια.Ο δε αριθμος των οικιακων υπηρετων του καιρου της ειρηνης στη Γερμανια παρεμεινε αμεταβλητος στο 1,5 εκατομμυριο κατα την διαρκεια του πολεμου.

Ανώνυμος είπε...

Η Κριση των Ανεφοδιασμων
Τον Σεπτεμβριο συνεβει αυτο που οι δυσπιστοι γερμανοι στρατηγοι αποκαλεσαν "θαυμα". Για τον Σπαϊντελ αυτο υπηρξε μια γερμανικη παραλλαγη του "θαυματος του Μαρνη" για τους Γαλλους το 1914. Η ορμητικη προελαση των Συμμαχων ανακοπηκε.Το
γιατι ανακοπηκε δεν ειναι καθολου ακατανοητο.Οι Συμμαχοι επαθαν οτι επαθαν και οι Γερμανοι στην Ρωσια το 1941,το υπερβολικο "τεντωμα" των γραμμων ανεφοδιασμου λογω της ξεφρενης προελασης των στρατευματων.Οσο οι Συμμαχικες στρατιες εσπευδαν προς τα βορεια και τα ανατολικα παρατεινοντας την καταδιωξη των Γερμανων,ο Χιτλερ διεταξε τις φρουρες στα μεγαλα λιμανια των πολεων των ακτων της βορειου Γαλλιας,(Χαβρη, Καλαί,Βουλωνη,Δουνκερκη) να παραμεινουν στις θεσεις τους.Οι Συμμαχοι δεν μπορουσαν να καταλαβουν τις πολεις παρα εκτος αν τις κατεστρεφαν ολοσχερως κατι που συνεπαγοταν μεγαλες απωλειες του αμαχου πληθυσμου.Διχως τα λιμανια δεν μπορουσαν να εκφορτωσουν αρκετα εφοδια στους αιγιαλους της Νορμανδιας ωστε να συντηρησουν την ορμητικοτητα της προελασης προς τα γερμανικα συνορα και την γραμμη Ζιγκφρηντ.Καθε συμμαχικη μεραρχια ΠΖ χρειαζοταν κατα μεσο ορο 500 τοννους εφοδιων την ημερα,ενω οι ΤΘ μεραρχιες χρειαζονταν 700 τοννους ημερησιως.Για παράδειγμα, η Αμερικανικη 1η Στρατια του Χοτζες απαιτουσε 5.400 τοννους ημερησιως με αποτελεσμα η 3η Στρατια του Παττον να αισθανεται αδικημενη με τους 3.200 τοννους ημερησιως.Ο Μοντγκομερυ ηταν ο πρωτος που καταλαβαινε οτι με αυτους τους ορους η προελαση συντομα θα βαλτωσει γιαυτο και εσπευσε κατα προτεραιοτητα να καταλαβει την πολη της Αμβερσας με τον μεγαλο λιμενα της που ειχε αποδοση εκφορτωσης 22.500 τοννων ημερησιως.Αλλα οι Γερμανοι ειχαν ποντίσει 267 μεγαλες ναρκες που χρειαζοταν πολυς χρονος για να αλιευθουν,ενω εως τα τελη Οκτωβριου ειχαν εξαπολυσει πανω απο 6.500 πυραυλους V1 για να αποδιοργανωσουν και να εμποδισουν την λειτουργεια του.
Κατα την δευτερη εβδομαδα του Σεπτεμβριο οι στρατιες του Αϊζενχαουερ δεν μπορουσαν πλεον να κινηθουν λογω ελλειψεως εφοδιων.Τοτε ο Μοντγκομερυ σχεδιασε μια τολμηρη επιχειρηση (Market Garden),να παρακαμψει την γραμμη Ζιγκφρηντ απο τον βορρα,απο την Ολλανδια,στη συνεχεια να κινηθει νοτια,στα νωτα των γερμανικων δυναμεων,να δυεισδυσει εντος Ρουρ και απο εκει να κινηθει προς το Βερολινο.Ηταν σιγουρος για την επιτυχια."Οι στρατιωτες μας θα εχουν επιστρεψει σπιτι μεχρι τα Χριστουγεννα",ειπε στον Αϊζενχαουερ.Δυστυχως γιαυτον η επιχειρηση απετυχε,κυριως διοτι η βρετανικη αερομεταφερομενη μεραρχια προσγειωθηκε αναμεσα σε δυο μεραρχιες των Waffen SS και καταστραφηκε ολοσχερως.

Ανώνυμος είπε...

Η αποτυχια της επιχειρησης Market Garden ηταν σαφης αποδειξη οτι επροκειτο να επακολουθησουν σκληροτεροι αγωνες. Πραγματι, συγκεντρωνοντας τις διαθεσιμες δυναμεις σε 2 κρισιμα σημεια,στην "εξεχουσα" του Μπέλφορ και στις οχθες του ποταμου Μοζέλλα,οι δυναμεις του φον Ρουνστεντ πετυχαν να σταματησουν τους Αμερικανους.Οι συμμαχικες επιθεσεις αρχισαν ξανα τον Οκτωβριο αλλα οι επιτυχιες που σημειωσαν ηταν περιορισμενες.Η Wehrmacht ειχε κατορθωσει να αποκαταστησει μια συνεκτικη αμυντικη γραμμη με ανδρες απο την γενικη επιστρατευση αλλα και με δυναμεις που επεστρεφαν μετα την εκκενωση των κατεχομενων χωρων,κυριως απο τα Βαλκανια.Ο πολεμος θα παρατεινοταν σκληρος....

Απο Google -1944-11-2 Die Deutshe Wochenschau Nr.739
Μοναδα παραγωγης χυμων- ο Αρχιναυαρχος Νταινιτς σε σχολη ναυτικων Δοκιμων,επιδειξεις νεων οπλων και τεχνικων,οι πολεις Μπέλφορ και Μετς στην Αλσατια βρισκονται πλεον στην πρωτη γραμμη,ομοιως η πολη Τριερ στον ποταμο Μοζελλα που βομβαρδιζεται,καταρριψεις βομβαρδιστικων,η αμυνα στο Γκελσενκιρτσεν,καταστροφη αμερικανικων τανκς και αμερικανοι αιχμαλωτοι-συνορα Ουγγαριας-Ρουμανιας,γερμανικη αντεπιθεση εξωθεν της Grosswardein (Οραντεα), σοβιετικοι αιχμαλωτοι,υποδοχη απο κατοικους χωριου της Τρανσυλβανιας,βαρια καταδρομικα βομβαρδιζουν σοβιετικες θεσεις εξωθεν του Μέμελ στην Λιθουανια,μαχη στα συνορα στην ανατολικη Πρωσσια,εικονες απο το συνοριακο χωριο Nemmersdorf και τον σφαγιασμο των κατοικων του απο επιδρομη των σοβιετικων,κυκλωση σοβιετικων δυναμεων βομβαρδισμος και καταστροφη αυτων.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...