14/12/22

ΙΣΤΟΡΙΑ. Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 1940. 48η ημέρα του Πολέμου


 Στην Αθήνα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "ΝΙΚΗ"
.

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 14 Δεκεμβρίου 1940 στο πολεμικό Ανακοινωθέν No. 190 ανέφερε:

 Στην περιοχή των συνόρων της Κυρηναϊκής, οι μάχες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας χθες και το απόγευμα. Ορισμένες αντεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα στρατεύματά μας επιβράδυναν την πίεση του εχθρού. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας έχουν πετάξει ασταμάτητα στο πεδίο της μάχης. Τα καταδιωκτικά μας  κυνήγι μας κατέρριψαν έξι Glosters. Όλα τα αεροπλάνα μας επέστρεψαν.

 Στην Ανατολική Αφρική, στα σύνορα με το Σουδάν, περιπολίες και δραστηριότητες πυροβολικού.

 Στο ελληνικό μέτωπο, οι εχθρικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν σε διάφορους τομείς καταπνίγηκαν αποφασιστικά από τα στρατεύματά μας που αντεπιτέθηκαν σθεναρά. Ειδικά στον τομέα Οσούμ ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες. Στις μάχες αυτών των ημερών, η Αλπική Μεραρχία Tridentina έχει διακριθεί ιδιαίτερα. Η πολεμική μας αεροπορία, με διαδοχικά κύματα βομβαρδισμών, έπληξε αποτελεσματικά συγκεντρώσεις στρατευμάτων και εφοδιοπομπών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα μας, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έπληξαν το αεροδρόμιο της Micabba (Μάλτα) με ορατά αποτελέσματα. Το βράδυ του 13ου εχθρικά αεροπλάνα έκαναν επιδρομή στον Κρότωνα ρίχνοντας κάποιες βόμβες που προκάλεσαν κάποιες ζημιές σε ένα σπίτι και έβαλαν φωτιά σε δύο στρατώνες. Δύο ελαφρά τραύματα διαμαρτύρονται.

Όπως ήδη αναφέρθηκε στο δελτίο 180, το υποβρύχιο Argo με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Alberto Crepas, το οποίο τορπίλισε το καναδικό αντιτορπιλικό Seguenay την 1η Δεκεμβρίου στον Ατλαντικό, επιτέθηκε σε συνοδευμένη εχθρική νηοπομπή στις 5 Δεκεμβρίου, τορπιλίζοντας ένα ατμόπλοιο 12.000 τόνων που βυθίστηκε .

Στο μέτωπο, οι εύζωνοι του 39ου Συντάγματος Μεσολογγίου επιτέθηκαν για την κατάληψη του υψώματος 1615, βορειοδυτικά της Νεμέρσκας) όπου έπεσε ο Στρατιώτης ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΟΣΙΟΣ.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του έγραψε:
Ζήτημα Πυρομαχικών. Συσκέψεις τηλεγραφήματα. Οικονομικά της ΕΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ