15/12/22

Δεκεμβριανά: Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 1944, οι χωροφύλακες βγήκαν από του Μακρυγιάννη

Στις 15 Δεκεμβρίου διαβιβάστηκε προς τον Γ. Σιάντο ραδιοτηλεγράφημα του Τρ. Κοστόφ από το ΚΚ Βουλγαρίας σχετικά με τη γνώμη του Δημητρόφ για την κατάσταση, στην Ελλάδα. 

Ο αντιστράτηγος Χώκσγουορθ ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων με στρατηγείο στο Φάληρο. Κατέπλευσαν δυο βρετανικά οπλιταγωγά που ,μετέφεραν 6 τάγματα. 
Έχοντας σταθεροποιήσει τον έλεγχό τους στον Πειραιά, οι Άγγλοι προωθούνται από Τζιτζιφιές προς Αγίους Αποστόλους.  Επίθεση στον Προφήτη Ηλία. Βρετανικές επιθέσεις στον συνοικισμό Κουντουριώτη και στο κέντρο του Πειραιά αποκρούστηκαν. 
Η ΡΑΦ βομβάρδισε συγκεντρώσεις κομμουνιστών  στα Λιόσια και στους Αγίους Αναργύρους. 
Στην Αθήνα, εκκαθάριση της Ακρόπολης . Ο ΕΛΑΣ εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη του κέντρου της Αθήνας. 
Οι Κομμουνιστές πήραν τον έλεγχο της  πλατείας Βάθης. Ο Λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος Λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ κατέλαβαν το κτήριο της Γενικής Ασφάλειας (στη γωνία των οδών Πατησίων και Στουρνάρη). Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ υφίσταντο σοβαρές απώλειες,  ήταν καταπονημένες και παντού είχαν έλλειψη πυρομαχικών. 
Παρ’ όλα αυτά συνέχιζαν τις επιθετικές   επιχειρήσεις για την εκκαθάριση  εστιών των κυβερνητικών δυνάμεων.
Επίθεση αγγλικού πεζικού με υποστηριξη τανκς στου Μακρυγιάννη για διάσπαση του κλοιού του ΕΛΑΣ.
Από του Μακρυγιάννη δύναμη 30 χωροφυλάκων ενήργησε εκκαθαριστική επιχείρηση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι το Κουκάκι και συνέλαβε 100 περίπου ενόπλους Ελασίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: